Egy falat Vietnám
Vietnám a világ egyik legváltozatosabb, legfinomabb és legegészségesebb gasztronómiájával büszkélkedhet.
A vietnami ételek fő alapanyagai a rizs és az abból készült ételek, a halszósz és a zöldség. Vietnám trópusi éghajlatának, a hosszú tengerpartjainak és a gigantikus hegyvonulatnak köszönhetően Vietnam számos növény és zöldség megterem. Európai szemmel teljesen meglepő lehet az országban naponta megtermelt és elfogyasztott gyümölcsök és zöldségek mennyisége.
Bun Cha
A Bun Cha egy észak-vietnami, pontosabban hanoi étel. Spagettira hasonlító vietnámi tésztával, egy tál édes-savanyú mártással, levessel, vékony szeletekre vágott pácolt sárgarépával és papayával tálalják.
Nem Ran
A vietnami gasztronómia egyik kihagyhatatlan étele. A régi időkben a császári udvarban nagyon kedvelték, néhány országban császári pástétomnak vagy császári tekercsnek is szokták nevezni. Ezek a tekercsek rizspapírból készülnek, amelyet egy kanál darált hússal, zöldséggel vagy tenger gyümölcseivel - általában garnélarákkal - töltenek meg, majd forró olajban kisütik. Általában egy nagy tál zöld salátalevéllel, korianderrel, mentával és némi Nuoc Mam mártással, darált fokhagymával és gyömbérrel tálalják.
Báhn Mi
A Bánh Mi a klasszikus szendvics vietnami változata, amelyet mindannyian ismerünk. Ez az étel a francia gyarmatosítástól örökölt étel, és a XIX. században került be a vietnami konyhába. A vietnami bagett azonban kisebb, mint a francia. Búza- és rizsliszt keverékéből készül, ami vékonyabb és ropogósabb kérget ad neki. A Bánh Mi különlegessége a nyers zöldségekben rejlik: friss uborka, koriander, sárgarépa és fehér retek ecetben pácolva. Ez egy ízekben és textúrákban gazdag szendvics, amely egyesíti a nyers zöldségek frissességét, a fűszeres szósz jó ízét és a bagett ropogósságát. Ez a vietnami szendvics többféle változatban is kapható, de a legklasszikusabb szelet húsból, pástétomból és helyi krémsajtból készül.
Phó
Ez az egyik olyan vietnami étel, amely az egész világon híres. A Phó leves az egyik legnépszerűbb étel Vietnamban. Hanoiból származik, és húslevesből, vékony szeletelt marhahúsból és rizstésztából készül. Ez az étel mindenhol megtalálható az utcákon, és a helyiek is imádják, a nap bármely szakában fogyasztják. A levesbe nagy mennyiségű friss fűszernövényt, csírákat és chilit raknak.
Bánh Xéo
A Bánh Xéo a Mekong-delta régió specialitása. Lisztből és kurkumából készült palacsinta, szójacsírával, hússal vagy garnélarákkal tálalva. Ezt a jellegzetes déli ételt az ország északi részén is fogyasztják. Az alap palacsinta azonban jóval kisebb, és a feltétek régiónként eltérőek lehetnek.
Gôi Cuôn
A Gôi Cuôn közismertebb nevén tavaszi tekercs. Ez a déli specialitás az egyik legnépszerűbb és leghíresebb vietnami étel világszerte. Rizspapírból készül, amelyet nyers zöldségekkel, aromás fűszernövényekkel, garnélarákkal.
Cao Lau
A Cao Lau a közép-vietnami tengerparti város, Hoi an specialitása. Ez a hagyományos étel sárga tésztából készül. Általában a tésztát tartalmazó vietnami ételeket levesben vagy húslevesben tálalják, ami a Cao Lau esetében nem így van. A tésztát egy helyi mártással, vékony sertés- vagy marhahússzeletekkel és számos fűszernövénnyel összekeverve sütik. A legtöbb vietnami étteremben a Cao Lau hozzávalóit kis tányérokban tálalják a vendégeknek. A vendég az, aki összekeveri őket, és olyan mennyiségű húst vagy fűszernövényt tesz bele, amennyit szeretne.
Cá Khô To
Ez a tradicionális étel karamellizált harcsából készül, melyet alacsony hőfokon agyagedényben párolnak.
Kapcsolódó inspirációk:
Thuy Xuan kis faluja a színpompás füstölők készítéséről híres, mely az egyik legrégebbi hagyomány Vietnámban.
Vietnám a kontrasztok fura egyvelegével csábítja az élményekre vágyó utazókat. Ismerje meg velünk legszebb részeit.
Igazi kalandokra vágyik? Nem elég a városok vagy a tengerpartok szépsége? Van 5 utazási tippünk az Ön számára!
Igazi kalandokra vágyik? Nem elég a városok vagy a tengerpartok szépsége? Van 5 utazási tippünk az Ön számára!