Kirgizisztán top öt csemegéje
Történelmi okok miatt kirgiz konyha más közép-ázsiai konyhákhoz hasonlóan rendkívül gazdag, az ország öt legkedveltebb csemegét Kirgizisztánban járva azonban feltétlenül ki kell próbálnunk. Mutatjuk a megkóstolandókat!Kuurdak
A kuurdak Kirgizisztán egyik kedvence, amelyet sült húsból, belsőségekből és hagymából készítenek. A húst és a belsőségeket hagymával és különböző fűszerekkel együtt sütik meg. Használhatnak marha-, birka-, ló-, sőt egyes esetekben még baromfihúst is. Az ételt burgonyával, sárgarépával és tökfélékkel gazdagítják. Több változata is létezik. Az egyik a kara kuurdak vagy fekete kuurdak, amely kizárólag húsból, hagyma nélkül készül, valamint a tondurma kuurdak, amelyhez a húsdarabokat birkazsírban készítik el.Langman
A lagman közép-ázsiai étel, amely Kína északnyugati részéről, Hszincsiang (Xinjiang) tartományból eredeztethető. A neve húzott vagy kézzel nyújtott tésztát jelent, ami az étel fő jellemzőjére utal. Sűrű mártásokkal vagy húsleveshez adva tálalják. Mindkét változat elkészíthető különböző zöldségekkel vagy húsokkal, jellemzően marha-, birka- vagy bárányhússal. Kínában, Kazahsztánban, Kirgizisztánban és Üzbegisztánban is igen népszerű.Oromo
Az oromo egy nagy párolt pite, amelynek számos variációjával találkozhatunk Kirgizisztánban és Kazahsztánban. Az alapja egy vékony tészta, amelyet különböző hozzávalókkal szórnak meg, majd összetekerik és meggőzölik. A töltelékek hihetetlenül sokfélék lehetnek, a darált hústól a különböző zöldségekig bármit tartalmazhatnak. Frissen készítve fogyasztják, és jellemzően szeletelve tálalják. Alkalmanként paradicsomos vagy tejszínes mártogatós is kerül mellé.Chuchuk
A chuchuk egy félszáraz, fűszeres, magas zsírtartalmú kolbász, amely a közel-keleti, balkáni és közép-ázsiai konyhákban is igen kedvelt. Darált, fűszeres marhahúsból készítik. A kész kolbászt fogyasztás előtt legalább három hétig szárítják. Hidegen, vékonyra szeletelve is fogyasztják, de gyakrabban sütik, és tojással, zöldségekkel párosítják. Libanonban paradicsommal és fokhagymás szósszal pitakenyérben tálalják, míg Szíriában, Egyiptomban, Irakban és Izraelben a chuchukot gyakran használják tészták feltéteként.Paloo
A hagyományos kirgiz étel legfontosabb alapanyagai a rizs, a hús, a sárgarépa, a hagyma és a fokhagyma. Gyakran a plov kirgiz változatának is nevezik. Általában marha- vagy birkahússal, esetenként csirkével. A paloo-t hagyományosan qazanban, öntöttvas üstben készítik, jellemzően nyílt tűzön. A rizst a többi hozzávalóval összesütik, majd az étel tetejére általában apróra vágott húsdarabokat tesznek. A shirin paloo a vegetáriánus változata, amelyet különböző szárított gyümölcsökkel, például sárgabarackkal, aszalt szilvával vagy mazsolával ízesítenek.Kapcsolódó inspirációk:
Ismerje meg Kirgizisztán titkait! Fedezzen fel 10 lenyűgöző érdekességet erről a közép-ázsiai gyöngyszemről: természeti csodák, hagyományok, kultúra és még sok más!
Ismerje meg Kirgizisztán titkait! Fedezzen fel 10 lenyűgöző érdekességet erről a közép-ázsiai gyöngyszemről: természeti csodák, hagyományok, kultúra és még sok más!
A Selyemút mentén fekvő, gazdag történelmi örökséggel büszkélkedő Kirgizisztán régóta a felfedezők, kalandorok kedvelt célpontja.
A Selyemút mentén fekvő, gazdag történelmi örökséggel büszkélkedő Kirgizisztán régóta a felfedezők, kalandorok kedvelt célpontja.
Üzbegisztán világbirodalmak határán fekszik így az évszázadok során megannyi hatás érte a helyi gasztronómiát, így nagyon színes és konyhával találkozhatunk a közép-ázsiai országban.
Üzbegisztán világbirodalmak határán fekszik így az évszázadok során megannyi hatás érte a helyi gasztronómiát, így nagyon színes és konyhával találkozhatunk a közép-ázsiai országban.
A mecseteiről és mauzóleumairól ismert Szamarkand Üzbegisztán legismertebb települése, egyúttal az ország második legnagyobb városa is.
