Szardínia ízei
Gasztrosorozatunkban ezúttal a szardíniai konyha 10 hagyományos finomságát mutatjuk be.
1. Papassini
A papassini hagyományos, Szardíniáról származó sütemény. Régen főleg ünnepnapokra készítették, különösen mindenszentekkor és karácsonykor, de ma már egész évben megtalálható. A receptek régiónként kissé eltérnek, de a legtöbbjükben liszt, tojás, cukor, zsiradék vagy vaj, mazsola, citromhéj, sütőpor, valamint darált diófélék, például dió, mandula vagy mogyoró található.
2. Aranzada
Az aranzada tradicionális szardíniai édesség. A narancshéjat vékony csíkokra vágják, majd megfőzik és mézzel, illetve mandulával együtt kandírozzák. A kombinációt ezután papírpohárban tálalják.
3. Seada
A seadák jellemzően kerek formájúak, és fiatal, édes és aromás Pecorino Sardo sajttal töltöttek. A seada eredetileg egy olcsó és rusztikus étel volt, amelyet különösen a pásztorok kedveltek, de ma már klasszikus szardíniai desszertnek számítanak.
4. Pane guttiau
A pane guttiau a hagyományos, Szardíniáról származó lapos kenyér. Nagyon hasonlít a pane carasau-ra, de a guttiau még vékonyabb. A lapos kenyér úgy néz ki, mint egy vékony levél hosszú repedésekkel. Eredetileg a pásztorok elesége volt, akik magukkal vitték a legelőkre, mert nagyon jól eltartható - ha szárazon tartják akár egy évig ehető marad.
5. Spaghetti ai ricci di mare
A Spaghetti ai ricci di mare egyszerű tésztaétel, amely spagettiből és tengeri sünből, gyakorlatilag a tengeri sün ikrát termelő ivarmirigyéből áll. Mivel a tengeri sün finom, ezért rövid ideig kell csak főzni, hogy megőrizze zsenge állagát és ízét.
6. Fregola ai frutti di mare
A fregola vagy fregula szardíniai tésztafajta, amelyet búzadarából és vízből készítenek. A tésztát először nagyon vastag spagettivé gyúrják, majd felvágják, végül a sütőben megpirítják, innen az enyhén diós íze.
7. Pane carasau
A pane carasau, amelyet carta musica néven is emlegetnek, egy hagyományos szardíniai lapos kenyér, eredetét még a nurági korba, i. e. 1900-730 körüli időszakra vezetik vissza. Hosszú eltarthatósága miatt a pane carasau egykor a szardíniai pásztorok alapvető tápláléka volt a hegyi legelőkön.
8. Culurgionis d'Ogliastra
A szardíniai ravioli néven széles körben ismert, jellegzetes étel. Az ízletes, kézzel készített gombócok formája fülre emlékeztet, és hagyományosan burgonyával, pecorino sajttal, zsiradékkal, hagymával, fokhagymával és mentával töltik őket.
9. Gueffus
Ez az egyszerű, kerek formájú szardíniai desszert őrölt mandula és cukor kombinációjával alkot sűrű alapot, amelyet aztán kis méretű golyókká formálnak. Gyakran citromhéjjal vagy narancsvirággal is feldobják. A gueffus golyókat hagyományosan porcukorba forgatják és mindig színes, dekoratív papírba csomagolják.
10. Pardula
A pardulák az olaszországi Szardínia szigetéről származó, ricotta alapú kis piték. Nevük területenként változik: Szardínia délnyugati részén pardulának, míg Nuoro környékén casadinának hívják őket. A darából, zsiradékból, ricottából, cukorból, tojásból, sáfrányból és reszelt citromhéjból készült pardula hagyományosan húsvétra készül.
Kapcsolódó inspirációk:
Toszkána egyik legszebb pontját a középkori felhőkarcolók városának is hívják. Tartson velünk San Gimignanoba!
Toszkána egyik legszebb pontját a középkori felhőkarcolók városának is hívják. Tartson velünk San Gimignanoba!
Siena gazdag történelmi múltjáról, gyönyörű építészetéről és impozáns főteréről ismert. Fedezze fel velünk a régió fővárosát!
Siena gazdag történelmi múltjáról, gyönyörű építészetéről és impozáns főteréről ismert. Fedezze fel velünk a régió fővárosát!
Toszkána egyik ékszerdoboza Pisa. Fedezze fel különleges látnivalót velünk!
Toszkána egyik ékszerdoboza Pisa. Fedezze fel különleges látnivalót velünk!
Az észak-olaszországi Emilia-Romagna tartomány fővárosa, Bologna nagyjából félúton fekszik Firenze és Milánó között. Fedezze fel velünk!
Az észak-olaszországi Emilia-Romagna tartomány fővárosa, Bologna nagyjából félúton fekszik Firenze és Milánó között. Fedezze fel velünk!
Olaszország régióinak jellegzetes ízei és különlegességei vannak. Ezúttal a toszkán finomságokat vesszük sorra.
Olaszország régióinak jellegzetes ízei és különlegességei vannak. Ezúttal a toszkán finomságokat vesszük sorra.
Olaszországi hosszú hétvége? Két órás repülőúttal könnyen elérhetjük az „olasz csizma sarkát”
Olaszországi hosszú hétvége? Két órás repülőúttal könnyen elérhetjük az „olasz csizma sarkát”
La dolce vita – édes élet. Egy ország, ahol az élvezetes étkezés az élet elválaszthatatlan részét képezi.
La dolce vita – édes élet. Egy ország, ahol az élvezetes étkezés az élet elválaszthatatlan részét képezi.
Olaszország többet nyújt mint gondolta. Mesés célpontok az olasz csizma minden szegletében.
Olaszország többet nyújt mint gondolta. Mesés célpontok az olasz csizma minden szegletében.