A 10 legnépszerűbb horvát étel
A világ ízeit bemutató sorozatunkban ezúttal déli szomszédunk, Horvátország kedvenc ételeit vettük sorra.
Burek sa sirom
![Horvátország | Burek sa sirom - OTP Travel Utazási Iroda](https://www.otptravel.hu/userfiles/Inspiraciok/Horvatorszag/etelek/01-Horvatorszag-etelek-burek-sa-sirom-800px.jpeg)
A burek csak akkor nevezhető bureknek, ha hússal van töltve. Mármint ha Bosznia-Hercegovinában él az ember, pedig a burek nem igazán bosnyák - valójában török eredetű. Boszniában a burek (hússal) és más hasonló piték, például a sirnica (sajtos) és a krumpiruša (krumplis) általában tekercsben készítik, míg a horvátok lazábban kezelik - a burek lehet kerek és negyedekre vágott, vagy tekercsbe tekerve - mindkét forma jó, és mindkettőt hívhatjuk burek sa siromnak. A burek eredetileg a 15. században került át Nišbe, és kerek lepényként készítették. A második világháború után a burek Horvátországban és Szlovéniában is kedvelt lett. A burek sa sirom kifejezés, amely a sajttal töltött kerek vagy tekercs alakú pitét jelöli, annyira beleivódott a horvát kultúrába (már több mint 50 éve), hogy eredetétől függetlenül horvát klasszikusnak tekinthető.
Kotlovina
![Horvátország | kotlovina - OTP Travel Utazási Iroda](https://www.otptravel.hu/userfiles/Inspiraciok/Horvatorszag/etelek/02-Horvatorszag-etelek-kotlovina-800px.jpeg)
A kotlovina hagyományos horvát étel. Különböző húsokat, kolbászokat és zöldségeket nyílt tűz fölött összefőznek. Az ételt jellemzően a szabadban, gyakran kertekben vagy udvarokban készítik. A kotlovinának számos receptje létezik, de a húsokat általában sóval, borssal és olajjal ízesítik. Sült burgonyával vagy friss salátával tálalják.
Čobanac
![Horvátország | Čobanac - OTP Travel Utazási Iroda](https://www.otptravel.hu/userfiles/Inspiraciok/Horvatorszag/etelek/03-Horvatorszag-etelek-cobanac-800px.jpeg)
Hagyományos húsos pörkölt, amely a Horvátország keleti részén fekvő Szlavóniából és Baranyából származik. Az étel hozzávalóit több órán keresztül lassan főzik egy nagy rézedényben a nyílt tűz fölött. Jellemzően többféle húsból áll, a borjú, marha vagy a vadhús jelenti az alapot, amelyet nagy mennyiségű hagyma, édes és csípős őrölt paprika keveréke ízesít.
Fritule
![Horvátország | Fritule - OTP Travel Utazási Iroda](https://www.otptravel.hu/userfiles/Inspiraciok/Horvatorszag/etelek/04-Horvatorszag-etelek-fritule-800px.jpeg)
Az édes, kerek fánkok hagyományos horvát változata. Alapvetően élesztős tésztából készülnek, amely tojást, lisztet, tejet, vajat és cukrot tartalmaz. A különböző változatokban gyakran használnak mazsolát, reszelt almát és joghurtot. A sűrű, vajas alapot általában vanília- és citrusaromákkal gazdagítják, amelyek kellemes és jellegzetes ízt kölcsönöz ezeknek a kis fánkoknak. A miniatűr fánkok elkészítésének titkos összetevője a pálinka. Ízlés szerint használják.
