Illatos Vietnám
Thuy Xuan kis faluja a színpompás füstölők készítéséről híres, az egyik legrégebbi hagyomány a maga nemében Vietnámban.
Az ősi császári várostól, Hue-tól mintegy hét kilométerre délnyugatra található településre számtalan turista érkezik, akiket lenyűgöz az utak mentén sorakozó, különböző színű bambusz füstölőpálcikák csokrának képeslapra illő látványa.
Spirituális fontosságú
A füstölőpálcikákat a vietnamiak régóta az élők földjét az isteni világgal összekötő eszköznek tekintik. A füstölőpálcikák meggyújtása az ősök oltárain vagy a Buddha-szentélyeken különleges alkalmakkor, például a holdújévi fesztiválokon régóta elengedhetetlen kulturális és vallási tevékenység a vietnamiak számára.
A Thuy Xuan faluban a füstölőkészítés mesterségét az 1800-as évekből, a Nguyen-dinasztia idejéből eredeztetik. A múltban a helyi falusiak füstölőpálcikákat szállítottak az udvarnak, a nemességnek és az egyszerű embereknek Thuan Hoa-Phu Xuan régióban. A hagyományos mesterséget a Thuy Xuan-i falusiak generációkon át örökítették tovább, és nemcsak megélhetést biztosított számukra, hanem szellemi életük részét is képezte.
A Thuy Xuan falu termékei változatosak, a füstölőpálcikáktól kezdve a különböző illatú füstölőtekercsekig - mint például fahéj, citromfű – is kapható. A falu nevét azonban az aloéfa adja, melyek a legkedveltebbek gyengéd, kellemes és hosszan tartó illatuk miatt.
Titkos recept
A füstölőpálcikák készítése egy hagyományos, különböző lépésekből álló folyamaton megy keresztül, beleértve a nyersanyagok előkészítését, az aromapaszta összekeverését és a paszta bambuszpálcika köré tekerését.
A Thuy Xuan falusiak gyakran vesznek bambuszt a Nam Dong, Binh Dien vagy Phong Son erdőkből. A bambuszt vékony, egyforma és sima rudakra vágják, több napig vízben áztatják, majd a napon szárítják. Miután a bambuszrudak teljesen megszáradtak, kötegekbe rendezik őket, és többször forró folyékony festékbe mártják, amíg minden bambuszrúd alsó része el nem nyeri a kívánt színárnyalatot, majd ismét a napon szárítják, a turisták számára igen fotogén kupacokba rendezve. Régebben csak barna és vörös színű festékeket használtak, de manapság a füstölőpálcikák különböző színekben, például lilában, zöldben és sárgában is kaphatók.
Termékeik minőségének biztosítása érdekében a falusiak kizárólag természetes, nem mérgező összetevőket használnak a füstölőszerek készítésének legfontosabb alapanyagának az aromapasztának előállításához. Ezek az összetevők a fenyőrügyek, fahéjrudak, szegfűszeggyökerek, eukaliptuszrudak, csillagánizs hüvelyek és kardamommagok. A szárított pomelo héját és virágporokat is adnak a recepthez, hogy fokozzák az illatokat. Az összes összetevőt megőrlik és vízzel, fűrészporral és az indiai babérfa kérgéből készült ragasztóporral jól összekeverik A füstölőpálcikák illata attól függ, hogy a füstölők milyen mennyiségű aloéfa- vagy fahéjport tartalmaznak, és a faluban minden családnak megvan a saját titkos receptje az illatokra.
A füstölőpasztát aprólékosan, kézzel sodorják a vékony, szárított bambuszrudak sima, festetlen részére. A füstölőpaszta kikeveréséhez tapasztalatra van szükség, a füstölőpálcikák formázása pedig kézügyességet igényel, mert az egyenetlen füstölőpaszta száradáskor könnyen összetörhet. Ezt követően a füstölőpálcikákat napon szárítják.
Kapcsolódó inspirációk:
Ismerje meg a világ egyik legváltozatosabb és legfinomabb konyháját, ahol az ételekben rengeteg friss alapanyag dominál. Jöjjön velünk egy képzeletbeli gasztro túrára Vietnámba!
Vietnám a kontrasztok fura egyvelegével csábítja az élményekre vágyó utazókat. Ismerje meg velünk legszebb részeit.
Igazi kalandokra vágyik? Nem elég a városok vagy a tengerpartok szépsége? Van 5 utazási tippünk az Ön számára!
Igazi kalandokra vágyik? Nem elég a városok vagy a tengerpartok szépsége? Van 5 utazási tippünk az Ön számára!