Később persze az európai hatás is jelentős nyomot hagyott az itteni konyhán, elsősorban a francia hatások keveredtek a korábbiakkal.
A libanoni konyha alapvetően a levantei konyhák nagycsaládjához tartozik. A legjellemzőbb alapanyagok a gabonafélék, a hüvelyesek, a zöldségek, a baromfi, sok hal és a fűszerek. Jellemzően sok olívaolajat, citromot, fokhagymát, szezámmagot és petrezselymet használ.
A népszerű hummuszt talán mindenki a libanoni konyhához kapcsolja, a padlizsánnal, tahinival, olívaolajjal, citromlével, fokhagymával és sóval készülő baba ghanoush-t azonban már kevesebben ismerik. Libanonban járva feltétlenül érdemes kipróbálni!
A Közel-Kelet egyik legnépszerűbb csirke étele, a csípős taouk, amely egy éjszakán át marinált csirkenyárs és itt csinálják a legjobban. Fogyasztható rizzsel, bulgurral, illetve gyrosként pitában, vagy tálként zöldségekkel, sült burgonyával.
Az utcán kapható szendvicsek is népszerűek Libanonban, bátran megkóstolhatjuk őket! Nem lesz csalódás.
A tipikus libanoni gyorsétel, a pizza jellegű manakeesh, a sajtokkal, kakukkfűvel, olajbogyóval, szárított mentával, paradicsommal, pácolt uborkával és némi hússal megrakott tészta.
Népszerű a hagyományos falafel és tabbouleh saláta és sokan esküsznek a fattoush-ra is, amely egy a hagyományos édes-savanyú salátára, pirított kenyérrel és pirított és őrölt dióval. Isteni tud lenni!
Az utcai étkezésre mindenütt van lehetőség Libanonban (a Ramadan időszak kivételével). Virágzik a vendéglátás így számtalan lehetőség adódik különböző szintű éttermek kipróbálására. Különleges alkalom, ha a turista eljut egy esküvőre, igazán egyedülálló gasztronómiai élményben lehet része.
A libanoni konyhában fontos szerep jut a gyümölcsöknek is. Fogyasztják frissen vagy szárítva. A diófélék is közkedveltek, minden fajtája megtalálható. De érdemes szót ejteni arról is, hogy nagy kultusza van a kávénak, illetve a teának is. Libanonban feltétlenül ki kell egy-két kávéházat is próbálni!
Összegezve elmondható, Libanonban csodálatos utazást tehetünk az ízek birodalmában is. Nem szabad félni a helyi ízektől és érdemes a specialitásokat is sűrűn próbálgatni.