Hawaii csemegék
Gasztronómiai sorozatunk Hawaii szigetein kalandozik, bemutatva egy különleges konyha, sokszínű ízvilágát. Kóstoljon bele a hawaii szakácsművészet remekeibe!
Pu pu tál
A pu pu tál a kínai éttermek egyik alapétele, amely egy különféle apró ételekkel és előételekkel megrakott tálat jelent. Valószínűleg Hawaiiról került Észak-Amerikába is "Don the Beachcomber" és "Trader Vic" révén az 1940-es és 1950-es években. A tipikus pu pu tál gyakran tartalmaz oldalast, csirkeszárnyat, tojást, rákrangoon-t, nyárson sült marhahúst, sült garnélarákot és marhahús teriyaki-t. A tál közepén egy kis hibachi grill áll, és a tűz segítségével az egyes falatokat újra lehet melegíteni, vagy jobban átsütni.
Malasadas
A malasadas hagyományos portugál élesztős, kovászos fánk, amely tojásból, lisztből, cukorból és tejből készül. Néha fahéjjal vagy kristálycukorral is bevonják. Az eredeti portugál malasadas nem töltött, a Hawaiin készített változatok viszont igen. A malasadas népszerűsége Hawaiin történelmi okokra vezethető vissza: az Azori-szigetekről és Madeiráról portugál munkások érkeztek Hawaiira a XIX. században, hogy az ültetvényeken dolgozzanak. Magukkal hozták hagyományos ételeiket, köztük a malasadákat is, amelyeket eredetileg azért készítettek, hogy még a nagyböjt előtt felhasználják az összes cukrot és zsírt az otthonukban.
Poke
A poke hagyományos hawaii saláta, amely friss és nyers hal vagy tenger gyümölcseinek apró darabkáiból készül, amelyeket finomra vágott zöldségekkel, fűszernövényekkel, fűszerekkel és fűszerekkel kombinálnak. Bár a hagyományos poke-hoz vagy ahi tonhalat (sárgaúszójú tonhal) vagy polipot használnak, manapság már végtelen sok variációja létezik a salátának, beleértve a lazacot, kagylót, rákhúst vagy osztrigát tartalmazó poke salátákat, valamint a kockára vágott avokádóval készült vegetáriánus változatokat.
A nyers halon vagy tenger gyümölcsein kívül tipikus hozzávalók közé tartozik az édes hagyma, a fokhagyma, a mogyoróhagyma, a szezámmag, a tengeri moszat, a limu (barna alga), a szójaszósz, a méz, a szezámolaj, a pirospaprika pehely és a hawaii tengeri só. A saláta megalkotását a helyi halászoknak tulajdonítják, akik a frissen fogott kis zátonyhalakat kevés fűszerrel, például tengeri sóval, mogyoróval, limuval és tengeri algával kombinálták, hogy laktató harapnivalót készítsenek belőle.
Kalua pig
A kalua pig hagyományos hawaii étel. Speciális eljárással készül. Az egész, megtisztított, kizárólag hawaii tengeri sóval fűszerezett malacot földbe ásott gödörbe helyezik, majd forró lávakövekkel veszik körbe, felső szigetelésnek pedig banán- vagy ti-leveleket használnak. Az egészet végül földdel fedik le, és hagyják, hogy lassan süljön egész nap. Az étel nevéből származó kalua szó a föld alatti gödörben való sütésre utal, amelyet hawaii nyelven imunak neveznek. Az ételt általában különleges eseményeken, partikon és családi összejöveteleken szolgálják fel, párolt rizs és tarógyökér paszta kíséretében.
Spam musubi
A spam musubi Hawaiiról származó japán-amerikai étel. Legegyszerűbb formájában sült spam-szeletből áll, amelyet egy téglalap alakú rizsszeletre helyeznek, majd az egészet nori hínárba csomagolják. Ez a snack Hawaiin mindenhol megtalálható, iskolai menzákon, szupermarketekben és vegyesboltokban egyaránt. Úgy tartják, hogy az étel kitalálója Mitsuko Kaneshiro asszony volt, aki először a gyermekeinek készítette, majd az 1980-as években Honoluluban kezdte árulni. Azóta a snack népszerűsége töretlen.
Loco moco
A loco moco Hawaii népszerű csemegéje, amelynek az alapja a ragadós rizs, tetején hamburgerpogácsával, tükörtojással és az egész kombinációra ráöntött sűrű szósszal. Úgy tartják, hogy a loco moco a hawaii Hilóban született meg az 1940-es években, amikor Nancy Inouye, a Lincoln Grill tulajdonosának felesége a helyi gyerekek számára megfizethető ételként először elkészítette.
Poi
A poi Hawaii, taro növényből készült, tápláló, keményítő tartalmú étele. A taro növény főtt szárát összetörik, és vízzel sűrű, ragacsos, lila színű pépet kevernek belőle. Serkenti a fogyást, csökkenti a koleszterinszintet, nagyszerű B-vitamin- és kalciumforrás, valamint alacsony a zsír- és fehérjetartalma. A taro növényt a polinéziaiak hozták Hawaiira 450-ben. Mivel a taró a víz, a nap és az élet teremtőjéhez, Kane istenhez kötődik, a poi a hawaii élet szent részévé vált. Amikor a poi-t az asztalnál tálalták, a fogyasztóknak megtiltották, hogy vitatkozzanak, ezzel is jelképezve a poi szentségének tiszteletét.
