Ínycsiklandó Mauritius
Mauritius elsősorban csodálatos tengerpartjairól ismert, pedig az ország egészen különleges gasztronómiával is rendelkezik.
Az ázsiai, afrikai és európai konyhák keveredéséből létrejött mauritiusi konyhában mindenki megtalálja az ízlésének valót. Az öt legnépszerűbb mauritiusi ételt mutatjuk most be.
Rougaille
A Rougaille klasszikus mauritiusi étel, amely alapvetően egy paradicsom-alapú szószból áll. Az ízesítésre felhasznált fűszerek lehetnek például a gyömbér, a chili, a koriander, a hagyma vagy a currylevél. Az étel rendkívül sokoldalú, tehát a szósz elkészítése után hal, hús, tenger gyümölcsei vagy zöldségek adhatók hozzá, a személyes igényektől függően. A sziget egész területén a rougaille számos variációjával találkozhatunk, gyakorlatilag minden családnak megvan a saját receptje. Rizzsel és friss salátával tálalják.
Daube de poulet, a mauritiusi csirke
A mauritiusi csirke más néven a daube de poulet népszerű francia eredetű mauritiusi étel, amely különféle fűszerekkel, gyömbérrel, hagymával és fokhagymával sült csirkén alapszik. A húst gazdag paradicsomos csilis szósszal tálalják. Eredetileg a francia telepesek hozták magukkal a klasszikus daubet Mauritiusra. Az idő múlásával a helyiek marhahúst csirkével cserélték fel. A szigeten a daube de poulet-t általában rizzsel tálalják.
Farata
A Farata az indiai paratha mauritiai verziója, réteges, pelyhes, serpenyőben sült tészta. Három alapvető összetevőből áll: lisztből, vízből és olajból. A faratákat hagyományosan meleg, fűszeres curryszósszal vagy chutney-val tálalják.
Dholl puri
A Mauritius Dholl Puri hasonlít a tortilla-hoz, de sárga hasított borsóval készül. A tésztát mindenféle curry (édeskés-savanykás szósszal készült nyugat-indiai étel) és pácolt zöldség köré tekerik. Népszerű utcai étel Mauritiuson, amely eredetileg Indiából származik, de mára már a mauritiusi konyha fontos elemévé vált.
Hakkien
A Hakien ízletes mauritiusi étel, amely leginkább a kínai tavaszi tekercsre emlékeztet. A gazdagon töltött tészta olyan töltelékkel kerülhet az asztalra, mint a fűszeres sertéshús, garnélarák, zöldségfélék vagy csirkehús. Általában előételként szolgálják fel, chili-fokhagymás mártással vagy chutney-val.
Kapcsolódó inspirációk:
Gasztronómiájuk pont annyira színes és összetett, mint az itt élők változatos kulturális háttere.
Gasztronómiájuk pont annyira színes és összetett, mint az itt élők változatos kulturális háttere.
"Először Mauritius készült, aztán a Mennyország; és a Mennyországot Mauritius után másolták" – írta Mark Twain 1896-ban.
"Először Mauritius készült, aztán a Mennyország; és a Mennyországot Mauritius után másolták" – írta Mark Twain 1896-ban.
Csokorba gyűjtöttük Mauritius 7 olyan karizmatikus látnivalóját, melyet mindenképpen érdemes bakancslistánk élére tűzni.
Csokorba gyűjtöttük Mauritius 7 olyan karizmatikus látnivalóját, melyet mindenképpen érdemes bakancslistánk élére tűzni.
Mauritiuson elszigeteltsége miatt az élővilág nagy része olyan endemikus faj, mely sehol máshol nem fordul elő a világon.
Mauritiuson elszigeteltsége miatt az élővilág nagy része olyan endemikus faj, mely sehol máshol nem fordul elő a világon.
8 felfedezésre váró paradicsomi tengerpart a csodálatos Mauritiuson.
8 felfedezésre váró paradicsomi tengerpart a csodálatos Mauritiuson.
Mauritius a világ minden tájáról vonzza a turistákat. Mielőtt azonban rászánnánk magunkat az utazásra ezt a 10 érdekes tényt érdemes megismerni.
Mauritius a világ minden tájáról vonzza a turistákat. Mielőtt azonban rászánnánk magunkat az utazásra ezt a 10 érdekes tényt érdemes megismerni.
Mauritius az Indiai-óceán egyik gyöngyszeme. A vulkanikus eredetű sziget jóval többet nyújt, mint a fehér homokos strandok, a pancsolás és a napfürdő.
Mauritius az Indiai-óceán egyik gyöngyszeme. A vulkanikus eredetű sziget jóval többet nyújt, mint a fehér homokos strandok, a pancsolás és a napfürdő.