Srí Lanka gasztronómiája világszerte népszerűvé vált a tüzes fűszerek, a krémes curryk, a gazdag ízek és az egyedi textúrák keverékével.
Srí Lanka street food
Street food Srí Lankán
Srí Lanka gasztronómiája világszerte népszerűvé vált a tüzes fűszerek, a krémes curryk, a gazdag ízek és az egyedi textúrák keverékével. A Srí Lanka-i konyha remek ételei egzotikus kulináris élményeket nyújtanak az országba látogatóknak. Az itt található útmutató a Srí Lanka-i konyha felfedezéséhez nyújt segítséget az ország nyüzsgő fővárosában, Colombóban.
Idiyappam
Az idiyappam (string hoppers) fontos részét képezi a Srí Lanka-i reggelinek, és az ország egyik legnépszerűbb étele. A palacsintaszerű falatkákat spirálba öntött párolt rizstésztából készítik. Hagyományosan kókuszdió alapú fűszeres pürével (sambollal) vagy egyéb szószokkal szolgálják fel. Édes változatánál a cérnatésztából készült összetekert golyócskákban töltelékként karamellizált cukros kókusz van. A könnyű és könnyen emészthető finomságot főételként fogyasztják, aligha van jobb módja a nap elindításának, mint néhány csípős idiyappam megkóstolása egy csésze fekete teával. A fővárosi Galle Road mentén számos apró étterem kínál helyi ételeket, köztük idiyappamot. Érdemes olyan kifőzdét leresni, ami tele van helyiekkel, ők már csak tudják! Különösen figyelemre méltó a Green Cabin, amely a szájhagyomány szerint a legjobb reggelit kínálja.
Kotthu
A másik nemzeti étel a kotthu. Ez egy rázva, aprítva pirított fűszeres, szaggatott roti kenyér zöldséggel, amelynek jellemző hozzávalói a tojás, hús és a sajt is. Ha elsőre nem ismerné fel az illatok vagy hozzávalók alapján, akkor hang alapján biztosan. A kotthu elkészítése egy látványos show. A szakács egy nagy sütőlapra teszi az összes zöldséget és a csíkokra szeletelt tésztát, összemelegíti, meglocsolja egy kis olajjal, majd két hatalmas éles pengével eszeveszett tempóval elkezdi aprítani, keverni, forgatni a keveréket. A végeredmény szintén lehet száraz vagy szószos, sült vagy inkább főtt, megéri több változatban is kipróbálni. Általában egy adag bőven elég egy személy részére, laktató finomságról van szó.
Appa (Hoppers)
Egy erjesztett felfújt, amit rizslisztből kókusztejjel és fűszerekkel készítenek. Az ételt serpenyőben sütik, illetve párolják. A felfújtat élesztővel vagy pálmaborral erjesztik. A finom falatokat mini wokokban készítik, így kívül ropogóssá válik a széle, miközben a közepe lágy marad. Kis kosárkákat sütnek így, ezeket töltik meg hagyományosan kókuszdiós szamballal, chili szósszal, chutney vagy tojást ütnek a közepébe. A hoppers variációk így lehetnek pikánsak (mint a mézes, tojásos vagy a tésztahoppers), illetve édesek ( mint a vandu appa és pani appa). A pikáns verzió köreteként a lunumiris fűszerkeveréket tálalják, amely vöröshagymából és más fűszerekből készül.
Lamprais
Egy másik népszerű utcai étel a lamprais. A Srí Lanka-i holland gyarmatosítók étele, a népszerű csemege sárga rizsből, lampara curry, seeni szambol, halcsikó, pirított kőris curry, wambatu moju (padlizsán) és sült főtt tojás hozzáadásával készül. A hagyományos recept mindig három húsfélét tartalmaz, de a modern verziókban már csak egyetlen húst például halat vagy csirkét használnak, sőt egyre elterjedtebb a vegetáriánus változat is. Az étel különlegessége abban rejlik, hogy két fázisban főzik. Először a rizst és a többi hozzávalót külön főzik, majd a már főtt összetevőket egy banánlevélbe csomagolják, végül kemencében sütik.
Savanyú hal curry (Malu ambul thiyal)
Az Indiai-óceán szigetországaként, Srí Lanka trópusi vizei tele vannak mindenféle tengeri herkentyűkkel, számunkra ismeretlen halféleségekkel. A tenger gyümölcsei könnyen elérhetőek, és számos fogás alapjául szolgálnak. Az éhes utazók és a helyiek a friss napi fogásból választhatják ki a később nekik felszolgált példányt, ezzel a jelenettel számos tengerparti étterem előtt találkozhatunk. A rákoktól a garnélarákig, a vajhalig, a sügérig, a homárig és a tintahalig a kínált áruk sokfélesége az legigényesebbeket is kielégíti. Az egyik népszerű, kihagyhatatlan halétel a savanyú hal curry avagy malu ambul thiyal, amely elsősorban friss tonhalból készül, de bonito vagy makréla is használható alternatívaként. A helyi fűszerek és egy különleges összetevő - a goraka adja meg az étel egyedülállóan finom, savanykás ízét. Ugyanez a fűszerkeverék színezi feketére a hal külső rétegét. A fogás az ország déli részén igazán népszerű, de országszerte felbukkan egy-egy apró étterem vagy utcai kifőzde kínálatában.
Woodapple gyümölcs
Az egzotikus gyümölcs rendkívül népszerű az egész országban, és gyakran gyümölcslé készítésére is használják. Ne hagyja, hogy bizarr illata,- mely leginkább kék sajt és mazsola keverékéhez hasonlít -megijessze! A woodapple-nek fantasztikus íze van, érdemes félretenni fenntartásainkat. Kívülről leginkább penészes kókuszdiónak tűnik, melyet fel kell törni és a belsejét kikanalazni. Hasonlít a tamarind gyümölcshöz, kissé savas és cukros ízzel. Az egyedi textúra lágy részből, ropogós magokból és gyümölcsös sörtékből áll. Ronda és finom.
Pittu
A pittu jelentése adag. Henger formájú kókuszdióból és őrölt párolt rizsből készül, belül gyakran édes vagy sós töltelékkel. Nagyon népszerű az indiai Kerala államban, valamint Srí Lanka számos területén. Elkészítéséhez speciális edényt használnak, kétszintes gőzölőben főzik a specialitást. A pittut körettel fogyasztják, például pálmacukorral, csicseriborsó curryvel vagy banánnal.
Pol sambol (kókuszdió szambol)
Ha csak egy dolgot kóstol meg Srí Lankán, akkor ez legyen az! A pol sambol legalább annyira hozzátartozik a helyi konyhaművészethez, mint nekünk a pirospaprika vagy a gulyás. A fűszeres ízbombát, reszelt kókuszból, hagyma, piros chilipaprika, citrom, és só hozzáadásával és hallal készítik el. Ez az étel valódi helyi kedvenc, amely kitűnően illeszkedik minden főételhez.