Ízek és élmények a Maldív-szigeteken
Az Indiai-óceán gyöngyszeme elsősorban a csodálatos tengerpartokra vágyakozó turisták úti célja, de vajon hogyan érzi magát a földi paradicsomban egy hasára is érzékeny utazó?
A maldív-szigeteki utazás tervezésénél valószínűleg nagyon kevesek fejében merül fel a sziget, mint gasztroturisztikai célpont, pedig a lélegzetelállítóan szép természeti érték mellett egészen különleges konyhával is találkozhat a szerencsés látogató.
A sziget földrajzi elszigeteltségéből fakadóan nem dúskál az ázsiai konyha különlegesen gazdag alapanyag kínálatában, amiben végtelen viszont az utánpótlás, az a kókuszdió és a helyben fogott friss tonhal. A sziget nagyüzemi mezőgazdasággal nem rendelkezik, így a maldív konyha alapanyagai jellemzően külföldről kerülnek a séfek pultjaira.
De vajon létezik maldív konyha? Nos, azt mondhatjuk, hogy igen is meg nem is. Jellemzően a közeli nemzetközi konyhák ízei keverednek a maldív fogásokban. Főleg India és Sri Lanka finomságai nyernek itt új értelmezést a maldív szakácsok kreativitása révén. Jellemző fűszer a curry, sok étel alapanyaga a rizs és elmaradhatatlan a maldív asztalokról a roshi (chapati) is.
A helyi ételek gerincét a bőségesen rendelkezésre álló tonhal és a kókusz adja. A hagyományos maldív garudhiya, ami egy misoszerű húsleves füstölt tonhal darabokkal, fokhagymával, hagymával és chilivel a helyiek gyakorlatilag minden alkalomra fogyasztják, reggelire éppúgy, mint ebédre vagy vacsorára. A garudhiyat roshival vagy sima rizzsel kínálják. A maldív szigeteken járva nehéz ezt a fogást elkerülni, de nem is szabad. A garudhiya egyet jelent a Maldív-szigetekkel.
Akárcsak a Kandu Kukulhu amely nem más mint egy curry pasztával töltött ecetes tonhalcsík kömény, fahéj, kardamon és curry fűszerezéssel kókusz levélbe csavarva kókuszos rizzsel tálalva.
Ínycsiklandó, nemde?
A csodálatos szállodák tengerparton kínált svédasztalos esti fogásairól sem szabad persze megfeledkeznünk. Grillezett garnélarák és hús minden formában, halak és tenger gyümölcsei, párolt babánlevél és ízletes saláták – a nemzetközi konyha előírásainak megfelelően elkészítve. Izgalmas és különleges íz az európai utazó számára a kenyérfa saláta, ami leginkább a burgonyára emlékeztet, enyhén édes kísérőízzel. Kihagyhatatlan. Próbálják ki!
A sziget földrajzi elszigeteltségéből fakadóan nem dúskál az ázsiai konyha különlegesen gazdag alapanyag kínálatában, amiben végtelen viszont az utánpótlás, az a kókuszdió és a helyben fogott friss tonhal. A sziget nagyüzemi mezőgazdasággal nem rendelkezik, így a maldív konyha alapanyagai jellemzően külföldről kerülnek a séfek pultjaira.
De vajon létezik maldív konyha? Nos, azt mondhatjuk, hogy igen is meg nem is. Jellemzően a közeli nemzetközi konyhák ízei keverednek a maldív fogásokban. Főleg India és Sri Lanka finomságai nyernek itt új értelmezést a maldív szakácsok kreativitása révén. Jellemző fűszer a curry, sok étel alapanyaga a rizs és elmaradhatatlan a maldív asztalokról a roshi (chapati) is.
A helyi ételek gerincét a bőségesen rendelkezésre álló tonhal és a kókusz adja. A hagyományos maldív garudhiya, ami egy misoszerű húsleves füstölt tonhal darabokkal, fokhagymával, hagymával és chilivel a helyiek gyakorlatilag minden alkalomra fogyasztják, reggelire éppúgy, mint ebédre vagy vacsorára. A garudhiyat roshival vagy sima rizzsel kínálják. A maldív szigeteken járva nehéz ezt a fogást elkerülni, de nem is szabad. A garudhiya egyet jelent a Maldív-szigetekkel.
Akárcsak a Kandu Kukulhu amely nem más mint egy curry pasztával töltött ecetes tonhalcsík kömény, fahéj, kardamon és curry fűszerezéssel kókusz levélbe csavarva kókuszos rizzsel tálalva.
Ínycsiklandó, nemde?
A csodálatos szállodák tengerparton kínált svédasztalos esti fogásairól sem szabad persze megfeledkeznünk. Grillezett garnélarák és hús minden formában, halak és tenger gyümölcsei, párolt babánlevél és ízletes saláták – a nemzetközi konyha előírásainak megfelelően elkészítve. Izgalmas és különleges íz az európai utazó számára a kenyérfa saláta, ami leginkább a burgonyára emlékeztet, enyhén édes kísérőízzel. Kihagyhatatlan. Próbálják ki!
Kapcsolódó inspirációk:
Az évek során sok ikonikus személy változtatta meg az utazásról alkotott képünket, a felfedezőktől a vállalkozókig.
Az évek során sok ikonikus személy változtatta meg az utazásról alkotott képünket, a felfedezőktől a vállalkozókig.
A turisztikai ágazat jövőjét meghatározó újítások az akkumulátorral működő óceánjáróktól a mikroalgákból előállított repülési bioüzemanyagig.
A turisztikai ágazat jövőjét meghatározó újítások az akkumulátorral működő óceánjáróktól a mikroalgákból előállított repülési bioüzemanyagig.
Összeállítottunk egy válogatást a világ legszebb vagy legkülönlegesebb tengerpartjaiból.
Összeállítottunk egy válogatást a világ legszebb vagy legkülönlegesebb tengerpartjaiból.
Részletes útmutató a Maldív-szigetekhez. Segítünk a választásban!
Részletes útmutató a Maldív-szigetekhez. Segítünk a választásban!
Íme néhány szórakoztató tény a Maldív-szigetekről, amelyeket valószínűen kevesen ismernek.
Íme néhány szórakoztató tény a Maldív-szigetekről, amelyeket valószínűen kevesen ismernek.
Mas roshi, mas huni, garudhiya, szárított hal, gulha... Ezeket a maldív finomságokat nem szabad kihagyni!
Mas roshi, mas huni, garudhiya, szárított hal, gulha... Ezeket a maldív finomságokat nem szabad kihagyni!
A Maldív-szigeteken a vadon élő állatok ritka fajai várják a turistákat.
A Maldív-szigeteken a vadon élő állatok ritka fajai várják a turistákat.