Córdoba ízei
Bemutatunk hét spanyol ételt, amiről a córdobaiak állítják, ők csinálják a legjobban.
Empanadas
Az empanadákat leginkább úgy lehet leírni, mint kis, zseb formájú, forró töltelékkel teli süteményeket; az empanadák félhold alakú, pelyhes tésztájú piték, amelyek egész latin világban közkedveltek. Könnyen elkészíthetők, olcsók és finomak. Az étel neve a spanyol empanar szóból ered, ami szó szerint annyit jelent, hogy kenyérrel borított vagy panírozott. Az empanadák valószínűleg a spanyolországi Galíciából származnak, ahol a földeken dolgozó emberek számára könnyen szállítható és laktató ételként készítették. Kellő energiát és tápanyagokat biztosítottak a kemény munkával töltött napokon. Aranyszínűre sütik és a regionális preferenciáktól függően különféle fűszeres húsokkal és zöldségekkel töltik meg. A córdobaiak állítják, az övék a legjobb!
Pisto
A pisto egy La Manchából származó hagyományos spanyol étel, amely különféle főtt és sült zöldségekből, paradicsomból, hagymából, paprikából és cukkiniből áll. Nagyon hasonlít a híres ratatouille-ra. Az ételt hidegen előételként vagy melegen köretként is kínálják. Úgy tartják, hogy a pisto a mórok által került Spanyolországba, akik alboroniának hívták. Ma a pistonak córdoba-szerte is számos változata létezik, olyan hozzávalókkal, mint a burgonya, a sütőtök vagy a sonka.
Gazpacho
A forró nyári napok tökéletes eledele a gazpacho nevű hideg leves, amely zúzott paradicsomból, apróra vágott uborkából, hagymából, paprikából, ecettel és olívaolajjal készül. Az étel a történelmi pályafutását könnyű ebédként kezdte, amelyet a feleségek vittek a mezőn dolgozó férjeiknek. Később a nagy lakomák végén kezdték tálalni, ma már inkább népszerű előétel. Spanyolország-szerte számos gazpacho változat létezik, például a gazpacho blanco (fehér gazpacho) vagy az ajo blanco, ami egy málagai specialitás.
Tortilla de patata
Az 1817-ben megszületett tortilla de patata a néphagyomány szerint Tomás de Zumalacárregui tábornok nevéhez kötődik, aki, hogy a szűkös készletek ellenére jóllakassa a seregét megalkotta ezt a fogást. Az étel fő összetevője a vékonyra szeletelt burgonya és a tojás, így alapvetően egy nagyon vastag burgonyás omlettről van szó, amely készre sütve egy frittatára hasonlít. Vannak olyan regionális változatok, amelyek chorizo kolbászt, cukkinit, zöldpaprikát vagy gombát is tartalmaznak. A variációktól függetlenül Córdobaban is szeletelve vagy apró kockákra vágva tálalják.
Ajoblanco
Ez az córdobai hideg mandulaleves a gazpacho elődjeként ismert; a mór középkorban keletkezett, több évszázaddal megelőzve a paradicsom és a paprika megjelenését. Az ajoblanco hagyományosan ecettel és vízzel megnedvesített szikkadt kenyér, bőséges mennyiségű friss fokhagyma és mandula pürésített keverékéből állt. A modern receptek gyakran tartalmaznak olyan összetevőket is, mint a tej és a zöld szőlő. Az ajoblanco tökéletes előétel egy nyári ebédhez, a legjobb, ha jól behűtve, olívaolajjal meglocsolva, pirított mandulával körítve fogyasztjuk.
Rabo de toro
A rabo de toro egy hagyományos andalúzi étel, talán éppen Córdobaból, amelyet ma már Spanyolország-szerte fogyasztanak. Minden régiónak, sőt minden étteremnek megvan a saját receptje, de általában ökörfark, olívaolaj, hagyma, fokhagyma, sárgarépa, zeller, paprika, paradicsom, vörösbor, száraz sherry, babérlevél és petrezselyem kombinációjával készül. A lassan párolt pörköltet általában sült burgonyával tálalják. Úgy tartják, hogy a rabo de toro a római időkből származik: amikor bikaviadalon megölt bika farkát ünnepélyesen elfogyasztották.
Salmorejo
A salmorejo egy frissítő, hidegen tálalt córdobai leves. Különösen népszerű a meleg, nyári napokon, amelyből Córdobaban akad bőven. Pürésített paradicsomból, kenyérből, fokhagymából, olajból és ecetből áll. A sűrű és krémes salmorejót gyakran díszítik olyan összetevőkkel, mint a keményre főtt tojás vagy a spanyol sonka. Olykor pirítóssal vagy omlettekhez adott mártásként is tálalható.
Kapcsolódó inspirációk:
Legyen szó akár aktív kalandokról, történelmi felfedezésekről vagy egyszerűen csak a természet csodáinak élvezetéről, ez a régió mindenki számára tartogat valami különlegeset.
Baszkföld Észak-Spanyolországban és Dél-Franciaországban elterülő régió, amely a baszkok ősi otthona.
Andalúzia fővárosa számtalan történelmi, kulturális és gasztronómiai kincset mellett a legkisebbeknek is tartogat különös csodákat. Ezeket szedtük most csokorba. Tartson velünk!
