10 görög étel, amit Rodoszon ki kell próbálni!
A görög ételek ízvilága az igazi nyarat idézi. 10 olyan görög ételt mutatunk be, amelyeket semmiképp ne hagyjon ki, ha Rodoszon jár!1. Fasolada
A Fasolada egy egyszerű és hagyományos fehérbabból készített görög leves, olívaolajjal és különféle zöldségekkel, gyógynövényekkel, például hagymával, árpával, zellerrel és paradicsommal. Talán ókori eredetű a recept, mert azt történelmi forrásokból tudjuk, hogy az árpa, az olajbogyó és a bab volt az a három növény, amely táplálta Nagy Sándor seregeit is.2. Melitzanosalata
Klasszikus görög étel, a grillezett padlizsánból, fokhagymából és olívaolajból. Annak ellenére, hogy egyszerű, hihetetlenül sokoldalú, gyakran gazdagítják további összetevőkkel, például földimogyoróval, sajttal, különféle zöldségekkel, valamint különféle friss fűszernövényekkel és fűszerekkel. Általában petrezselyemmel és ropogós, rusztikus kenyérrel tálalják.3. Giouvetsi
A klasszikus görög rakott tészta paradicsom és párolt hús kombinációjából áll, amelyet agyag sütőedényben készítenek. Noha a borjúhús az eredeti alapanyaga, időnként más húsokat is használnak. A paradicsomszószt általában fahéjjal, szegfűborssal, vörösborral, szegfűszeggel és babérlevéllel fűszerezik. A hagyomány szerint kétféle tésztát használnak, a kis méretű orzót vagy a négyzet alakú hilopitokot.4. Hortopita
A hortopita neve, a görög horta, vagyis vadon élő zöldfélék és a pita szavakból ered. Egy hagyományos görög ízes péksütemény, amelyet különféle vad- vagy termesztett zöldségekkel töltenek meg. A péksüteményeket filó tésztából készítik, míg a töltelék általában aromás gyógynövényeket, morzsolt sajtot (például feta sajtot) és néha tojást tartalmaz. Számtalan receptúrája van. A péksütemények mérete a kicsitől és a kézi képtől kezdve a nagyig és kerekig terjedhet, attól függően, hogy hol készültek: a szigeteken vagy a szárazföldön. A hortopitákhoz használt leggyakrabban használt zöldek és gyógynövények közé tartozik a újhagyma, a pitypang, az édeskömény, a menta, a fokhagymalevél, különféle cikórianövények és az amaránt.5. Yemista (gemista)
A yemista vagy a gemista zöldségekből, paradicsomból és zöldpaprikából készül. Az előkészített zöldségeket fűszerezett rizzsel töltik meg, majd megsütik. Tipikus nyári étel. A yemistának két fő típusa van – a darált húsos vagy hús nélküli változat. Joghurttal és feta sajttal tálalják.6. Pastitsio
Noha nem a görögök találták fel a mai értelemben vett tésztát, ősidők óta fogyasztanak hasonló ételeket. Néhány kifejezést, amelyet általában az olasz ételekhez társítunk, például a lasagnát és a makarónit egyes kutatók görög eredetűnek tartják. Ez az étel a nevét azonban az olasz pasticcio-ról kapta. A pastitsio a görögök számára, olyan mint a lasagne az olaszoknak. Intenzíven aromás, tésztaétel kiadós mártással, paradicsomból és őrölt bárányhúsból, tetején béchamel mártással, és ideális esetben meghintve reszelt kefalotyri vagy kasseri sajttal. Görögországban a pastitsiót gyakran fogyasztják februárban, a nagyböjtöt megelőző hetekben, és Apokreos vasárnapján, a böjt előtti utolsó napon, amikor még megengedett a húsfogyasztás.7. Spanakopita
A spanakopita egy spenótos rétes, amely vékony vajas tésztából, spenótból, feta sajtból és némi kaporból áll össze. Felszolgálható snackként, előételként vagy könnyű főételként. Kezdetben a fölművesek eledele volt. Mára azonban megtalálható a legtöbb görög étkezőben, kocsmában és előkelő étteremben is. A spanakopitát apró háromszögekre vágják és enyhén megmelegítve fogyasztják tzatziki szósz kíséretében.8. Tzatziki
