Üzbég finomságok
Gasztrosorozatunk ezúttal a közép-ázsiai Üzbegisztán ízeit mutatja be.
Dimlama
A dimlama egy hagyományos üzbég pörkölt, amelyet főként aratás idején fogyasztanak. Bár minden háztartásban más a szokás, a dimlama általában bárány- vagy marhahús, hagyma, burgonya, sárgarépa, paprika, paradicsom, fokhagyma, fehérrépa, sütőtök, zöldhagyma, kömény és káposzta kombinációjával készül. A dimlama esetében a legfontosabb a rétegezés - a bárányhúst először a hagymával együtt barnára pirítjuk, majd a többi zöldséget rétegezve rápakoljuk anélkül, hogy megkevernénk az edényt, az utolsó réteg mindig a káposzta, amely segít a zamatokat az edény belsejében tartani.
Chuchvara
A chuchvara egy Üzbegisztánból származó hagyományos gombóc. Számos típusa létezik, de a töltelék általában finomra vágott húsból áll, sertéshúst azonban soha nem használnak. Egyesek ezeket a gombócokat az orosz raviolihoz és gombóchoz hasonlítják, de van néhány alapvető különbség - a chuchvara kisebb, zöldségekkel és sült hússal ízesített húslevesben főzik. A tésztát kisebb négyzetekre vágják, majd megtöltik őket. A klasszikus változat esetében a tésztát lisztből, tojásból, sóból és vízből készítik, a töltelék bárány- vagy marhahúsból, hagymából és fűszerekből áll, a húsleves pedig hagymát, sárgarépát, paradicsomot és egy csontos húsokat tartalmaz.
Obi non
Az obi non vagy lepjoska a hagyományos üzbég lapos kenyér, amely valamivel vastagabb, mint a naan, jellemzően korong alakú és díszített tetejű. A tésztát lisztből, vízből, sóból és élesztőből készítik, és hagyományosan egy tandírnak nevezett agyagkemencében sütik. Számos változata létezik, mint például a bukhara lepioska (szezám- és nigellamaggal megszórva), a pelyhes lepioska tejszínnel és vajjal, valamint a taskenti lepioska, amelyet tejjel, vajjal és cukorral készítenek.
Plov
A plov Üzbegisztán nemzeti étele. A receptnek több mint ötven változata létezik, némelyikük akár 10 évszázados is lehet, de a legismertebb változat elkészítéséhez az első lépés a zirvak, a fűszerezett sárgarépából, hagymából és zsírban megpirított húsból álló alap elkészítése. Miután az alap elkészült, az előzőleg megpirított hozzávalókra rétegesen rizst tesznek, felöntik vízzel, és addig párolják, amíg a rizs teljesen meg nem fő.
Manti
A manti hagyományos török gombóc fűszeres darált hússal és hagymával töltve. Leggyakrabban joghurtból és fokhagymából álló mártással körítik. Az étel neve a mantu szóból származik, ami gombócot jelent, és eredetileg a 13. században nomád török törzsek hozták át Közép-Ázsiából Törökországba. Ma a manti gombócok népszerűek az örmény, az afgán és a közép-ázsiai konyhákban is.
Kapcsolódó inspirációk:
Üzbegisztán világbirodalmak határán fekszik így az évszázadok során megannyi hatás érte a helyi gasztronómiát, így nagyon színes és konyhával találkozhatunk a közép-ázsiai országban.
Üzbegisztán világbirodalmak határán fekszik így az évszázadok során megannyi hatás érte a helyi gasztronómiát, így nagyon színes és konyhával találkozhatunk a közép-ázsiai országban.
Ismerje meg Kirgizisztán titkait! Fedezzen fel 10 lenyűgöző érdekességet erről a közép-ázsiai gyöngyszemről: természeti csodák, hagyományok, kultúra és még sok más!
Ismerje meg Kirgizisztán titkait! Fedezzen fel 10 lenyűgöző érdekességet erről a közép-ázsiai gyöngyszemről: természeti csodák, hagyományok, kultúra és még sok más!
A tádzsik konyha számos párhuzamot mutat az orosz, afgán és iráni konyhával. Különlegessége az egyedi fűszerezésben és a felhasznált alapanyagokban rejlik. Kóstoljon bele velünk!
A tádzsik konyha számos párhuzamot mutat az orosz, afgán és iráni konyhával. Különlegessége az egyedi fűszerezésben és a felhasznált alapanyagokban rejlik. Kóstoljon bele velünk!
A Selyemút mentén fekvő, gazdag történelmi örökséggel büszkélkedő Kirgizisztán régóta a felfedezők, kalandorok kedvelt célpontja.
A Selyemút mentén fekvő, gazdag történelmi örökséggel büszkélkedő Kirgizisztán régóta a felfedezők, kalandorok kedvelt célpontja.
Tádzsikisztán a zord hegyeiről és gazdag kulturális örökségéről ismert. Ezúttal a legérdekesebb, legmeglepőbb tényeket szedtük csokorba. Fedezze fel velünk ezt a mesés országot!
Tádzsikisztán a zord hegyeiről és gazdag kulturális örökségéről ismert. Ezúttal a legérdekesebb, legmeglepőbb tényeket szedtük csokorba. Fedezze fel velünk ezt a mesés országot!
Történelmi okok miatt kirgiz konyha más közép-ázsiai konyhákhoz hasonlóan rendkívül gazdag, az ország öt legkedveltebb csemegét Kirgizisztánban járva azonban feltétlenül ki kell próbálnunk.
Történelmi okok miatt kirgiz konyha más közép-ázsiai konyhákhoz hasonlóan rendkívül gazdag, az ország öt legkedveltebb csemegét Kirgizisztánban járva azonban feltétlenül ki kell próbálnunk.
Íme néhány ártatlannak tűnő dolog, amit a külföldieknek mindenképpen kerülnie kell Azerbajdzsánban.
Íme néhány ártatlannak tűnő dolog, amit a külföldieknek mindenképpen kerülnie kell Azerbajdzsánban.
Ismerje meg az azeri mesterek csodálatos munkáit, amelyeket a mai napig, hagyományos módokon készítenek.
Ismerje meg az azeri mesterek csodálatos munkáit, amelyeket a mai napig, hagyományos módokon készítenek.
Izgalmas gasztronómiai kalandra csábítjuk, ezúttal a Kaukázus sokszínű konyháinak egyikébe kóstoltunk bele. Tartson velünk!
Izgalmas gasztronómiai kalandra csábítjuk, ezúttal a Kaukázus sokszínű konyháinak egyikébe kóstoltunk bele. Tartson velünk!
Kapcsolódó ajánlatok:
KALANDOZÁS KÖZÉP-ÁZSIÁBAN: KIRGIZISZTÁN - ÜZBEGISZTÁN - TÁDZSIKISZTÁN
Kirgizisztán, Üzbegisztán
1 459 000 Ft-tól/fő