A mecseteiről és mauzóleumairól ismert Szamarkand Üzbegisztán legismertebb települése, egyúttal az ország második legnagyobb városa is.
Ha Üzbegisztánba látogat, ezeket az egzotikus közép-ázsiai ízeket mindenképpen meg kell kóstolnia!
Ha Üzbegisztánba látogat, ezeket az egzotikus közép-ázsiai ízeket mindenképpen meg kell kóstolnia!
Üzbegisztánban a turisták legkedveltebb programjai a tevetúrázás, a túrázás, a madármegfigyelés, a rafting és a síelés. Ezen kívül elárulunk még 32 érdekességet erről a fantasztikus országról.
Üzbegisztánban a turisták legkedveltebb programjai a tevetúrázás, a túrázás, a madármegfigyelés, a rafting és a síelés. Ezen kívül elárulunk még 32 érdekességet erről a fantasztikus országról.
Üzbegisztán a Közép-Ázsiát felfedezni vágyók egyre népszerűbb választása. Fővárosa, Taskent egy méltánytalanul alulértékelt város.
Üzbegisztán a Közép-Ázsiát felfedezni vágyók egyre népszerűbb választása. Fővárosa, Taskent egy méltánytalanul alulértékelt város.
A tádzsik konyha számos párhuzamot mutat az orosz, afgán és iráni konyhával. Különlegessége az egyedi fűszerezésben és a felhasznált alapanyagokban rejlik. Kóstoljon bele velünk!
A tádzsik konyha számos párhuzamot mutat az orosz, afgán és iráni konyhával. Különlegessége az egyedi fűszerezésben és a felhasznált alapanyagokban rejlik. Kóstoljon bele velünk!
Tádzsikisztán a zord hegyeiről és gazdag kulturális örökségéről ismert. Ezúttal a legérdekesebb, legmeglepőbb tényeket szedtük csokorba. Fedezze fel velünk ezt a mesés országot!
Tádzsikisztán a zord hegyeiről és gazdag kulturális örökségéről ismert. Ezúttal a legérdekesebb, legmeglepőbb tényeket szedtük csokorba. Fedezze fel velünk ezt a mesés országot!
Íme néhány ártatlannak tűnő dolog, amit a külföldieknek mindenképpen kerülnie kell Azerbajdzsánban.
Íme néhány ártatlannak tűnő dolog, amit a külföldieknek mindenképpen kerülnie kell Azerbajdzsánban.
Ismerje meg az azeri mesterek csodálatos munkáit, amelyeket a mai napig, hagyományos módokon készítenek.
Ismerje meg az azeri mesterek csodálatos munkáit, amelyeket a mai napig, hagyományos módokon készítenek.
Izgalmas gasztronómiai kalandra csábítjuk, ezúttal a Kaukázus sokszínű konyháinak egyikébe kóstoltunk bele. Tartson velünk!
Izgalmas gasztronómiai kalandra csábítjuk, ezúttal a Kaukázus sokszínű konyháinak egyikébe kóstoltunk bele. Tartson velünk!
Azerbajdzsán Eurázsia dél-kaukázusi régiójában fekszik. Számos természeti érték és kulturális kincs birtokosa. Ismerje meg közelebbről néhány érdekes tényen keresztül.
Azerbajdzsán Eurázsia dél-kaukázusi régiójában fekszik. Számos természeti érték és kulturális kincs birtokosa. Ismerje meg közelebbről néhány érdekes tényen keresztül.
Különleges élményeket tartogat a Kaukázus fel nem fedezett gyöngye. Ajánlunk néhány programot, amelyeket Azerbajdzsánban nem szabad kihagyni!
Különleges élményeket tartogat a Kaukázus fel nem fedezett gyöngye. Ajánlunk néhány programot, amelyeket Azerbajdzsánban nem szabad kihagyni!
Íme egy kis ízelítő Izrael legkülönlegesebb természeti csodáiból!
Íme egy kis ízelítő Izrael legkülönlegesebb természeti csodáiból!
Omán olyan érintetlen természeti különlegességeket tartogat, melyeket mindenképpen érdemes megismerni.
Omán olyan érintetlen természeti különlegességeket tartogat, melyeket mindenképpen érdemes megismerni.
Omán tengerpartjai, hegyei és völgyei számos veszélyeztett fajnak nyújtanak menedéket a leopárdtól a teknősökig. Ismerje meg varázslatos vadvilágát!
Omán tengerpartjai, hegyei és völgyei számos veszélyeztett fajnak nyújtanak menedéket a leopárdtól a teknősökig. Ismerje meg varázslatos vadvilágát!
Kapcsolódó ajánlatok:
KALANDOZÁS KÖZÉP-ÁZSIÁBAN: KIRGIZISZTÁN - ÜZBEGISZTÁN - TÁDZSIKISZTÁN
Kirgizisztán, Üzbegisztán
1 459 000 Ft-tól/fő