Andalúzia fővárosa számtalan történelmi, kulturális és gasztronómiai kincset mellett a legkisebbeknek is tartogat különös csodákat. Ezeket szedtük most csokorba. Tartson velünk!
Sevilla gazdag történelmi múltja, a mór és a katolikus kulturális öröksége, a nagyszerű tapasbárok, a mozgalmas piacok olyan célponttá teszik, ahova az ember mindig szívesen visszatér. Ismerje meg Andalúzia gyöngyszemének kincseit!
Sevilla gazdag történelmi múltja, a mór és a katolikus kulturális öröksége, a nagyszerű tapasbárok, a mozgalmas piacok olyan célponttá teszik, ahova az ember mindig szívesen visszatér. Ismerje meg Andalúzia gyöngyszemének kincseit!
Sevilla a föld alatt is tartogat látnivalókat. Az andalúz főváros mélységeiben egy összefüggő alagútrendszer-hálózat emlékeztet a letűnt időkre.
Sevilla a föld alatt is tartogat látnivalókat. Az andalúz főváros mélységeiben egy összefüggő alagútrendszer-hálózat emlékeztet a letűnt időkre.
Sevilla páratlan kalandokat kínál. Andalúzia fővárosa gazdag történelmi múltjával, pezsgő mindennapjaival rabul ejti az utazót. Fedezze fel velünk Sevilla rejtett kincseit!
Sevilla páratlan kalandokat kínál. Andalúzia fővárosa gazdag történelmi múltjával, pezsgő mindennapjaival rabul ejti az utazót. Fedezze fel velünk Sevilla rejtett kincseit!
Ismerje meg Valencia hogyan egyesíti a hagyományt és az innovációt, hogy egy élhetőbb és fenntarthatóbb jövő felé haladjon.
Ismerje meg Valencia hogyan egyesíti a hagyományt és az innovációt, hogy egy élhetőbb és fenntarthatóbb jövő felé haladjon.
A valenciai művészetet, tudományt és szórakozást ötvöző futurisztikus épületegyüttes az emberi kreativitás és innováció bizonyítéka.
A valenciai művészetet, tudományt és szórakozást ötvöző futurisztikus épületegyüttes az emberi kreativitás és innováció bizonyítéka.
A valenciai gótikus épületek a régió művészi és mérnöki képességeit bizonyítják.
A valenciai gótikus épületek a régió művészi és mérnöki képességeit bizonyítják.
Az ősi történelem és a modern innováció lenyűgöző keverékével ez a magával ragadó város minden utazó számára felejthetetlen élményeket tartogat.
Az ősi történelem és a modern innováció lenyűgöző keverékével ez a magával ragadó város minden utazó számára felejthetetlen élményeket tartogat.
Amikor a spanyol konyha ikonikus ételeit emlegetjük, kevés fogás hasonlítható a híres valenciai paella ínycsiklandó élvezetéhez.
Amikor a spanyol konyha ikonikus ételeit emlegetjük, kevés fogás hasonlítható a híres valenciai paella ínycsiklandó élvezetéhez.
Andalúzia vagy ahogy sokan nevezik, Spanyolország nagyasszonya. Andalúziában utazni annyi, mint belelátni Spanyolország lelkébe.
Andalúzia vagy ahogy sokan nevezik, Spanyolország nagyasszonya. Andalúziában utazni annyi, mint belelátni Spanyolország lelkébe.
Madridot öröm felfedezni, mert a történelmi gyöngyszemektől és a világszínvonalú művészeti alkotásokig a különleges gasztronómiai élményekig ezernyi csodát kínál.
Madridot öröm felfedezni, mert a történelmi gyöngyszemektől és a világszínvonalú művészeti alkotásokig a különleges gasztronómiai élményekig ezernyi csodát kínál.
Barcelona tökéletes úti cél. Ha először látogat el ide, a következő látnivalók feltétlenül kerüljenek fel a megnézendők listájára.
Barcelona tökéletes úti cél. Ha először látogat el ide, a következő látnivalók feltétlenül kerüljenek fel a megnézendők listájára.
Összegyűjtöttünk néhány érdekes, olykor meglepő tényt Spanyolországról, amelyek talán kevesek előtt ismertek. Tartson velünk az Ibériai-félsziget felfedezésében!
Összegyűjtöttünk néhány érdekes, olykor meglepő tényt Spanyolországról, amelyek talán kevesek előtt ismertek. Tartson velünk az Ibériai-félsziget felfedezésében!
Barcelona Katalónia fővárosa eltérő gasztronómiai hagyományokkal büszkélkedhet, mint Spanyolország többi része.
Barcelona Katalónia fővárosa eltérő gasztronómiai hagyományokkal büszkélkedhet, mint Spanyolország többi része.
A finom tapasoktól kezdve a kiváló tenger gyümölcseiig és a hagyományos sültekig, a spanyol ételek a legjobb helyi termékek felhasználásával készülnek.
A finom tapasoktól kezdve a kiváló tenger gyümölcseiig és a hagyományos sültekig, a spanyol ételek a legjobb helyi termékek felhasználásával készülnek.
Kapcsolódó ajánlatok:
VINCCI SELECCIÓN ALEYSA HOTEL BOUTIQUE & SPA***** - BENALMADENA, SPANYOLORSZÁG
Spanyolország
1 069 000 Ft-tól/fő
Sajnos nincs megfelelő találat. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket.
Sajnos nincs megfelelő találat. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket.