Szlovák sajtok nyomában
Jól tudjuk, északi szomszédunk, Szlovákia erős a sajtgyártásban. De vajon helyesen ismerjük a legnépszerűbb fajtákat? Összeállításunkból most kiderül, melyek a szlovák kézműves tejipar remekművei.Ovčí hrudkový syr - Salašnícky
Forrás: oravsky-korbacik.sk
Pasztörizálatlan juhtejből készül, kézzel formázva formázva, amely egyedi ízét a hegyvidéki régiókban alkalmazott hagyományos eljárástól nyeri. Súlya legfeljebb 5 kilogramm lehet, a felülete száraz, belül apró lyukak és repedések vannak. Színe fehér vagy halványsárga, íze finoman enyhe, tiszta, friss, enyhén savas, a juhtejtermékekre jellemző. A textúra meglehetősen szilárd, ugyanakkor rugalmas is. Körtével, édes borokkal kínálva a legfinomabb.
Oravský korbáčik
Az oravský korbáčik tehéntejből készült párolt húrsajt, nagyon hasonló rokonához, a Zázrivský korbáčikhoz. Lehet füstölt vagy nyers állapotú, egyedi, ostor formája teszik különlegessé (szlovákul korbáčik). Árva környékén készül a XIX. század második fele óta, akkor ez jelentette az egyetlen jövedelemforrást a helyi sajtkészítők számára. Szinte teljes egészében kézzel állítják elő, a sajtdarabokat forró vízben gőzölik, húrokba húzzák, majd ostorokká fonják össze, munkaigényes és sok kézügyességet igényel a gyártása. Az Oravský korbáčik textúrája szálas, hasonló a tésztához. A füstölt fajták füstös illatúak, sárga színűek és valamivel sósabbak füstöletlen társaiknál. Füstölt vagy sem, az íze finoman tejszerű, sós és savas. Ünnepi alkalmakkor kerül az asztalra, de ajándékba vinni sem szokatlan dolog.Szlovák bryndza
A bryndza a hegyvidéki régiók speciális sajtja. Juhtejből készül, neve, a bryndza, a román sajt szóból származik. A sajt színe fehér, enyhén nedves, finom aromája van, ami egyedülállóan savanykás ízzel párosul, kissé sós és fűszeres. A bryndza két kedvelt szlovák nemzeti étel, a bryndzové halušky és a bryndzové pirohy fő összetevője.Zázrivský korbáčik
A Zázrivský korbáčik tehéntejből készült párolt húrsajt. Van sima és létezik füstölt változatban is Formája és elkészítésének módja a oravský korbáčikhoz hasonlatos. Ezt a sajtot északon, a Zázrivá területén készítik a XIX. század második fele óta. Íze mindkét változatban tejszerű, sós és enyhén savas. Korbáčik kedvelt csemege, főként jeles alkalmakkor kerül az asztalra.Szlovák oštiepok
A slovenský oštiepok hagyományos félkemény sajt, amely félzsíros juhtejből, tehéntejből vagy kettejük keverékéből készül. Több verzióban létezik, füstölt, füstöletlen, párolt és nyers változatban. Ma már nagyüzemi szinten gyártják, de a legfinomabbak a hegyvidéki területeken készített, hagyományos módon érlelt változatok. Alakja tojást vagy fenyődobozt formáz, a füstölés során aranybarna színt kap, belül lágyan sárgás színű. Állaga szilárd és homogén, szeletelve apró repedések alakulnak ki rajta. Íze finom enyhén sós, savanyú vagy pikáns, jellegzetes füstös zamatú. Száraz fehérborokkal vagy sörrel társítva a legfinomabb.Szlovák parenica
Lágy, párolt sajt pasztörizálatlan juhtejből. Cigaya és Kelet-fríz juhok adta alapanyagból. Készül nyers juh- és tehéntej keverékével is, de a juhtej-tartalomnak a parenica esetében legalább 50% -nak kell lennie. A parenicát párolják és enyhén füstölik. Aromája füstös, jellegzetes, íze finom, enyhe és enyhén sós. A textúrája rugalmas, belső részén szálak szálakba áll össze, színe sárga vagy sárgásbarna színű, amit füstölés és párolás során nyer el. Eredetileg a XIX. század elején Zólyom és Breznóbánya környékén gyártották, mára azonban gyakorlatilag Szlovákia minden részén elterjedt.Tekovský salámový syr
Forrás: catalog-cs.info
A Tekovský salámový syr pasztőrözött, teljes zsírtartalmú tehéntejből készült félkemény sajt a Szlovákia Tekov régiójából, a Nyitra és Besztercebánya környékéről. 1949 óta készül. Füstölt és nyers verzióban is előállítják, a szalámihoz hasonló, hosszú hengeres alakja miatt könnyen felismerhető. Állaga puha és rugalmas, apró lyukakkal tarkítva. Íze enyhén savas és sós, a rövid érlelési periódusnak köszönhetően aromás és tejszerű. Külseje fehér vagy sárga, vagy a füstölt fajták esetében aranysárga. A tekovský salámový kiváló étkezés utáni harapnivalóként vagy előételként, pohár borral kínálva.
Ovčí salašnícky údený syr
Forrás: oravsky-korbacik.sk
Az Ovčí salašnícky údený syr egy egyedi alakú, puha sajt, amelyet a szlovák hegyvidéki területeken és a juhászkunyhókban hagyományos módon, pasztörizálatlan juhtejből kézzel készítettek. A salašnícky neve a salaš szóból ered, ami az előállításának helyszínére, a pásztorkunyhóra utal. A sajtot keményfán füstölik, alakja rendkívül változatos, akár szív formájú is lehet. Külső felületén szilárd és száraz, némi kéreggel. Belseje sárga színű, szilárd textúrájú, szeleteléskor apró lyukak bukkannak elő. Íze füstös és enyhén savas. Burgonyagombóccal és erős sörrel párosítva mennyei csemege.
Kapcsolódó inspirációk:
A Bajmóc Szlovákia egyik legjelentősebb műemléke. Fedezze fel velünk ezt a számos viszontagságot túlélt csodát!
A Bajmóc Szlovákia egyik legjelentősebb műemléke. Fedezze fel velünk ezt a számos viszontagságot túlélt csodát!
10 étel, amelyek nekünk sem lesznek ismeretlenek, de Szlovákiában is meg kell kóstolni őket!
10 étel, amelyek nekünk sem lesznek ismeretlenek, de Szlovákiában is meg kell kóstolni őket!
Szlovákiában a kassai Szent Erzsébet-székesegyház Európa legkeletibb fekvésű gótikus katedrálisa.
Szlovákiában a kassai Szent Erzsébet-székesegyház Európa legkeletibb fekvésű gótikus katedrálisa.
Pozsony szerelem első látásra, egyedi stílusa, kultúrája és a történelmi múltja páratlanná teszi.
Pozsony szerelem első látásra, egyedi stílusa, kultúrája és a történelmi múltja páratlanná teszi.
Zakopane közelében nagyszerű kirándulóhelyeket találunk.
Zakopane közelében nagyszerű kirándulóhelyeket találunk.
Kapcsolódó ajánlatok:
Sajnos nincs megfelelő találat. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket.