A magyar pirospaprika nyomában
A magyar fűszerpaprika íze mellett hungarikum csoda-fűszerünk története is figyelemreméltó.
Fűszerpaprikánk a magyar gasztronómia büszkesége, minden főzni szerető háziasszony konyhájának alapkelléke. Zsírban oldódó kedvencünk adja számos – nem csak – hazai étel esszenciáját. A magyar pirospaprika ízének örömei mellett érdemes megismerni történetét is: vajon hogyan került hozzánk e csoda-fűszer, és miért az Alföld termi a legízletesebb fajtákat? Vigyázat, hamisítják! Mi most azt is eláruljuk, honnan ismerhető fel az igazi!

A Dél-Amerikában őshonos, a burgonyafélék családjának Capsicum nemzetségébe tartozó paprika Amerika meghódítása után került először az Ibériai-félszigetre, állítólag Kolumbusz orvosa hozta Európába. Van olyan nézet azonban, mely a magyar paprika ősének a Himalája lejtőiről, Indiából Perzsián át ide hozott fűszert tartja. A nemes kedvenc magyarországi elterjedése a XVIII. századra tehető és Wesselényi Ferenc feleségének, Széchy Mária magyar főúrnőnek, a régi Magyarország egyik leggyakrabban emlegetett nőalakjának nevéhez köthető. Állítólag ő honosította meg az első példányokat a szegedi ferences kolostorok kertjében, a kezdetekben feltehetően csupán tetszetős dísznövényként. Először törökbors néven említette egy szótár 1604-ben, kezdetben a ritka távolkeleti bors kedvező árú pótlásaként használták ízesítésre. Az első „hivatalos írásos emlék” Csapó József debreceni főorvos és botanikus 1775-ben íródott füvészkönyvéből származik, melyben termeléséről és használatáról írt. A XIX. századi kolerajárvány során gyógyszerként vált hatékonnyá. Ekkor már kereskedelmi mennyiséget is előállítottak belőle, s speciális paprikaőrlő gőzmalmokkal porították. Kóstoljunk bele a bajai élet és mindennapok forgatagába, ahol olyan nemzedékeken átörökített hagyományt és kulturális örökséget sikerült megőrizniük napjaink megváltozott életformájában is, mint a híres-neves bajai halászlé. Ez az ínycsiklandó fogás olyan szellemi értékké vált, amely az új nemzedékek számára is az összetartozás élményét képviseli. A bajaik azt vallják, hogy az embernek a halászlé miatt van öt ujja, hiszen csak öt dolog szükséges elkészítéséhez: hal, víz, hagyma, paprika, só.
égül a rózsa (IV. osztály). A csemege és édesnemes elnevezések csak akkor használhatók, ha a paprika származási helye 100%-ban Magyarország. Mivel a származási helyet kötelező feltűntetni a csomagoláson, az is könnyen kiderül, ha választott paprikánk más származási hellyel is rendelkezik.
égül a rózsa (IV. osztály). A csemege és édesnemes elnevezések csak akkor használhatók, ha a paprika származási helye 100%-ban Magyarország. Mivel a származási helyet kötelező feltűntetni a csomagoláson, az is könnyen kiderül, ha választott paprikánk más származási hellyel is rendelkezik.