Krapfen
![Horvátország | krapfen - OTP Travel Utazási Iroda](https://www.otptravel.hu/userfiles/Inspiraciok/Horvatorszag/etelek/05-Horvatorszag-etelek-krapfen-800px.jpeg)
Valószínűleg a krapfen volt az első európai típusú fánk. Ezeket a süteményeket hagyományosan kovászos tésztából készítik, amelyet kívülről aranyszínűre és ropogósra sütnek, míg belül puha, könnyű és légies marad. Bár a krapfenek készülhetnek sima süteményként is, leggyakrabban lekvárral, vaníliás vagy csokoládés pudinggal töltik meg őket, a tetejüket pedig porcukorral hintik vagy csokoládéval csorgatják meg. A krapfen szó eredete a IX. századra nyúlik vissza, és német nyelvű receptekben már a XIV. században feltűnik.
Dalmatinska pašticada
![Horvátország | dalmatinska pašticada - OTP Travel Utazási Iroda](https://www.otptravel.hu/userfiles/Inspiraciok/Horvatorszag/etelek/06-Horvatorszag-etelek-dalmat-pasticada-800px.jpeg)
A dalmatinska pašticada egy olyan étel, amely hosszú utat járt be az ókori Görögországtól és Rómán át a Velencei Köztársaságba a nemesek asztalára, hogy végül Dalmáciában ereszen gyökeret, ahol a helyi konyha szerves részévé vált. Az étel elkészítése meglehetősen fáradságos: a marhahúst ecetben és fűszerekben pácolják napokon át, majd vörösborban vagy prošekben párolják szalonnával, paradicsommal, néhány aszalt szilvával, fügével és gyökérzöldségekkel. Miután a hús megfőtt, a mártást pürésítik és különböző fűszerekkel ízesítik. Hagyományosan az ételt esküvőkön gnocchi vagy házi tészta mellé tálalják. Gyakran reszelt sajttal a tetején tálalják.
Peka
![Horvátország | peka - OTP Travel Utazási Iroda](https://www.otptravel.hu/userfiles/Inspiraciok/Horvatorszag/etelek/07-Horvatorszag-etelek-peka-800px.jpeg)
A peka vagy sać egy ősi technika, amely során különböző ételeket készítenek a névadó harang alakú főzőedényben. A technikát leginkább húsok, zöldségek vagy tenger gyümölcseinek elkészítésére használják. A kupola alakú fedőt a tetejére helyezik, majd az egész edényt egy szabadtéri tűzhelyre helyezik, miközben a fedőt ia forró parázzsal fedik. A technika lehetővé teszi, hogy a hozzávalók lassan főjenek, és minden íz és aroma megmaradjon. A peka egykor Horvátországban, Boszniában és Szerbiában is elterjedt főzési mód volt, amelyet nemcsak húsételek készítésére, hanem kenyér, sütemények vagy kalácsok sütésére is használtak.
Brudet
![Horvátország | brudet - OTP Travel Utazási Iroda](https://www.otptravel.hu/userfiles/Inspiraciok/Horvatorszag/etelek/08-Horvatorszag-etelek-brudet-800px.jpeg)
A brudet a hagyományos horvát konyha egyik igazi klasszikusa. Ezt a különféle tenger gyümölcseivel készített rusztikus pörköltet az egész horvát tengerparton fogyasztják. Szinte lehetetlen kanonizált brudet-receptet találni, mivel minden régiónak, városnak és háztartásnak megvan a kedvenc változata. Az általános irányelvek szerint azonban legalább háromféle halat kell használni - mindig nagyobb darabokra vágva és csont nélkül. A skorpióhal, a süllő, a tengeri sügér vagy bármely más fehér húsú hal alkalmas a brudet elkészítéséhez. A kagylók kívánatos kiegészítői az ételnek.
Štrukli
![Horvátország | Štrukli - OTP Travel Utazási Iroda](https://www.otptravel.hu/userfiles/Inspiraciok/Horvatorszag/etelek/09-Horvatorszag-etelek-strukli-800px.jpeg)
Egyszerű horvát "húzott tészta" étel, amely a töltelék típusától függően lehet sós vagy édes. Miután a tésztát kihúzták, megtöltötték és feltekerték, kisebb darabokra vágják, amelyeket aztán megsütnek vagy megfőznek. Az étel legismertebb változata a sajtos, tojással és tejföllel töltött, sütőben sütött, vajjal vagy tejföllel megkent sós változat. Hagyományos zágrábi étel hosszú, több évszázados múltra tekint vissza. Számos változata fellelhető Közép-Horvátországban.
