Toszkán gasztro mámor
Ha Olaszországba látogatunk, nem meglepő, hogy az olasz bor és konyha sok utazó számára nagy vonzerőt jelent. Amit azonban kevesen tudnak, az az, hogy minden olasz régiónak megvannak a maga sajátos ételkülönlegességei és ízei. Olyannyira, hogy akár azt is mondhatnánk, hogy nincs is olyan, hogy olasz étel. Inkább szicíliai, velencei, szardíniai vagy toszkán ételek.
A toszkán konyha nagy részét a mezőgazdasági régió hagyományos "paraszti ételei" ihlették, így gyakran meglehetősen egyszerű és rusztikus ízvilágú alapanyagokból készült. Azonban ez ne tévesszen meg minket, hiszen csak azért, mert szerény gyökereik vannak, nem jelenti azt, hogy az ételek Olaszország ezen részén kevésbé finomak, mint ahogyan azt várnánk. Íme néhány olyan étel, amelyet nem szabad kihagyni, ha a világnak ezen a gyönyörű részén teszünk kirándulás.
1. Crostini Toscani
Ha Toszkánában bárhol vacsorázunk, aligha lesz olyan alkalom, amely ne Crostini Toscanival kezdődne. A vékony pirított kenyérszeletre tálalt csirkemájpástétom a toszkán konyha egyik alapdarabja. Hírnevét Medici Katalin, az olasz nemesasszony alapozta meg, aki a XVI. században Franciaország királynője lett. Kedvenc olasz ételeit megismertette a gasztronómiát akkoriban is nagyra tartó franciákkal.
2. Panzanella
A Panzanella tele van klasszikus olasz ízekkel - kenyér, paradicsom, hagyma, bazsalikom, olívaolaj és balzsamecet, egyetlen salátába sűrítve. A saláta szikkadt kenyérrel működik a legjobban, és először azért alakult ki, mert az olaszok úgy gondolták, hogy a száradt kenyeret pazarlás kidobni. Ezért ahelyett, hogy hagyták volna kárba veszni, megpirították, majd a többi friss hozzávalóval együtt összekeverve ízletes és kiadós salátát készítettek belőle.
3. Bistecca alla Fiorentina
A Bistecca alla Fiorentina egy helyi tehénfajtából, a Chianina szarvasmarhából készült steak különlegesség. A steaket egyszerűen, fűszernövényekkel, például rozmaringgal és zsályával fűszerezve tálalják. A hagyományos Bistecca alla Fiorentina húsát rózsaszínen, közepesen átsütve tálalják.
4. Burgonya tortelli
A burgonyás tortelli egy illatos, burgonyával töltött tészta - alakjában nem különbözik a ravioliétól-, amelyet a toszkánok gyakran főznek különleges alkalmakra. A tésztacsomagok belsejében paradicsommal, fűszerekkel, fokhagymával és parmezánnal ízesített burgonyapürét találunk, amelyhez az egyszerű zsályás vajas mártástól kezdve a gazdag, húsos raguig bármit kínálnak.
5. Fagioli con salsiccia
Ha egy ételt úgy írunk le, hogy bab kolbásszal, az nem hangzik túl vonzóan, de a fagioli con salsiccia finomsága egyszerűségében rejlik. Ez a rusztikus étel úgy készül, hogy a borlotti babot vízben áztatják, hogy megpuhuljon, majd hagymával, fokhagymával, morzsolt kolbászhússal, chilivel és zúzott paradicsommal főzik puhára.
6. Torta di ceci
A Torta di ceci egy finom utcai étel, mely csicseriborsólisztből készült palacsinta. Kívülről ropogós, belül pedig krémes, sós és rozmaringos.
8. Pecorino Toscana
Az olaszok alapvetően kivételes sajtjaikról ismertek, de a toszkán régió különösen híres a pecorino sajtról. A pecorino egy kemény, juhtejből készült sajt, melyet gyakran használnak a parmezán helyettesítésére, tészták tetejére.
10. Castagnaccio
A Castagnaccio egy gluténmentes sütemény, amelyet gesztenyelisztből sütnek, hogy különleges kissé diós ízvilágot adjon neki. Olívaolajjal, dióval, fenyőmaggal, mazsolával és rozmaringgal keverve egy nagyon különleges édesség születik. A Castagnaccio különösen népszerű volt a toszkán parasztok és földművesek körében, mivel a gesztenye és az abból készült liszt az egyik alapvető élelmiszer volt, amelyhez mindig hozzájutottak.
Kapcsolódó inspirációk:
Toszkána egyik legszebb pontját a középkori felhőkarcolók városának is hívják. Tartson velünk San Gimignanoba!
Toszkána egyik legszebb pontját a középkori felhőkarcolók városának is hívják. Tartson velünk San Gimignanoba!
Siena gazdag történelmi múltjáról, gyönyörű építészetéről és impozáns főteréről ismert. Fedezze fel velünk a régió fővárosát!
Siena gazdag történelmi múltjáról, gyönyörű építészetéről és impozáns főteréről ismert. Fedezze fel velünk a régió fővárosát!
Toszkána egyik ékszerdoboza Pisa. Fedezze fel különleges látnivalót velünk!
Toszkána egyik ékszerdoboza Pisa. Fedezze fel különleges látnivalót velünk!
Az észak-olaszországi Emilia-Romagna tartomány fővárosa, Bologna nagyjából félúton fekszik Firenze és Milánó között. Fedezze fel velünk!
Az észak-olaszországi Emilia-Romagna tartomány fővárosa, Bologna nagyjából félúton fekszik Firenze és Milánó között. Fedezze fel velünk!
Olaszországi hosszú hétvége? Két órás repülőúttal könnyen elérhetjük az „olasz csizma sarkát”
Olaszországi hosszú hétvége? Két órás repülőúttal könnyen elérhetjük az „olasz csizma sarkát”
La dolce vita – édes élet. Egy ország, ahol az élvezetes étkezés az élet elválaszthatatlan részét képezi.
La dolce vita – édes élet. Egy ország, ahol az élvezetes étkezés az élet elválaszthatatlan részét képezi.
Olaszország többet nyújt mint gondolta. Mesés célpontok az olasz csizma minden szegletében.
Olaszország többet nyújt mint gondolta. Mesés célpontok az olasz csizma minden szegletében.