Élmények a világ körül

Keresés

Georgia csemegéi

Georgia csemegéi - OTP Travel Utazási Iroda
A georgiai konyha elképesztően gazdag, változatos és nagyon finom. A legkedveltebb finomságokat szedtük most csokorba.

Georgia csemegéi

A Kaukázus vidékén mind a húsimádók, mind a vegetáriánusok megtalálják a számításaikat. A georgiai (grúz) konyha elképesztően gazdag, változatos és nagyon finom. A legkedveltebb finomságokat szedtük most csokorba.

Khachapuri

A khachapuri, ami nem más mint egy egyszerű sajtos kenyér Grúzia legismertebb specialitása. Hagyományosan olvasztott sajttal, tojással és vajjal körítik. A khachapurinak különböző fajtái léteznek, és bár ma már néhány új sajtféleség, például mozzarella és feta is bekerült az összetevők közé, hagyományosan a grúz Sulguni vagy Imereti sajtal készítik. A két legelterjedtebb változat az imereti khachapuri, amelyet kör alakúra formáznak, és az adzsáriai khachapuri, a nyitott, vajjal és nyers tojással megrakott változat. 

Adzsáriai khachapuri

Az egyik legnépszerűbb khachapuri fajta, amelyet sajt és tojás kombinációjával töltenek meg. Az alapot élesztős tésztából készítik, amelyet hosszúkás formára sodornak, és Sulguni vagy Imereti sajttal, vagy a kettő kombinációjával töltik. Az étel tetejére tojást tesznek, majd a pitét addig sütik, amíg a tojás részben meg nem szilárdul. Általában egy szelet vajjal a tetején tálalják.

Kharcho

A kharcho egy kiadós leves marha- vagy csirkehússal, dióval és rizzsel. Hagyományosan a khmeli suneli nevű grúz fűszerkeverékkel (szárított kék görögszéna, körömvirágszirmok, bazsalikom, petrezselyem, édeskömény, koriander, babérlevél és pirospaprika kombinációja) és tkemali szilvamártással ízesítik. A leves annyira népszerű, hogy szinte minden családnak megvan a saját variációja és receptje. A kharcho-t ajánlott forrón tálalni, és frissen vágott korianderrel díszíteni.

Tolma

A tolma tradicionális georgiai étel, amely töltött zöldségekből, paradicsomból, paprikából, cukkiniből és padlizsánból, vagy töltött szőlő- és káposztalevelekből áll. A töltelék általában darált, fűszeres húsból és rizsből készül. A töltött leveleket vagy zöldségeket melegen tálalják egy púpozott evőkanál tejföl kíséretében. 

Chakapuli

A chakapuli egy népszerű georgiai pörkölt. Alapanyagai között megtaláljuk a marha- vagy bárányhúst, az éretlen savanyú szilvát, az újhagymát, a zöldpaprikát, a fehérbort, valamint a tárkonyt, a koriandert, a fokhagymát és sót. Különösen népszerű tavasszal, amikor a szilva még éretlen. A chakapulit gyakran kerül az asztalra az ortodox húsvét ünnepén. Forrón, hagyományos grúz kenyérrel tálalják.

Skhmeruli

A shkmeruli vagy chkmeruli hagyományos csirkeétel. Az egész csirkét általában vajon megfuttatják, mindkét oldalát megbarnítják, majd körülbelül fél órán át sütik, amíg teljesen átsül. A fokhagymát felaprítják, majd vajjal, tejjel és a serpenyőben lévő zsiradékkal összekeverik, hogy elkészüljön a mártás. A csirkét és a mártást összekeverik, hagyományosan a ketsi nevű agyagtálban, majd tálalás előtt rövid ideig összesütik. A skhmerulit általában sajtos burgonyapürével vagy ropogós kenyérrel szolgálják fel.