Az alföldi parasztoknak köszönhetően honosodott meg a sertészsíron pirított vöröshagyma és fűszerpaprika, mely pörköltalapként vonult be a magyar gasztronómia történelmébe; a zsírban a paprika legteljesebb ízvilága oldódott ki. Hála az országon átutazó külföldiek úti leírásainak, Európa szerte hamar híre ment a magyar konyhaművészeti sajátosságának. A paprika minősége a nemesített fajtákból, a megművelésből, a sajátos éghajlati adottságokból, a többszáz éves hagyományokkal rendelkező feldolgozás módjából tevődik össze. A zamatos íz titka a jó fajta mellett az alföldi nap erejében, a szinte mediterrán jellegű alföldi klímában rejlik. Az őrlemény piros színe a porításkor a paprikamagokból kinyert olajnak köszönhető, minél élénkebb a fűszer színe, annál gazdagabb az íze. A koraőszi aratást követően a fűszernövények szárítása, majd a terméktől függően további feldolgozása, őrlése következik. Két világhírű paprikatermő vidékünk, Szeged és Kalocsa tájkörzeteik leginkább termőföldjükben térnek el egymástól. Kóstoljunk bele a bajai élet és mindennapok forgatagába, ahol olyan nemzedékeken átörökített hagyományt és kulturális örökséget sikerült megőrizniük napjaink megváltozott életformájában is, mint a híres-neves bajai halászlé. Ez az ínycsiklandó fogás olyan szellemi értékké vált, amely az új nemzedékek számára is az összetartozás élményét képviseli. A bajaik azt vallják, hogy az embernek a halászlé miatt van öt ujja, hiszen csak öt dolog szükséges elkészítéséhez: hal, víz, hagyma, paprika, só.
Érdekesség, hogy a hírös szegedi paprika eredetileg csípős volt, állítólag egy véletlennek, egy nem csípős palánta megtalálásának volt köszönhető az édes fajták elterjedése a XX. században. Mind a szegedi, mind a kalocsai fűszerpaprika-őrlemény az Európai Unió oltalom alatt álló eredetmegjelölésének védelmét élvezi. A piros festéktartalom alapján történik az osztályba sorolás, mely a tárolás idejének növekedésével csökken. A hivatalos minőségi osztályba sorolás négy csoportra osztja a fűszerpaprika-őrleményt: a legjobb minőséget a különleges jelenti (I. osztály), ezt követi a csemege (II. osztály), az édesnemes (III. osztály), és v A csípősséget az egy kilogrammban megtalálható kapszaicin tartalom (milligrammban) adja, eszerint csípősségmentes, enyhén csípős, csípős és nagyon csípős fűszerpaprika-őrleményeket különböztetünk meg. Aki nem kedveli a csípős ízt, csakis 30 mg/kg alatt válasszon! Ha valaki rajong a csípős ízért, a 200 mg/kg fölötti kapszaicin tartalmú paprikákban találhat rá kedvencére. A nagyon csípős fűszerpaprikák kapszaicin-tartalma pedig 500 mg/kg fölötti.
Érdekesség, hogy a hírös szegedi paprika eredetileg csípős volt, állítólag egy véletlennek, egy nem csípős palánta megtalálásának volt köszönhető az édes fajták elterjedése a XX. században. Mind a szegedi, mind a kalocsai fűszerpaprika-őrlemény az Európai Unió oltalom alatt álló eredetmegjelölésének védelmét élvezi. A piros festéktartalom alapján történik az osztályba sorolás, mely a tárolás idejének növekedésével csökken. A hivatalos minőségi osztályba sorolás négy csoportra osztja a fűszerpaprika-őrleményt: a legjobb minőséget a különleges jelenti (I. osztály), ezt követi a csemege (II. osztály), az édesnemes (III. osztály), és v A csípősséget az egy kilogrammban megtalálható kapszaicin tartalom (milligrammban) adja, eszerint csípősségmentes, enyhén csípős, csípős és nagyon csípős fűszerpaprika-őrleményeket különböztetünk meg. Aki nem kedveli a csípős ízt, csakis 30 mg/kg alatt válasszon! Ha valaki rajong a csípős ízért, a 200 mg/kg fölötti kapszaicin tartalmú paprikákban találhat rá kedvencére. A nagyon csípős fűszerpaprikák kapszaicin-tartalma pedig 500 mg/kg fölötti.
Kapcsolódó inspirációk:
Etyek a gasztronómia igazi fellegvárává nőtte ki magát az elmúlt években, se szeri, se száma a páratlan gasztronómiai élményeket nyújtó pincészeteknek és vendéglátóhelyeknek.

Etyek a gasztronómia igazi fellegvárává nőtte ki magát az elmúlt években, se szeri, se száma a páratlan gasztronómiai élményeket nyújtó pincészeteknek és vendéglátóhelyeknek.
Magyarország egyik legimpozánsabb barokk kastélya Erzsébet királyné kedvelt pihenőhelye volt, ahol szenvedélyének, a lovaglásnak is hódolhatott.

Magyarország egyik legimpozánsabb barokk kastélya Erzsébet királyné kedvelt pihenőhelye volt, ahol szenvedélyének, a lovaglásnak is hódolhatott.
Csokorba gyűjtöttük a történelemmel átitatott táj legérdekesebb látnivalóit és hungaricumait, ahol érdemes elkalandoznunk elődeink lábnyomain.

Csokorba gyűjtöttük a történelemmel átitatott táj legérdekesebb látnivalóit és hungaricumait, ahol érdemes elkalandoznunk elődeink lábnyomain.
A magyar népviselet négy nagyobb táji típusát különböztethetjük meg egymástól: a dunántúlit, a felföldit, az alföldit és az erdélyit.

A magyar népviselet négy nagyobb táji típusát különböztethetjük meg egymástól: a dunántúlit, a felföldit, az alföldit és az erdélyit.
Hazánk változatos tájain barangolva számos olyan kalandparkra lelhetünk, ahova érdemes betérnünk, ha izgalmas és újszerű élményprogramra vágyunk.

Hazánk változatos tájain barangolva számos olyan kalandparkra lelhetünk, ahova érdemes betérnünk, ha izgalmas és újszerű élményprogramra vágyunk.
A Balaton-felvidék legszebb táján, a Káli-medence közepén izgalmas kompozíció ragadja meg a figyelmet.

A Balaton-felvidék legszebb táján, a Káli-medence közepén izgalmas kompozíció ragadja meg a figyelmet.
Kapcsolódó ajánlatok:
