Torinói gasztro-kalauz
A szarvasgombától a csigáig, a Gianduja mogyorókrémtől a Castelmagno sajtig, Torino fantasztikus gasztronómiai utazásra csábít, hiszen a piemonti konyha az egyik legváltozatosabb és leghíresebb Olaszországban.
A mára már szinte történelmi, régi tradicionális receptek mellett Piemont az a régió, ahol a slow food mozgalom megszületett, mindössze néhány kilométerre innen, Bra városában. Számos, „slow koncepció” által inspirált éttermet találunk itt, melyek a helyi, friss, kiváló minőségű termékekre összpontosítanak.
Minden második ősszel Torinóban rendezik meg a Salone del Gusto e Terra Madre nemzetközi élelmiszeripari vásárt és kongresszust, mely felhívja a figyelmet a helyi termelés, az egészséges táplálkozás és a tudatos társadalmi fogyasztás fontosságára.
A slow food mozgalom célja, hogy létrehozzon egy „ízek bárkája” névre keresztelt programot, amely Noé bárkájához hasonlóan menedékként szolgálhat az adott régió elfeledett ízeinek, gasztronómiai különlegességeinek.
Minden mi szem szájnak ingere
Az olaszok minden étkezésnek megadják a módját, a piemonti régióban pedig számos helyi finomságot kóstolhatunk meg az előételektől kezdve, a főételeken át a desszertekig. Csokorba gyűjtöttük melyek azok a fogások, amiket mindenképpen tűzzünk ínyenc bakancslistánk élére.
Antipasti - előételek
A piemonti antipasti kedvencek az antipasto misto (vegyes előétel), Tomini (mini krémes sajtok chilivel tálalva), Vitello Tonnato (borjúhús tonhalszószban), pácolt szardella, piros és sárga paprika (a közeli Carmagnolában édes fajtákat termesztenek) Bagna Cauda (fokhagymás-szardellás mártás) és a különböző helyi felvágottak. A Torinóban honos, helyben sütött grissini (kenyérpálcika) minden ételhez illik és remek borkocsolyának számít.
Primi - tészta- és rizsételek
A piemonti Pó-völgy híres rizsföldjeiről, ahol az Arborio rizst termesztik, egy rövid szemű rizsfajtát, melyet a rizottóhoz használnak, és amelynek egyedülállóan krémes állagát köszönheti az étel. A hagyományos változatok közé tartozik a risotto al Barolo és a risotto ai funghi azaz a porcini gombával készített egytálétel. Sok más rizottót helyi sajtokkal, friss zöldségekkel és halakkal készítenek. A Venere Nero, egy fekete, rövid szemű rizs szintén ezen a vidéken honos, különlegessége, hogy főzéskor indigószín árnyalatúvá válik. A piemonti tésztafélék közé tartozik az agnolotti, egy hagyományosan darált bárányhússal töltött ravioli. Egy aranyos, mini változat az agnolotti del Plin, amelyet húslevesben tálalnak.
A tajarin fogása, hosszú, lapos tojásos tésztacsíkokból áll, melyeket hagyományosan raguval tálalnak vagy barna vajas zsályás szósszal. A tartufo d'Alba pedig egy szarvasgombával készült rizs vagy tészta különlegesség, melyet szezonálisan, különösen ősszel lehet megtalálni a régióban.
Secondi - hús, csiga és hal
A húsevők álma a bollito misto fogása, mely borjú-, csirke-, sertés- és belsőségek keverékét tartalmazza, valamint sok étlapon felfedezhetjük a carne cruda-t, mely a legkiválóbb marhahúsból készült tatár.
A Cherasco környékén termesztett lumache-k azaz csigák fokhagymás, paradicsomos, olívaolajos mártással kerülnek tálalásra. A könnyebb fogásokat preferálók számára a halak bőséges választékban állnak rendelkezésre: szardella, sós tőkehal (baccalà), kardhal, lazac, tonhal, keszeg, nyelvhal, pisztráng, szardínia, hering, tőkehal és tengeri sügér is gyakran kerül a tányérra.
