Mauritiusi finomságok
Az ízek olvasztótégelyeként is gyakran emlegetett Mauritius a különböző konyhákból származó ételek széles választékát kínálja. Érdekesség, hogy gasztronómiájuk pont annyira színes és összetett, mint az itt élők változatos kulturális háttere. Ez azzal magyarázható, hogy a sziget lakatlan volt, amíg a portugálok az Indiai-óceánon tett útjuk során rá nem találtak. A gyarmati kormányok Mauritiust ültetvényes gyarmattá alakították, Dél-Ázsiából és Afrika egyes részeiről rabszolgákat és szerződéses szolgákat hoztak ide dolgozni. A világ minden tájáról érkező kulturális behatások egy ízekben gazdag, izgalmas gasztronómiai palettát hoztak létre.
Afrika aranya – a mauritiusi cukornád ültetvény
Az első gazdasági jelentőségű mezőgazdasági növény, amelyet Mauritiuson meghonosítottak, a cukornád volt. A holland telepesek 1639-től kezdődően kézműves alapon használták, elsősorban az arak nevű alkoholos ital előállítására. Az arakot melaszból készítik, amely a cukorgyártás melléktermékeként keletkezik. A cukornádat jelenleg 72 000 hektáron termesztik, ami Mauritius szántóterületének 85%-át teszi ki. Évente átlagosan 600 000 tonna cukrot állítanak elő, amelynek nagy részét az Európai Unióba exportálják. A belföldi cukorfogyasztás évente körülbelül 40 000 tonna.
Mauritiuson megtudhatjuk, hogy mi a különbség a finomított cukor és a finomítatlan cukor között. Sokan nem gondolnák, hogy a finomítatlan cukor valójában nagyon jót tesz az egészségünknek. A finomítatlan cukor például glükózt tartalmaz, amely könnyen felszívódik a szervezetben, és több energiát biztosít számára, továbbá úgy gondolják, hogy javítja a keringést, növeli a vérsejtek termelését és fokozza az emésztésünket.
A kutatások szerint, ha a cukros italokban finomított cukor helyett finomítatlan cukrot használnak számos egészségügyi előnnyel jár, különösen a nők számára. A helyiek szerint enyhíthetik a menstruációs görcsöket, felgyorsítják a szülés utáni felépülést. A finomítatlan cukor a megfázás elleni gyógymódok nagyszerű összetevője is, a házi praktikák szerint a friss gyömbérrel összekevert cukros főzet segíthet hamar erőre kapni. Tegyünk egy látogatást a 250 éves múltra visszatekintő Beau Plan cukorgyárban, ahol a 1,5 órás vezetett túrát ínycsiklandozó cukor és rumkóstoló zárja.
A Rhumerie de Chamarel lepárló üzem
Mauiritius legújabb és legmagasabban fekvő rumgyárába érdemes ellátogatnunk. A rum készítésének folyamata megköveteli, hogy a cukornádból kipréselt levet minél hamarabb lepárolják. Ezért aztán az ehhez szükséges berendezések az ültetvény közepén helyezkednek el, az őrlőgépek mellett. Chamarelben minden úgy van kitalálva, hogy a látogató testközelből láthassa a rum készítésének minden folyamatát, a túrát pedig egy hangulatos rumkóstoló zárja. Mauritiuson tizenkét féle cukornád terem, de a rumhoz csak kettőt használnak: a sárga és a vörös cukornádat. A szín a szárra utal, amely csak akkor látható, ha a zöld leveleket eltávolítják. Az ízek hasonlóak, de ezek a fajták illeszkednek legjobban a Chamarel dombos vidékéhez. Az előállítása fáradtságos kétkezi munka, mert a terep nem teszi lehetővé a gépi betakarítást. Az ország más részein is termesztenek cukornádat, de csak kevés olyan terület van, ahol vendégeket fogadnak. A rumokat gyakran helyi fűszerekkel, vaníliával vagy fahéjjal, kókusszal, kávéval ízesítik a még különlegesebb ízélményért.
Kreol konyha
A kreol konyhában a rizs a legtöbb étel alapanyaga. Sütőtök, padlizsán, tök, curryk és savanyúságok kíséretében tálalják. A húst és a halat leggyakrabban "rougaille"-ként, azaz paradicsommal, hagymával, fokhagymával, gyömbérrel, fűszernövényekkel és chilivel megbolondítva főzik. A kreol konyha színes, enyhén fűszeres, de mindenekelőtt ínycsiklandó aromájú. A Mauritius körüli vizek bővelkednek halakban és kagylókban, amelyeket gyakran sülve vagy grillezve fogyasztanak, pár csepp friss lime levével megcsöpögtetve és felfrissítve. A halat, a rákot, valamint a zöldségleveseket is nagyon kedvelik a helyiek. A kreol konyha egyik legkedveltebb étele a "milliomos saláta", amelynek fő alapanyaga a pálmaszív és salátaként vagy grillezve tálalják. Egy pálmafa teljes kifejlődéséhez 7 évre van szükség, és minden egyes, a törzsből kinyert szívből csak 600 gramm ehető anyagot nyerhetünk, innen ered a milliomos saláta elnevezés.
