Bosznia-Hercegovina ízei
Kóstoljon bele ön is a balkán különleges ételeibe! Kalandozzon velünk a bosnyák konyha világában!1. Begova čorba
A begova čorba a bosnyák csirkeleves, amelyet hagyományosan meleg előételként szolgálnak fel. A fő összetevők a csirke és az okra, amely állítólag afrodiziákumként hat, de a leves különféle gyökérzöldségeket is tartalmaz, tejföllel és tojással sűrítve kínálják. Jellemzően nemzeti ünnepekre és ünnepi alkalmakkor kerül az asztalra.2. Banjalučki ćevapi
A banjalučki ćevapi különbözik minden más ćevapitól, mivel csempe formájúra készítik. Általában csak darált marhahúsból készül, sóval, borssal fűszerezve akárcsak a sarajevski ćevapi, de olykor darált borjúhúst és fokhagymát is adnak a keverékhez. Sütés után a banjalučki ćevapit hagyományosan egy somun nevű, kör alakú kenyérbe rakják és sok hagymával körítve tálalják.3. Bosanski lonac
A bosanski lonac egy ízletes pörkölt, amely vastag hús- és zöldségdarabok rétegéből áll. A hús (általában bárány-, borjú- és marhahús) és a zöldségek (káposzta, burgonya, sárgarépa, paradicsom) mérete miatt az étel elkészítése körülbelül négy óráig tart. Csak enyhén fűszerezik, hogy a hús és a zöldség saját levével és aromájával ízesíthesse az ételt. A hagyományos agyagedényben (lonac) készülő étel a speciális főzőedényéről kapta a nevét is. Az edényt a középkorban szénbányászok használták, ők főzték az első bosanski lonacokat is. Később az étel elterjedt az egész országban és új, regionális variációk jöttek létre.4. Sarma
A hagyományos török konyha egyik alapétele, a sarma tulajdonképpen egy töltelék, amelyet szorosan körülvesznek a levelek vagy a leveles zöldségek. Az ételnek számos változata létezik, de a keverék jellemzően olyan összetevőket ötvöz, mint darált hús, rizs vagy bulgur, különféle gyógynövények, fűszerek, pirospaprika, paprika, paradicsomszósz, míg a borításhoz általában szőlőt, káposztát, savanyú káposztát, svájci mángoldot használnak. Sarmát általában különleges alkalmakkor és ünnepnapokon készítik. Az ételhez általában joghurtot, burgonyapürét és kérges kenyeret kínálnak.5. Sarajevski ćevapi
A sarajevski ćevapi Szarajevó városának specialitása. Darált marhahúsból, sóval és borssal ízesítve készül, időnként birkahússal vegyítve. Az utóbbi évek trendje szerint egyes helyeken a sarajevski ćevapit darált marhahúsból kizárólag sóval fűszerezve készítik, hogy a hús íze a lehető legtisztább legyen. Az elkészítést követően a ćevapit 48 órán át hűtőszekrényben kell érlelni. Ezután grillezik, majd egy kör alakú, somun nevű kenyérben tálalják nyers hagymával bőven körítve.6. Burek
A burek különféle sós töltelékekkel töltött tésztaféle. Török eredete ellenére ez az étel a bosnyák nemzeti konyha büszkesége. Bár a legtöbb helybéli állítja, hogy a csak marhahúst tartalmazó burek nevezhető bureknek, ugyanezt az ételt más töltelékekkel is készítik, ilyen változat a sirnica (túrós), zeljanica (spenótos) és krompiruša (burgonyás). A bureket csigaszerű formába hengerelve sütik, ezzel a típus jellemzően a pékségekben találkozhatunk, míg a hagyományos éttermek gyakran pite formájában készítik el, amelyet tálalás előtt felvágnak. Hatalmas a népszerűsége és úgy tartják, ha a egy nő képes jó bureket készíteni, bizonyosan jó feleség válik majd belőle.7. Kataifi
A bosnyákok egyik kedvenc édessége a kataifi. A desszert kataifi tésztát és gazdag diótölteléket tartalmaz, amely általában apróra vágott dióból áll. Noha vannak hengerelt fajták, a kataifi általában réteges, a diótöltelék a vajjal bevont kataifi szálak két rétege közé kerül. Sütés után a desszertet sűrű citromízű szirupba mártják, amelyet időnként fahéjjal vagy szegfűszeggel tovább ízesítenek. A kataifi török eredetű, de közkedvelt boszniai desszertnek számít. Különleges alkalmakkor fogyasztják, a legjobb erős bosnyák kávéval párosítani.8. Tufahija
A tufahija alapja a cukros vízben párolt alma, amelyet mandula- vagy diókrém töltelékkel töltenek meg, majd rövid idő alatt megsütik és cukorsziruppal nyakon öntik. A desszert perzsa eredetű, Boszniába a törökökkel érkezett. A frissítő ínyencséget hagyományosan hűtve fogyasztják és tejszínhabbal, a tetején meggyel szolgálják fel.Kapcsolódó inspirációk:
A világ ízeit bemutató sorozatunkban ezúttal déli szomszédunk, Horvátország kedvenc ételeit vettük sorra.
A világ ízeit bemutató sorozatunkban ezúttal déli szomszédunk, Horvátország kedvenc ételeit vettük sorra.
A világ ízeit bemutató sorozatunkban ezúttal déli szomszédunk, Horvátország kedvenc édességeit vettük sorra. Van közöttük néhány ismerős is.
A világ ízeit bemutató sorozatunkban ezúttal déli szomszédunk, Horvátország kedvenc édességeit vettük sorra. Van közöttük néhány ismerős is.
A zárai tengerparti sétány végén hét párhuzamos lépcsősort találunk. A lépcsők 10 méter hosszúak, és 5 furat található rajtuk, így a zadari tengeri orgona 35 sípból áll.
A zárai tengerparti sétány végén hét párhuzamos lépcsősort találunk. A lépcsők 10 méter hosszúak, és 5 furat található rajtuk, így a zadari tengeri orgona 35 sípból áll.
Összeszedtünk néhány érdekes tényt, amit talán azok sem ismernek, akik rendszeres látogatói Horvátországnak.
Összeszedtünk néhány érdekes tényt, amit talán azok sem ismernek, akik rendszeres látogatói Horvátországnak.
A kilencvenes évek pusztító háborúja után Szarajevó ismét régi fényében ragyog.
A kilencvenes évek pusztító háborúja után Szarajevó ismét régi fényében ragyog.
Bosznia-Hercegovina ez idáig felderítetlen célpont maradt sokak számára.
Bosznia-Hercegovina ez idáig felderítetlen célpont maradt sokak számára.
Csodás természeti környezet, gazdag történelmi hagyományok, kulturális sokszínűség, változatos programok és kristálytiszta tenger fogadja az ide utazókat.
Csodás természeti környezet, gazdag történelmi hagyományok, kulturális sokszínűség, változatos programok és kristálytiszta tenger fogadja az ide utazókat.
A brit The Guardian összeállítást közölt Európa legszebb szigeteiről. A legjobbak között helyet kapott a budapesti Margitsziget is.
A brit The Guardian összeállítást közölt Európa legszebb szigeteiről. A legjobbak között helyet kapott a budapesti Margitsziget is.