Desszertek és sajtok
A desszertek regionális kedvencei közé tartozik a bunet/bonet (csokoládéból és amaretti kekszből készült, kávékrémes karamellás szelet), a panna cotta karamellmártással, a tiramisù, a torta di mele (almás torta) és a zabaglione (tojássárgájából készült krém cukorral és Marsala vagy Moscato borral). És persze muszáj megemlíteni a gianduját, Torino világhírű mogyorós csokoládékrémjét, mely tulajdonképpen a Nutella „ősének” számít.
A Piemontban és Észak-Olaszországban számos különleges helyi sajtot kóstolhatunk. Ezek közül a legnépszerűbbek: a stracchino (krémes, lágy fehér sajt), toma (könnyű, félkemény tehéntejből készült sajt), robiola (finom és édes, gyakran olajban tartósított), raschera (a Monferrato magas legelőiről származó tehén-, kecske- és juhtej kombinációjából készül) és a fontina (gazdag hegyi sajt a közeli Aosta-völgyből).
Kapcsolódó inspirációk:
Toszkána egyik legszebb pontját a középkori felhőkarcolók városának is hívják. Tartson velünk San Gimignanoba!
Toszkána egyik legszebb pontját a középkori felhőkarcolók városának is hívják. Tartson velünk San Gimignanoba!
Siena gazdag történelmi múltjáról, gyönyörű építészetéről és impozáns főteréről ismert. Fedezze fel velünk a régió fővárosát!
Siena gazdag történelmi múltjáról, gyönyörű építészetéről és impozáns főteréről ismert. Fedezze fel velünk a régió fővárosát!
Toszkána egyik ékszerdoboza Pisa. Fedezze fel különleges látnivalót velünk!
Toszkána egyik ékszerdoboza Pisa. Fedezze fel különleges látnivalót velünk!
Az észak-olaszországi Emilia-Romagna tartomány fővárosa, Bologna nagyjából félúton fekszik Firenze és Milánó között. Fedezze fel velünk!
Az észak-olaszországi Emilia-Romagna tartomány fővárosa, Bologna nagyjából félúton fekszik Firenze és Milánó között. Fedezze fel velünk!
Olaszország régióinak jellegzetes ízei és különlegességei vannak. Ezúttal a toszkán finomságokat vesszük sorra.
Olaszország régióinak jellegzetes ízei és különlegességei vannak. Ezúttal a toszkán finomságokat vesszük sorra.
Olaszországi hosszú hétvége? Két órás repülőúttal könnyen elérhetjük az „olasz csizma sarkát”
Olaszországi hosszú hétvége? Két órás repülőúttal könnyen elérhetjük az „olasz csizma sarkát”
La dolce vita – édes élet. Egy ország, ahol az élvezetes étkezés az élet elválaszthatatlan részét képezi.
La dolce vita – édes élet. Egy ország, ahol az élvezetes étkezés az élet elválaszthatatlan részét képezi.
Olaszország többet nyújt mint gondolta. Mesés célpontok az olasz csizma minden szegletében.
Olaszország többet nyújt mint gondolta. Mesés célpontok az olasz csizma minden szegletében.
Íme öt remekbe szabott olvasmány, melynek lapjai szebbnél szebb tájakra repítik gondolatban az olvasót.
Tíz különleges, kevésbé ismert olasz szigetet ajánlunk a napfény, a tenger és a nyugalom szerelmeseinek. Eredjen velünk a talján tengeri titkok nyomába!
Tíz különleges, kevésbé ismert olasz szigetet ajánlunk a napfény, a tenger és a nyugalom szerelmeseinek. Eredjen velünk a talján tengeri titkok nyomába!
Puglia egyszerűen tökéletes! Ha Olaszországba utazik, jusson eszébe a csizma sarka!
Puglia egyszerűen tökéletes! Ha Olaszországba utazik, jusson eszébe a csizma sarka!
Róma ezernyi kincset, páratlan látnivalót tartogat. Végig járjuk az örök város kincseit úgy, hogy az a legkisebbek számára is élvezhető, fogyasztható legyen.
Róma ezernyi kincset, páratlan látnivalót tartogat. Végig járjuk az örök város kincseit úgy, hogy az a legkisebbek számára is élvezhető, fogyasztható legyen.