Kínai konyha
A kínai konyha legismertebb étele a sült tészta, a kínai konyha azonban ennél gazdagabb és változatosabb. A wokban sült zöldségek, bambuszrügyek és a gombák textúrája friss és roppanós marad. A sertés- és marhahúsból, garnélarákból és halból készült kínai ételeket mindig szója- vagy osztrigaszószokkal, gyömbérrel, citromfűvel és finom fűszernövényekkel kísérik.
Indiai konyha
A sáfránnyal, kurkumával, korianderrel, kardamommal és uborkával illatosított curry továbbra is az indiai konyha legjellegzetesebb étele. A hal-, csirke- vagy marhahús curryt mindig zöldségekkel tálalják. A kreol konyhához hasonlóan a rizs a legtöbb étel alapanyaga. Két olyan étel, amelyet mindenkinek meg kell kóstolnia a mauritiusi nyaralás alatt, a briyani, amely rizsből, fűszerekből, joghurtból, húsból vagy halból készül, valamint a vindaloo, amely ecet, mustármag, kurkuma, hagyma, fokhagyma, gyömbér és chili keverékében pácolt, halból készült étel.
Street food-különlegességek
Roti - a kerek lapos kenyér, mely minden mauritiusi konyhában megtalálható. Kovásztalan búzalisztből készül, és többféle változata létezik. A legnépszerűbb a faratha, amelyet ghível dúsítanak. További fajtái a chappati és a poori. A poori egy másik változata a dholl poori, amely búzaliszt helyett gabonalisztből készül. Ezek többsége, különösen a faratha és a dholl-poori igen népszerű a mauritiusi utcai ételek között.
Gateaux pîments - a dhollból és chiliből készült kerek fánkok. Gyakran fogyasztják rágcsálnivalóként. Szamószák - ugyanolyan népszerűek, mint a gateaux pîments, háromszög alakúak, és gyakran töltik őket sajttal, zöldséges curryvel, hallal, csirkével vagy más húsokkal.
Napolitaine - neve ellenére egy tipikus mauritiusi sütemény, amely lekvárral töltött kekszből készül, és bőséges rózsaszín cukormázzal van bevonva.
Napolitaine - neve ellenére egy tipikus mauritiusi sütemény, amely lekvárral töltött kekszből készül, és bőséges rózsaszín cukormázzal van bevonva.
Kapcsolódó inspirációk:
Az ázsiai, afrikai és európai konyhák keveredéséből létrejött mauritiusi konyhában mindenki megtalálja az ízlésének valót.
Az ázsiai, afrikai és európai konyhák keveredéséből létrejött mauritiusi konyhában mindenki megtalálja az ízlésének valót.
"Először Mauritius készült, aztán a Mennyország; és a Mennyországot Mauritius után másolták" – írta Mark Twain 1896-ban.
"Először Mauritius készült, aztán a Mennyország; és a Mennyországot Mauritius után másolták" – írta Mark Twain 1896-ban.
Csokorba gyűjtöttük Mauritius 7 olyan karizmatikus látnivalóját, melyet mindenképpen érdemes bakancslistánk élére tűzni.
Csokorba gyűjtöttük Mauritius 7 olyan karizmatikus látnivalóját, melyet mindenképpen érdemes bakancslistánk élére tűzni.
Mauritiuson elszigeteltsége miatt az élővilág nagy része olyan endemikus faj, mely sehol máshol nem fordul elő a világon.
Mauritiuson elszigeteltsége miatt az élővilág nagy része olyan endemikus faj, mely sehol máshol nem fordul elő a világon.
8 felfedezésre váró paradicsomi tengerpart a csodálatos Mauritiuson.
8 felfedezésre váró paradicsomi tengerpart a csodálatos Mauritiuson.
Mauritius a világ minden tájáról vonzza a turistákat. Mielőtt azonban rászánnánk magunkat az utazásra ezt a 10 érdekes tényt érdemes megismerni.
Mauritius a világ minden tájáról vonzza a turistákat. Mielőtt azonban rászánnánk magunkat az utazásra ezt a 10 érdekes tényt érdemes megismerni.
Mauritius az Indiai-óceán egyik gyöngyszeme. A vulkanikus eredetű sziget jóval többet nyújt, mint a fehér homokos strandok, a pancsolás és a napfürdő.
Mauritius az Indiai-óceán egyik gyöngyszeme. A vulkanikus eredetű sziget jóval többet nyújt, mint a fehér homokos strandok, a pancsolás és a napfürdő.
Az Indiai-óceán közepén fekvő kis sziget a vulkanikus korallszigetek festői szépségét kínálja az odaérkezőknek.
Az Indiai-óceán közepén fekvő kis sziget a vulkanikus korallszigetek festői szépségét kínálja az odaérkezőknek.