Csirke tabaka (Tsitsila tabaka)

A csirke tabaka egy népszerű csirkeétel, amelyet különleges módon sütnek meg a tradicionális serpenyőben, a tapában. A csirkét a serpenyőre lapítják egy nehezék segítségével, és így megy a tűzre. Megfelelő elkészítés esetén a húsnak kívülről ropogósnak kell lennie, belülről pedig meg kell őriznie a ruganyosságát és a nedvességtartalmát. Az ételt gyakran tkemali szilvamártással fogyasztják.

Khinkali

A khinkalit az ország egyik nemzeti ételének tartják. A gombócokat hússal és fűszerekkel töltik meg, majd a tetejüket hagyományosan csomóba csavarják. A regionális különbségek befolyásolják a töltelékeket, és Georgia minden részének megvan a maga jellegzetes változata. A hegyvidéki régiókban a töltelék többnyire a bárányhús, míg Georgia egyéb régióiban a sertés- és marhahús keveréke a jellemzőbb. A hagyományos imereti sajttal vagy gombával készült vegetáriánus verziók is igen népszerűek. 

Kupati

A kupati egy fűszeres kolbász, amelyet sertés- vagy marhahúsból készítenek. Hagymával, fekete borssal, fahéjjal, fokhagymával és korianderrel fűszerezik. Különösen népszerű a Kaukázus térségében. A kolbászt tálalás előtt grillezik vagy megsütik, és hagyományosan savanyú káposztával vagy szeletelt hagymával kísérik. Frissen vágott korianderrel és gránátalmamaggal díszítik.

Badrijani

A Badrijani markánsan fűszerezett étel, amely diópasztával bevont, majd kis tekercsekké formázott padlizsánszeletekből áll. A padlizsánszeleteket tálalás előtt megsütik, a kenőcsöt pedig őrölt dió, fokhagyma és friss koriander keverékéből készítik. Tálaláskor az összeállított tekercseket tányérra rendezik, és gránátalmamaggal díszítik.

Gozinaki

A gozinaki hagyományos desszert, amely ropogós állagú, mézben sült, karamellizált diófélékből, mandulából és mogyoróból készül. Az édes finomságot gyakran gyémánt alakúra vágják, és hagyományosan karácsonykor és újévkor fogyasztják.

Kapcsolódó inspirációk:

Georgia a tények tükrében - OTP Travel Utazási Iroda
Ősi települések, hófödte hegycsúcsok, buja természet, különleges gasztronómia, meleg vendégszeretet – csak néhány ok, amiért Georgiát érdemes felvennünk a bakancslistánkra.

Georgia első számú borvidéke - OTP Travel Utazási Iroda
A kaukázusi ország évezredes múltra visszatekintő szőlészeti hagyományokkal rendelkezik, így a borrajongók egyik kötelező úti célja. A legjobb hely a georgiai borok felfedezésére a Kakheti régió. Tartson velünk!

Georgia világörökségei - OTP Travel Utazási Iroda
Az UNESCO világörökségi listáján több, mint 1100 műemlék szerepel világszerte, ezek közül jó párat Georgiában találunk. A szellemi kulturális örökségek listáján is vannak georgiai szereplők.

Georgia kulturális kincsei - OTP Travel Utazási Iroda
A különleges dallamoktól a 8000 éves borkészítés hagyományáig Georgia számos kulturális kincs birtokosa. Ismerje meg velünk ezt a páratlanul gazdag örökséget!

Isten megteremtette Grúziát, ők meg a bort - OTP Travel Utazási Iroda
Georgia (Grúzia) elképesztő hely, s az országnak mindene adott, hogy Európa új turistaparadicsoma legyen.

Kapcsolódó ajánlatok:


BORTÚRA GEORGIÁBAN

Grúzia
715 000 Ft-tól/fő

AZERBAJDZSÁN - GEORGIA – KAUKÁZUSI KÖRUTAZÁS

Azerbajdzsán, Grúzia
849 000 Ft-tól/fő