A tzatziki joghurtból, uborkából, fokhagymából, valamint gyógynövényekből és fűszerekből, például kaporból, mentából vagy petrezselyemből készül. Általában a hús ételeket kísérő mártásként vagy előételként szolgálják fel. A neve a cacik török szóból származik. Gyakran pita kenyérrel tálalják előételként. Hatalmas népszerűsége, a tzatziki ezért számos regionális változatban létezik, például Iránban, Irakban, Törökországban, Cipruson, Bulgáriában és Szerbiában.9. Moussaka
A moussaka az egyik legismertebb görög étel – sült, rakott darált bárányhúsból és szeletelt padlizsánrétegekből áll vastag réteggel a tetején. A bárányt időnként marhahúsra cserélik, míg a padlizsánt cukkini vagy burgonya helyettesítheti. A moussaka közel-keleti eredetű, görög neve a török "musakka" szóból származik, jelentése: hűtött. A görög otthonokban a moussaka nem mindennapi étel, különleges alkalmakra készül.10. Souvlaki
A souvlaki apró kockákra vágott, grillezett sertéshúsból, csirkéből, bárányból vagy marhahúsból készül. Amolyan gyorséttermi étel, általában úgynevezett souvladzidikában szolgálnak fel. Neve a nyársat jelentő souvla szóból származik. Az első kifejezett souvlaki étterem Livadia-ban nyílt meg 1951-ben, ma szinte mindenhol kapható, strandokon és utcai árusoknál egyaránt.Kapcsolódó inspirációk:
Bemutatunk 10 helyet, amelyek miatt érdemes Rodoszt újra és újra felkeresni!
Bemutatunk 10 helyet, amelyek miatt érdemes Rodoszt újra és újra felkeresni!
Az ókori világ hét csodája közül hatodikként számon tartott rodoszi kolosszus Héliosz napisten óriási méretű szobra volt Rodosz városában.
Az ókori világ hét csodája közül hatodikként számon tartott rodoszi kolosszus Héliosz napisten óriási méretű szobra volt Rodosz városában.
Az Oszmán Birodalom számára Rodosz kulcsfontosságú volt, így folyamatosan próbálta uralma alá hajtani. Ismerje meg a csodás sziget történelmét!
Az Oszmán Birodalom számára Rodosz kulcsfontosságú volt, így folyamatosan próbálta uralma alá hajtani. Ismerje meg a csodás sziget történelmét!
Rodosz, a Földközi- és az Égei-tenger találkozásánál fekvő csodás görög sziget történelme tele van kalandokkal, háborúkkal és lovagokkal.
Rodosz, a Földközi- és az Égei-tenger találkozásánál fekvő csodás görög sziget történelme tele van kalandokkal, háborúkkal és lovagokkal.
Izgalmas történelmi sétára invitál Rodosz óvárosának egyik igen különleges területe, a Lovagok utcája.
Izgalmas történelmi sétára invitál Rodosz óvárosának egyik igen különleges területe, a Lovagok utcája.
Kulináris élvezetek Rodoszon. Kóstolja meg az igazi görög konyha megannyi finomságát!
Kulináris élvezetek Rodoszon. Kóstolja meg az igazi görög konyha megannyi finomságát!
Rodosz egyik vonzereje a kristálytiszta tenger. Kiváló adottságú strandjai világviszonylatban is a legszebbek közé sorolhatók.
Rodosz egyik vonzereje a kristálytiszta tenger. Kiváló adottságú strandjai világviszonylatban is a legszebbek közé sorolhatók.
A természeti szépségei mellett Rodosz kifejezetten gazdag történelmi örökséggel is büszkélkedhet.
A természeti szépségei mellett Rodosz kifejezetten gazdag történelmi örökséggel is büszkélkedhet.
Kapcsolódó ajánlatok:
Sajnos nincs megfelelő találat. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket.