10 cseh finomság
Csehországban járva ezeket az ételeket meg kell kóstolni!
Guláš
A hagyományos guláš nem más, mint egy kiadós húspörkölt, sötétvörös mártással, erősen paprikázva. A történelem során ez a magyar eredetű étel Csehországban és Szlovákiában az egyik leggyakoribb fogássá lett. Persze a két ország elkészítette egyedi változatát is, amely némileg eltér az eredetitől. Általában marha-, sertés- vagy vadhús az alapanyag. Az ételnek számos változata létezik, van, hogy burgonyával, köménymaggal, majoránnával, sőt kolbásszal és gombával is ízesítik.
Pečená kachna
Csehországban a sült kacsa pečená kachna néven ismert. A kacsát általában köménymaggal és majorannával ízesítik, majd a sütőben lassan aranybarnára és ropogósra sütik. Hagyományosan burgonya, kenyérgombóc és párolt vöröskáposzta kíséretében szolgálják fel. A cseh klasszikus gyakran megtalálható a hagyományos éttermek étlapján, a házi változatokat különleges alkalmakkor készítik. A cseh klasszikus gyakran megtalálható a hagyományos éttermek étlapján, a házi változatokat különleges alkalmakkor készítik.
Kuře na paprice
A kuře na paprice a magyar csirkepaprikás cseh újraértelmezése. Az eredeti ételhez hasonlóan a cseh változat is sokféle változatban létezik, gyakran zsíros tejszínnel dúsítják.
A csehek főtt rizzsel vagy fehér kenyér galuskával szolgálják fel. Bár ennek az ételnek az eredetét nem Csehországban kell keresni, a kuře na paprice hihetetlenül népszerűvé vált és az egyik legnagyobb kedvenc országszerte.
A csehek főtt rizzsel vagy fehér kenyér galuskával szolgálják fel. Bár ennek az ételnek az eredetét nem Csehországban kell keresni, a kuře na paprice hihetetlenül népszerűvé vált és az egyik legnagyobb kedvenc országszerte.
Vepřo knedlo zelo
Ez a cseh nemzeti eledel tulajdonképpen nem más, mint sertéssült kenyérgombóccal és savanyú káposztával. A sertéshúst kemencében, apróra vágott hagymával sütik, a húsból kisült zsírokból pedig mártást készítenek, amit az étellel együtt kínálnak.
Olykor a savanyú káposztát vörös káposztával helyettesítik, amit szalonnával és köménymaggal ízesítenek.
Olykor a savanyú káposztát vörös káposztával helyettesítik, amit szalonnával és köménymaggal ízesítenek.
Bramboráky
A bramboráky egy sós, burgonyás palacsinta, amelyet az egyik leghíresebb cseh ételnek tartanak. Tojással kevert reszelt burgonyából, finom reszelt fokhagymából és hagyományos fűszerekből, például majoránnából és borsból áll. A keveréket ropogósra sütve tálalják. A bramboráky-t általában mustárral vagy ketchuppal fogyasztják.
Uzené
Az uzené cseh kifejezés különféle húskészítményeket takar. Többnyire füstölt termékekről van szó, amelyeket gyakran felvágottként, előételként szolgálnak fel.
Vánoční cukroví
A hagyományos cseh karácsonyi sütiket vánoční cukroví néven emlegetik. Számos hagyományos édességfajtából áll, amelyeket számos különféle összetevőkből készítenek. A legnépszerűbb fajták az egyszerű vajas sütik, amelyekkel sokféle változatban találkozhatunk. A leggyakrabban használt alapanyagok az őrölt vagy egész dió, a fehér és a fekete csokoládé, a marcipán, a vanília, a méz, a kókuszdió, különféle lekvárok és a rum. A legtöbb cseh család több fajtát is süt. A recepteket általában generációkon keresztül adják egymásnak.
Houska
A houska egy népszerű, apró cseh zsemle. Sima búzalisztből, vízből, élesztőből, sóból és esetenként tojásból készül. Sütés előtt általában fonják és csomóra emlékeztető alakra formálják. A tetejét durva tengeri sóval, köménnyel vagy mákkal hintik. A cseh sült houska világos színű, ropogós a külseje és könnyű, puha a belseje. A tekercs a legtöbb cseh szupermarketben és pékségben megvásárolható. Gyakran reggelire fogyasztják, amikor különféle édes és sós krémekkel, vajjal vagy lekvárral eszik. A houska név utalhat azonban egy másik édes, mazsolával, kandírozott gyümölccsel és mandulával töltött kenyérfajtára is, amelyet általában karácsonykor és húsvétkor készítenek. Ez inkább hasonlít a briósra és eredetileg vánočka volt a neve.
Jahodové knedlíky
Ez a hagyományos cseh gombóc rugalmas, puha tésztából és egy nagyobb szem egész eperből áll. Finom és látványos csemege. Csakúgy, mint a knedlíky más típusait, a jahodovét is desszertként kínálják és általában olvasztott vajjal leöntve szolgálják fel. Megszórva különféle feltétekkel, például morzsolt sajttal, fahéjas cukorral vagy mákkal.
Valašský frgál
A vdolek, pecák vagy lopaták néven is ismert valašský frgál hagyományosan készített, kör alakú édes sütemény, töltelékkel, amelyet a Cseh Köztársaság délkeleti részén, a morva régióban készítenek. A sütemény átmérője 30 centiméter körüli, szép aranyszínű a tetejét cukorral, fahéjjal vagy mézeskalács-morzsával szórják meg. A sütemény töltelékét lekvárokból, túróból, mákból, dióból készítik. A valašský frgál a receptje 1826-ból származik és többnyire esküvőkön, karácsonykor és húsvétkor készítik.
Kapcsolódó inspirációk:
A Cseh Köztársaság legkeletibb régiójában, Morvaországban igazi gyöngyszemek várják a látogatókat.
A Cseh Köztársaság legkeletibb régiójában, Morvaországban igazi gyöngyszemek várják a látogatókat.
Olmütz (csehül Olomouc, régi magyar nevén Alamóc) fenséges szépségű város, melynek feltétlen helye van a bakancslistákon!
Olmütz (csehül Olomouc, régi magyar nevén Alamóc) fenséges szépségű város, melynek feltétlen helye van a bakancslistákon!
A csehországi Karlovy Vary a világ egyik leghíresebb és legnagyobb hagyományokkal rendelkező fürdővárosa. Fedezze fel velünk!
A csehországi Karlovy Vary a világ egyik leghíresebb és legnagyobb hagyományokkal rendelkező fürdővárosa. Fedezze fel velünk!
A Károly híd (Karlův most) Európa egyik legrégebbi hídja, Prága szimbóluma. Ismerje meg velünk!
A Károly híd (Karlův most) Európa egyik legrégebbi hídja, Prága szimbóluma. Ismerje meg velünk!
Egy órányi autóútra Prágától, Kutna Hora városában található a Kostnice Sedlec, azaz a Csonttemplom.
Egy órányi autóútra Prágától, Kutna Hora városában található a Kostnice Sedlec, azaz a Csonttemplom.
Némelyik csak szokatlan, mások azonban egyenesen furcsának tűnhetnek.
Némelyik csak szokatlan, mások azonban egyenesen furcsának tűnhetnek.