Élmények a világ körül

Keresés

Szecsuán világhódító csemegéi

KSzecsuán világhódító csemegéi - OTP Travel Utazási iroda
A szecsuáni konyha Kína kulturálisan elkülönülő közép-nyugati részéről származik. A szecsuáni konyha sztárjait ma már az egész világon szeretik, bemutatjuk a legkedveltebbeket.

Szecsuán világhódító csemegéi

A szecsuáni konyha Kína kulturálisan elkülönülő közép-nyugati részéről származik, egy olyan területről, ahol már az ősidők óta speciális módszerekkel készítették és tartósították az élelmiszereket. Jellemzője a markáns, karakteres ízvilág, a bátor fűszerhasználat és a sokoldalúság. A szecsuáni konyha sztárjait ma már az egész világon szeretik, bemutatjuk a legkedveltebbeket.

Dan dan tészta

A hagyományos dan dan tészta a kínai konyha igazi klasszikusa. Az étel koronája a tésztához tálalt fűszeres szósz. A chiliolajból, tartósított zöldségekből, szecsuáni borsból és szezám- vagy mogyorópasztából készült mártás karakteres jelleget kölcsönöz a fogásnak. A leggyakrabban darált sertés- vagy marhahúst szolgálnak fel mellé. Kínában a változatok csak kis mértékben különböznek, de külföldön a dan dan tésztát már a nyugati, finomabb ízléshez igazították, és jóval kevesebb fűszerrel készítik el.

Kung pao csirke

A kung pao csirke a "nyugatiasodott" kínai konyha népszerű fogása. Fűszeres, kockára vágott csirkéből, zöldségekből, mogyoróból és szecsuáni borsból készült fűszeres fogás. Szecsuán tartományból származik, és egyedi, érdekes eredettörténete van. A hagyomány szerint a XIX. században akkor vált közismert fogássá, amikor egy magas rangú, állami tisztviselő meglátogatta azt a szecsuáni parasztembert, aki korábban megmentette a vízbefulladástól. Állítólag ez a Ding Baozhen nevű férfi vitte el a hírét az ételnek, amivel megvendégelték.

Szecsuáni hot pot

A szecsuáni hotpot egy kifejezetten fűszeres étel, amelyet nyers alapanyagok forró húslevesben való párolásával készítenek. A szeletelt húsok, a belsőségek, a tenger gyümölcsei, a zöldségek, a különböző tészták, és ami a legfontosabb, elmaradhatatlan szecsuáni bors variálható alkotóelemei ennek a csípős fogásnak. A hotpot elfogyasztása valóságos közösségi esemény, amikor az emberek a forró fazék köré gyűlnek, és társalgás közben főzik meg a választott csemegéket. Eredetileg a régió halászai és kikötői munkásai fogyasztották, ma világszerte népszerű fogás.

Mapo doufu

A szecsuáni eredetű mapo doufu tofukockákból áll, amelyeket darált húsból és a douchi néven ismert, erjesztett fekete babot tartalmazó fűszeres szószban tálalnak. Az ételt állítólag egy Chen Xingsheng nevű étteremben találták fel Chengduban 1862-ben. Az étel pikáns fűszerességét és csípősségét a szecsuáni bors, a chiliolaj és a lóbabpaszta adja, míg a további összetevők között megtaláljuk még a szójaszószt, a gyömbért, a fokhagymát, a felaprított zöldhagymát és opcionálisan a keményítőt is, amelyet sűrítőanyagként használnak.

Ma yi shang shu

A szokatlan nevű, "hangyák másznak a fára" elnevezésű szecsuáni specialitás alapja az üveges tészta, amit ízletes mártással és darált sertéshússal tálalnak. A név az étel megjelenéséből ered, ahol az üvegtészta a fa ágait, az apróra vágott zöldhagyma a leveleket, a darált sertéshúsdarabok pedig a hangyákat jelképezik. Szecsuánban a szakácsok gyakran adnak apróra vágott friss vagy szárított chilit is az ételhez.