Saimin
A saimin hagyományos tésztaleves, amelyet Hawaii nemzeti ételének tartanak. Az ételnek számos változata létezik, de általában vékony tésztából áll, világos levesben, halpogácsával, mogyoróhagymával és gyakran char siu sertéshússal vagy sonkával. A további összetevők között sokszor szerepel a garnélarák, szárnyasok és tojás is. A tésztalevest mindig forrón tálalják, és a nap minden szakában fogyasztják. A saimin Hawaiin a kínai, a japán és a filippínó kulináris hatások nyomán vált népszerűvé.
Plate lunch
A plate lunch két nagy kanál fehér rizsből, majonézes makaróni salátából és egy húsos főételből áll. Egyébként Hawaii szigetein, ha a tányéron egynél több főétel van, akkor már vegyes tányérnak nevezik. Az étel az 1800-as évekből származik, amikor a cukorkereskedők Hawaiin ültetvényeket létesítettek, és a világ minden tájáról vonzották a munkásokat. Mivel a bevándorló munkások nem szerették a szendvicseket és a hasonló amerikai ételeket, a megmaradt rizst és húsokat rekeszekkel ellátott fémdobozokba tették, így született meg a japán bento box hagyományán alapuló tányérebéd.
Makaróni saláta
A makaróni saláta általában a hawaii plate lunch kötelező eleme. Enyhén fanyar, édes, hideg saláta, amely túlfőtt makaróni tésztából áll, tejjel hígított majonézzel nyakonöntve. A tésztának túlfőttnek kell lennie, ez segít felszívni az öntetet. Egyes források szerint a makaróni saláta legkorábbi receptje 1962-ben jelent meg, és az étel az 1980-as évek elején vált népszerűvé a Nouvelle Cuisine megközelítés részeként, míg más források szerint az étel a XX. század elején vált népszerűvé az egész amerikai kontinensen.
Kapcsolódó inspirációk:
New York városában több mint 100 múzeum található, amelyek a kultúra és a művészet széles spektrumát ölelik fel.
New York városában több mint 100 múzeum található, amelyek a kultúra és a művészet széles spektrumát ölelik fel.
Brooklyn: A művészet, a történelem és a sokszínűség találkozópontja. Fedezze fel New York City legizgalmasabb városrészét!
Brooklyn: A művészet, a történelem és a sokszínűség találkozópontja. Fedezze fel New York City legizgalmasabb városrészét!
Chelsea, Manhattan pezsgő városrésze, ahol a történelem, a művészet és a gasztronómia egyedülálló keveréke várja a látogatókat.
Chelsea, Manhattan pezsgő városrésze, ahol a történelem, a művészet és a gasztronómia egyedülálló keveréke várja a látogatókat.
A Frieze magazinból kinőtt, 2003-ban indult londoni majd new yorki művészeti vásár a kortárs művészet meghatározó eseményévé vált.
A Frieze magazinból kinőtt, 2003-ban indult londoni majd new yorki művészeti vásár a kortárs művészet meghatározó eseményévé vált.
Hudson Yards: New York modern csodája a város szívében. Művészet, építészet, gasztronómia egy helyen. Fedezze fel a modern New Yorkot!
Hudson Yards: New York modern csodája a város szívében. Művészet, építészet, gasztronómia egy helyen. Fedezze fel a modern New Yorkot!
New Yorkban Brooklyn a művészek inspiráló otthona, ahol a művészet és a sokszínűség találkozik. Fedezze fel a galériákat és merüljön el a kortárs művészet világában!
New Yorkban Brooklyn a művészek inspiráló otthona, ahol a művészet és a sokszínűség találkozik. Fedezze fel a galériákat és merüljön el a kortárs művészet világában!
Az évek során sok ikonikus személy változtatta meg az utazásról alkotott képünket, a felfedezőktől a vállalkozókig.
Az évek során sok ikonikus személy változtatta meg az utazásról alkotott képünket, a felfedezőktől a vállalkozókig.
A turisztikai ágazat jövőjét meghatározó újítások az akkumulátorral működő óceánjáróktól a mikroalgákból előállított repülési bioüzemanyagig.
A turisztikai ágazat jövőjét meghatározó újítások az akkumulátorral működő óceánjáróktól a mikroalgákból előállított repülési bioüzemanyagig.
A vadnyugat szerelmeseinek ajánljuk Calico szellemvárosát, Los Angeles és Las Vegas között.
A vadnyugat szerelmeseinek ajánljuk Calico szellemvárosát, Los Angeles és Las Vegas között.
A kaliforniai San Diegot sokan csak Los Angeles kistestvéreként emlegetik, egész évben kedvező időjárása vonzza a turistákat.
A kaliforniai San Diegot sokan csak Los Angeles kistestvéreként emlegetik, egész évben kedvező időjárása vonzza a turistákat.