Sarma
![Horvátország | Sarma - OTP Travel Utazási Iroda](https://www.otptravel.hu/userfiles/Inspiraciok/Horvatorszag/etelek/10-Horvatorszag-etelek-sarma-800px.jpeg)
A hagyományos török konyha egyik klasszikus fogása. Az ételnek számos változata létezik, de a keverék jellemzően olyan összetevőket kombinál, mint a darált hús, rizs vagy bulgur, különböző fűszernövények, fűszerek, pirospaprika, paprika és paradicsomszósz. A csomagolóanyag általában szőlő-, káposzta- vagy savanyú káposztalevél, vagy mángold. A sarma-t hagyományosan fogyasztják a Balkánon, Közép-Európa országaiban, a Dél-Kaukázusban és a Közel-Keleten is. Bár általában laktató ebédként vagy vacsoraként kínálják (jellemzően a téli időszakban), a sarmát gyakran készítik különleges alkalmakkor és ünnepnapokon is.
Kapcsolódó inspirációk:
A világ ízeit bemutató sorozatunkban ezúttal déli szomszédunk, Horvátország kedvenc édességeit vettük sorra. Van közöttük néhány ismerős is.
![A legnépszerűbb horvát sütemények | Horvátország - OTP Travel Utazási Iroda](/userfiles/Inspiraciok/Horvatorszag/sutemenyek/00-Horvatorszag-sutemenyek-header.jpeg)
A világ ízeit bemutató sorozatunkban ezúttal déli szomszédunk, Horvátország kedvenc édességeit vettük sorra. Van közöttük néhány ismerős is.
A zárai tengerparti sétány végén hét párhuzamos lépcsősort találunk. A lépcsők 10 méter hosszúak, és 5 furat található rajtuk, így a zadari tengeri orgona 35 sípból áll.
![Zára orgonája | Horvátország - OTP Travel Utazási Iroda](/userfiles/Inspiraciok/Horvatorszag/Zara-orgonaja/00-Horvatorszag-Zara-orgonaja-header.jpg)
A zárai tengerparti sétány végén hét párhuzamos lépcsősort találunk. A lépcsők 10 méter hosszúak, és 5 furat található rajtuk, így a zadari tengeri orgona 35 sípból áll.
Összeszedtünk néhány érdekes tényt, amit talán azok sem ismernek, akik rendszeres látogatói Horvátországnak.
![30 tény Horvátországról - OTP Travel Utazási Iroda](/userfiles/Inspiraciok/Horvatorszag/30teny/00-Horvatorszag-30-teny-Rovinj-header.jpg)
Összeszedtünk néhány érdekes tényt, amit talán azok sem ismernek, akik rendszeres látogatói Horvátországnak.
Csodás természeti környezet, gazdag történelmi hagyományok, kulturális sokszínűség, változatos programok és kristálytiszta tenger fogadja az ide utazókat.
![Horvátország - OTP Travel Utazási Iroda](/userfiles/Inspiraciok/Horvatorszag/Horvatorszag-Dubrovnik.jpg)
Csodás természeti környezet, gazdag történelmi hagyományok, kulturális sokszínűség, változatos programok és kristálytiszta tenger fogadja az ide utazókat.
A brit The Guardian összeállítást közölt Európa legszebb szigeteiről. A legjobbak között helyet kapott a budapesti Margitsziget is.
![Európa legszebb szigetei - OTP Travel Utazási Iroda](/userfiles/Inspiraciok/Legszebb%20szigetek/legszebb-szigetek-65106140.jpg)
A brit The Guardian összeállítást közölt Európa legszebb szigeteiről. A legjobbak között helyet kapott a budapesti Margitsziget is.