Hui guo rou

A kétszer főtt sertéshús szecsuáni specialitás. A sertéshúst először egy fazékban párolják, majd hűtőben lehűtik, hogy a hús és a zsír megszilárduljon. Ezután felszeletelik, és zöldségekkel, káposztával, paprikával, póréhagymával és gombával kevergetve addig sütik, amíg barna színt nem kap, és a bőre ropogós nem lesz. A hozzávalók változhatnak, de a legtöbben a hús és a zöldségek mellé rizsborból, szójaszószból és különféle más fűszerekből készült szószt is adnak hozzá.

Pào cài

A pào cài szecsuáni stílusú savanyúság, amelyet előételként vagy köretként fogyasztanak. Különféle zöldségekből: kínai káposztából, sárgarépából, mustárszárból, babból, retekből, fehérrépából, uborkából, gyömbérből és csípős paprikából készül. A szecsuáni konyhában a ropogós, fanyar savanyúságok gyakran kapnak szerepet, és szinte minden család kamrájában, évszaktól függetlenül megtalálhatóak

Suān là tāng

A Suān là tāng Szecsúánból származó csípős-savanyú leves. Jellemzően olyan összetevőket tartalmaz, mint a különböző növényi rügyek, a bambuszcsíra, a tofu, a fafülgomba és a szójaszósszal ízesített húsleves. A csípősséget paprikával, míg a savanyú ízt az ecet használatával érik el. A csípős-savanyú levest általában nagy étkezések után vagy másnaposság ellen fogyasztják. Azt mondják, hogy az étvágy fokozására is kiválló.

Chao shou

A Chao shou tradicionális szecsuáni fogás. A gombócokat sertéshússal és gyömbérrel töltik meg, majd megfőzik, és különböző mártásokban, szószokban, levesekben, például csirkelevesben, chiliolajos mártásban (száraz változat) vagy savanyú és fűszeres húslevesben tálalják. A Chao shou-t jellemzően a kínai újévkor fogyasztják mert a gombócok a gazdagságot jelképezik.

Yacai bao

A yacai bao egyfajta párolt kínai zsemle (baozi), amely szintén Szecsuánhoz kötődik. A zsemle kovászos tésztából készül, a töltelék pedig jellemzően zöldségekből áll, de időnként tartalmazhat húst is. Főként reggelire vagy ebédre fogyasztják.

Kapcsolódó inspirációk:


Li folyó a tények tükrében - OTP Travel Utazási iroda
A Li-folyó fényes gyöngyszem Kína turisztikai látványosságainak listáján. Közel 170 kilométeres útját hullámzó dombvidékek, meredek sziklák, fantasztikus barlangok és bambuszligetek övezik.

Dél-Kína attrakciója: Yangshuo - OTP Travel Utazási iroda
Yangshuo Dél-Kína legváltozatosabb tájainak ad otthont. A magasra törő karszthegységektől kezdve a csodálatos vízi utakon át a buja rizsföldekig Yangshuo ezernyi látnivalót tartogat.

Szecsuán titokzatos fűszerei - OTP Travel Utazási iroda
A szecsuáni konyha összetéveszthetetlen, karakteres aromái néhány speciális összetevőnek is köszönhetőek. Bemutatjuk a szecsuáni szakácsmesterek titokzatos aduászait.

Chengdu, az óriáspandák paradicsoma - OTP Travel Utazási iroda
Chengdu az óriáspandák városa, az egyik legnépszerűbb célpont Szecsuánban. A tartományi főváros számos olyan intézményt üzemeltet, ahol ezek a kedves állatok menedéket találnak.

Kína csodája: a Guilin-hegység - OTP Travel Utazási iroda
A Guilin-hegység Kína egyik legfontosabb turisztikai célpontja, zavarba ejtően szép vidék, amely gazdag kulturális örökségével is vonzza a látogatókat.

