Szecsuán titokzatos fűszerei
A kínai konyhán belül a szecsuáni ételek méltán népszerűek a merész gasztronómiai megoldásaikról. Különleges ízeivel világszerte meghódította a gasztronómia szerelmeseinek szívét és gyomrát egyaránt. A szecsuáni konyha összetéveszthetetlen, karakteres aromái néhány speciális összetevőnek is köszönhetőek. Bemutatjuk a szecsuáni szakácsmesterek titokzatos aduászait.Pao jiao
A pao jiao szó szerint „savanyított paprikát” jelent. Olyan chilipaprikára utal, amelyet pácoltak, általában sóból, vízből és néha más összetevőkből álló páclében. A paojiao különböző kínai ételek népszerű fűszere és összetevője, különösen Szecsuán tartomány konyháiban. A paojiao számos ételben jelen van, fűszeres, fanyar ízt kölcsönözve nekik. Meg kell említeni, hogy a pao jiao alapanyagként szolgál chilipasztákhoz és szószokhoz is.Dou ban jiang
A szecsuáni dou ban jiang erjesztett lóbabból, sóból, chiliből és búzaliszt keverékéből készült paszta. Az összetevőket nagy agyagedényekbe teszik, majd összekeverés után legalább egy évig érlelik. Az érlelési időtől függően, amely egytől nyolc évig terjedhet, a tészta színe, állaga és íze is eltérő lesz, az élénkvöröstől a sötét vörösesbarna színig terjed a skála. Az érettebb doubanjiang fűszeresebb és sósabb ízű. A gyakran a szecsuáni konyha lelkének nevezett mártás fontos eleme számos helyi specialitásnak, így a mapo doufunak és a kétszer főtt sertéshúsnak is elmaradhatatlan alkotóeleme. Az ázsiai konyhában többféle szójababból készült erjesztett babpaszta létezik, amelyeket általában doubanjiangnak neveznek, de csak a Szecsuán tartományban készített babpasztát tekintik autentikusnak.Ya cai
A ya cai hagyományos kínai alapanyag, amely a szecsuáni Yibinből származik. A savanyított zöldség a mustárnövény felső szárából készül. A mustárt szigorúan a 9. holdhónapban takarítják be. A leveleket kidobják, a szárakat csíkokra pedig vágják. Szárítják, majd sóval összekeverve és 3-6 hónapig erjesztik. ezt követően cukorral összeforralják, majd ismét szárítják. Szecsuáni borsot, csillagánizst és más fűszereket adnak hozzá, majd a fogyasztás előtt további 3-6 hónapig ismét erjesztik. Gyakran használják zöldségekkel és húsokkal keverve sültekhez, és olyan ételek fontos összetevője, mint a ganban sijidou és a dan dan tészta.Zha cai
A zha cai nem más, mint az indiai vagy szareptai mustár savanyított szára. A szárakat sóval átdörzsölik és a felesleges nedvességet kipréselik belőlük. Később fűszeres, vörös chilipasztával dörzsölik be majd agyagedényekben erjesztik. A zha cai számos ételhez felhasználható, általában párolják, főzik vagy sütik, levesekhez adják vagy savanyúságként fogyasztják. A zha cai gazdag umamiban (úgynevezett „ötödik íz” vagy "kínai íz"), amivel pikáns bukét kölcsönöz az ételeknek.Sui mi ya cai
A sui mi ya cai egy különlegesen tartósított szecsuáni mustár. A mustár zöldjét apróra vágják, sózzák, majd erjesztik, ami egyedülálló, pikáns és enyhén fűszeres ízt eredményez. A sui mi ya cai készítése több lépéssel történik, beleértve a napon való szárítást, a sózást és az erjesztést. A módszer kiemeli a fűszer ízét, az ételeknek pedig különleges aromákat ad.Kapcsolódó inspirációk:
A Li-folyó fényes gyöngyszem Kína turisztikai látványosságainak listáján. Közel 170 kilométeres útját hullámzó dombvidékek, meredek sziklák, fantasztikus barlangok és bambuszligetek övezik.
A Li-folyó fényes gyöngyszem Kína turisztikai látványosságainak listáján. Közel 170 kilométeres útját hullámzó dombvidékek, meredek sziklák, fantasztikus barlangok és bambuszligetek övezik.
Yangshuo Dél-Kína legváltozatosabb tájainak ad otthont. A magasra törő karszthegységektől kezdve a csodálatos vízi utakon át a buja rizsföldekig Yangshuo ezernyi látnivalót tartogat.
Yangshuo Dél-Kína legváltozatosabb tájainak ad otthont. A magasra törő karszthegységektől kezdve a csodálatos vízi utakon át a buja rizsföldekig Yangshuo ezernyi látnivalót tartogat.
