1. A whisky szó a kelta uisage beatha kifejezésből származik, aminek jelentése: az élet vize. Ez az elnevezés arra utal, hogy a whiskyt készítő szerzetesek kezdetben főleg gyógyászati célra alkalmazták az italt.
2. Az első írásos említés egy skót whisky lepárlóról 1494-ből származik.
3. A skót, a kanadai és a japán whiskyk megnevezéséből mindig hiányzik az e betű. A hasonló eljárással készült amerikia, ausztrál és ír italt viszont whiskeynek írják. Ennek oka a mai napig erősen vitatott.
4. Skócia évente egy milliárd üveg whiskyt exportál. A legtöbb scotchot Franciaország vásárolja fel, utána az Egyesült Államok következik.
5. Szakértők szerint a whisky-be tilos jeget tenni, mivel tompítja az ízlelést. Az italt egy kevéske szobahőmérsékletű vízzel ajánlják felhígítani. Ez csökkenti az alkohol erősségét és előhozza a scotch különleges ízvilágát.
6. Skóciában minden négy emberre jut egy whiskyhordó, amiben épp az "élet vize" érelelődik.
7. Minden hordó whiskynek nagyjából 2%-a elpárolog évente. A készítők ezt a veszteséget "az angyalok adagjának" hívják.
8. A skót whiskyt csak akkor lehet skót whiskynek hívni, ha Skóciában készült és minimum 3 évig és egy napig tölgyfahordóban érlelődött, szintén Skóciában.
9. A világ legdrágább skót whiskyje 288 ezer fontért kelt el egy aukción.
10. A kínai whiskyfogyasztók zöld teával hígitják az italukat.
LONDON VARÁZSTANONCOKNAK
Egyesült Királyság
499 000 Ft-tól/fő