Tibet csillaga, a Potala palota - OTP Travel Utazási Iroda
A Potala palota a tibeti Vörös-hegyen áll, 3750 méter tengerszint feletti magasságon, Lhászában, Kína Tibeti Autonóm Területének fővárosában. A dalai lámák egykori téli palotája, Tibet szimbóluma.

Tibet csodái - OTP Travel Utazási Iroda
Tibet a világ teteje, számos utazó álma. A hosszú évekig elzárt régió őrzi ezredéves hagyományait, titokzatos vallási szokásait és érintetlen, tiszta természeti szépségeit. Fedezze fel Tibet csodáit!

Tibet a tények tükrében - OTP Travel Utazási Iroda
A Tibeti Autonóm Terület egyedülálló természeti és kulturális kincsek otthona. Összeállításunkból most kiderül, mennyire ismerjük vagy sem Tibet varázslatos világát. Tartson velünk!

Top tippek Tibethez - OTP Travel Utazási Iroda
Minden utazás új vidékek és új kultúrák felfedezésével jár. Minden kulturális közegnek megvannak a maga sajátos szabályai, szokásai, amelyeket nem csak illik, de ildomos is betartani. Így van ez Tibetben is.

Tibeti csemegék - OTP Travel Utazási Iroda
A tibetiek többsége a több mint 3000 méter magasan fekvő Qinghai-Tibet fennsíkon él. A nagy földfelszíni magasság miatt sajátos ételeik és étkezési szokásai vannak. Kóstoljon bele Tibet ízeibe!

Tibet és a fekete hit - OTP Travel Utazási Iroda
Tibet spirituális és kulturális öröksége páratlan. A lenyűgöző természeti szépségek díszletei között az ősi és a modern kultúra keveredik itt, csodálatot és tiszteletet ébresztve mindenkiben.

Kína különleges régiói - OTP Travel Utazási iroda
Hong Kong és Macao, Kína különleges közigazgatási területei olyan egykori gyarmati birtokok, amelyek a XX. század során tértek vissza az anyaországhoz.

Kína természeti csodái - OTP Travel Utazási iroda
Kína a világ második legnagyobb országa. Területe hihetetlen változatosságot mutat. Fedezze fel velünk Kína legizgalmasabb vidékeit!

Xi'an, a Selyemút végállomása - OTP Travel Utazási iroda
Xi'an, a közép-kínai Shaanxi tartomány fővárosa, gyakran a kínai civilizáció szülőhelyeként emlegetik.

A kínai Nagy Fal - OTP Travel Utazási iroda
A több mint 6000 kilométer (majdnem két Budapest-Tenerife távolság) hosszan elnyúló Kínai Nagy Fal kétségtelenül az emberiség egyik leglenyűgözőbb alkotása.

A 15 legjobb pekingi étel, amit ki kell próbálni - OTP Travel Utazási iroda
Megmutatjuk, mit érdemes megkóstolni Pekingben. Értékes lista, hiszen Kínában megszámlálhatatlan finomság között válogathatunk.

Kína a tények tükrében - OTP Travel Utazási iroda
Kína hatalmas ország, óriási természeti értékkel, szinte végtelen forrásokkal. Egyszerre ősi és ultramodern.

Ázsia, Top10 tea - OTP Travel Utazási Iroda
Ismerje meg a legnépszerűbb ázsiai teafajtákat!

Meleget ajánlunk - OTP Travel Utazási Iroda
A Föld legforróbb helyei - hőmérsékleti rekordok.

Határtalan élmények | OTP Travel Utazási Iroda
Határok, melyek fantasztikus turisztikai látványosságok.

Kapcsolódó ajánlatok:


PEKING ÉS SANGHAJ

Kína
799 000 Ft-tól/fő

KÍNAI CSÁSZÁRVÁROSOK

Kína
899 000 Ft-tól/fő

KÍNA ÖRÖKSÉGE

Kína
1 099 000 Ft-tól/fő

KÍNA ÉS HONGKONG CSODÁI

Kína
1 579 000 Ft-tól/fő

KÍNA ÉS TIBET

Kína
1 649 000 Ft-tól/fő