Chengdu az óriáspandák városa, az egyik legnépszerűbb célpont Szecsuánban. A tartományi főváros számos olyan intézményt üzemeltet, ahol ezek a kedves állatok menedéket találnak.
Chengdu az óriáspandák városa, az egyik legnépszerűbb célpont Szecsuánban. A tartományi főváros számos olyan intézményt üzemeltet, ahol ezek a kedves állatok menedéket találnak.
A Guilin-hegység Kína egyik legfontosabb turisztikai célpontja, zavarba ejtően szép vidék, amely gazdag kulturális örökségével is vonzza a látogatókat.
A Guilin-hegység Kína egyik legfontosabb turisztikai célpontja, zavarba ejtően szép vidék, amely gazdag kulturális örökségével is vonzza a látogatókat.
A szecsuáni konyha Kína kulturálisan elkülönülő közép-nyugati részéről származik. A szecsuáni konyha sztárjait ma már az egész világon szeretik, bemutatjuk a legkedveltebbeket.
A szecsuáni konyha Kína kulturálisan elkülönülő közép-nyugati részéről származik. A szecsuáni konyha sztárjait ma már az egész világon szeretik, bemutatjuk a legkedveltebbeket.
A Potala palota a tibeti Vörös-hegyen áll, 3750 méter tengerszint feletti magasságon, Lhászában, Kína Tibeti Autonóm Területének fővárosában. A dalai lámák egykori téli palotája, Tibet szimbóluma.
Tibet a világ teteje, számos utazó álma. A hosszú évekig elzárt régió őrzi ezredéves hagyományait, titokzatos vallási szokásait és érintetlen, tiszta természeti szépségeit. Fedezze fel Tibet csodáit!
A Tibeti Autonóm Terület egyedülálló természeti és kulturális kincsek otthona. Összeállításunkból most kiderül, mennyire ismerjük vagy sem Tibet varázslatos világát. Tartson velünk!
Minden utazás új vidékek és új kultúrák felfedezésével jár. Minden kulturális közegnek megvannak a maga sajátos szabályai, szokásai, amelyeket nem csak illik, de ildomos is betartani. Így van ez Tibetben is.
A tibetiek többsége a több mint 3000 méter magasan fekvő Qinghai-Tibet fennsíkon él. A nagy földfelszíni magasság miatt sajátos ételeik és étkezési szokásai vannak. Kóstoljon bele Tibet ízeibe!
Tibet spirituális és kulturális öröksége páratlan. A lenyűgöző természeti szépségek díszletei között az ősi és a modern kultúra keveredik itt, csodálatot és tiszteletet ébresztve mindenkiben.
Hong Kong és Macao, Kína különleges közigazgatási területei olyan egykori gyarmati birtokok, amelyek a XX. század során tértek vissza az anyaországhoz.
Hong Kong és Macao, Kína különleges közigazgatási területei olyan egykori gyarmati birtokok, amelyek a XX. század során tértek vissza az anyaországhoz.
Kína a világ második legnagyobb országa. Területe hihetetlen változatosságot mutat. Fedezze fel velünk Kína legizgalmasabb vidékeit!
Kína a világ második legnagyobb országa. Területe hihetetlen változatosságot mutat. Fedezze fel velünk Kína legizgalmasabb vidékeit!
Xi'an, a közép-kínai Shaanxi tartomány fővárosa, gyakran a kínai civilizáció szülőhelyeként emlegetik.
Xi'an, a közép-kínai Shaanxi tartomány fővárosa, gyakran a kínai civilizáció szülőhelyeként emlegetik.
A több mint 6000 kilométer (majdnem két Budapest-Tenerife távolság) hosszan elnyúló Kínai Nagy Fal kétségtelenül az emberiség egyik leglenyűgözőbb alkotása.
A több mint 6000 kilométer (majdnem két Budapest-Tenerife távolság) hosszan elnyúló Kínai Nagy Fal kétségtelenül az emberiség egyik leglenyűgözőbb alkotása.
Megmutatjuk, mit érdemes megkóstolni Pekingben. Értékes lista, hiszen Kínában megszámlálhatatlan finomság között válogathatunk.
Megmutatjuk, mit érdemes megkóstolni Pekingben. Értékes lista, hiszen Kínában megszámlálhatatlan finomság között válogathatunk.
Kína hatalmas ország, óriási természeti értékkel, szinte végtelen forrásokkal. Egyszerre ősi és ultramodern.
Kína hatalmas ország, óriási természeti értékkel, szinte végtelen forrásokkal. Egyszerre ősi és ultramodern.