Spanyolország fenséges ízei
A finom tapasoktól kezdve a kiváló tenger gyümölcseiig és a hagyományos sültekig, a spanyol ételek a legjobb helyi termékek felhasználásával készülnek. Bemutatunk tíz ételt, amelyet Spanyolországban járva mindenképpen meg kell kóstolni.
Gazpacho
A legpirosabb, legérettebb paradicsomokat, olívaolajat, fokhagymát, kenyeret, paprikát és uborkát selymesen simára turmixolnak, majd lehűtik, és tálakba vagy poharakba öntik. A dél-spanyolországi Andalúziában nyáron minden nap fogyasztják, és a tapasbárokban mindig van egy kancsó a pulton. Kóstolja meg a córdobai salmorejo-t is, ami egy sűrűbb változat, gyakran ibériai sonkadarabokkal a tetején tálalják.
Paella
A valenciai régióban azt állítják, hogy ha akarunk az év minden napján más-más ízesítéssel kóstolhatjuk, de most maradjunk a leghagyományosabb változatnál. A valenciai paella hozzávalói közé tartozik a csirke vagy nyúl, a sáfrány, a futóbab és a vajbab. A legfontosabb elem azonban a rizs, ideális esetben a Spanyolország keleti partvidékén termesztett Calasparra fajta, amely különösen jól magába szívja az összes ízt.
Tostas de tomate y jamón
A fekete disznók a nyugat-spanyolországi magyaltölgyek között kóborolnak, hogy megtalálják a makkot, amely a márványos, magenta Ibérico sonka jellegzetes diós ízét adja. A vastag pirítósdarabokat fokhagymával és paradicsommal bedörzsölik, néhány csepp olívaolajjal megspriccelik, majd jön a fenséges jamón. Gyorsan kész és nagyon finom!
Gambas al ajillo
Cseréptálban sercegő garnélarák, csábító illattal. Olívaolajban megpirítanak egy kis fokhagymát és zöld chilit, amire hamarosan rákerül a garnélarák, néhány perces összeforgatás után jön a friss petrezselyem. És már tálalható is! Nem is lehetne egyszerűbb, nem is lehetne finomabb.
Tortilla Española
Tojás, burgonya, hagyma... ennyi. A spanyol omlett sokkal több, mint egy egyszerű rántotta. A burgonyát és a hagymát olívaolajban lassan megpirítják, majd összekeverik a felvert tojással, hogy az ízek összeérjenek. Ekkor következik a chorizó, a sonka, a spenót, a cukkini vagy bármit, ami éppen kéznél van, hogy szinte a semmiből is ízletes étel kerüljön az asztalra.
Patatas bravas
Talán a tapasok közül a legkedveltebb a patatas bravas. Az ország különböző régióiban számos változatban ismert, ami közös bennük, hogy sült krumplit tartalmaznak. Madridban a bravas szósz édes és fűszeres pimentónból (spanyol paprika), olívaolajból, lisztből és húslevesből készül - de soha nem paradicsomból. Van, aki fokhagymát is ad hozzá, mások egy csipetnyi fino sherryt.
Cochinillo asado
Az utazók rendszerint azt állítják, hogy azért mennek Segoviába, hogy megcsodálják a bámulatos római kori vízvezetéket, a mesebeli várat vagy az elegáns katedrálist, de valójában mindez csak arra jó, hogy belekóstoljunk a város különleges konyhájába. Segoviában ez pedig vagy sült malacot vagy bárányt jelent. A húst hatalmas fatüzelésű kemencékben sütik, és olyan puha, hogy egy cseréptányér oldalával szeletelik. Mennyei!
Pisto
A ratatouille spanyol változata az egész országban felbukkan különböző változatokban, de a legjellemzőbb a Madridtól délre fekvő La Mancha síkságának vidékén. A hagymát, fokhagymát, cukkinit, paprikát és paradicsomot olívaolajban lassan sütik meg; ez az étel nem szereti, ha sietünk vele - vallják a spanyolok. Általában előételként tálalják, olykor tükörtojással vagy chorizóval, de köretként is kiváló.
Pollo al ajillo
Minden spanyol azt állítja, hogy a legjobb fokhagymás csirkét a nagymamája készíti. A hámozatlan fokhagymagerezdeket olívaolajban megpirítják, hogy ízesítsék az olajat, majd kiveszik, mielőtt hozzáadnák a csirkedarabokat. Amikor az megpuhult, a fokhagyma visszakerül a csirke mellé némi rozmaringgal, kakukkfűvel és egy kis száraz sherryvel vagy fehérborral. De ahány ház, annyi szokás, mindenképpen ki kell próbálni!
Turrón
A spanyolok karácsonykor hatalmas mennyiségű turrónt, azaz mandulás nugátot fogyasztanak. A legtöbbet az Alicante tartománybeli Jijona kisvárosban készítik, helyben termesztett mandulából, mézzel és tojásfehérjével keverve. Két alaptípus létezik: a Jijona nevű lágy, sima változat és a kemény, manduladarabokat tartalmazó Alicante turrón.
Kapcsolódó inspirációk:
Legyen szó akár aktív kalandokról, történelmi felfedezésekről vagy egyszerűen csak a természet csodáinak élvezetéről, ez a régió mindenki számára tartogat valami különlegeset.
Baszkföld Észak-Spanyolországban és Dél-Franciaországban elterülő régió, amely a baszkok ősi otthona.
Andalúzia fővárosa számtalan történelmi, kulturális és gasztronómiai kincset mellett a legkisebbeknek is tartogat különös csodákat. Ezeket szedtük most csokorba. Tartson velünk!
Andalúzia fővárosa számtalan történelmi, kulturális és gasztronómiai kincset mellett a legkisebbeknek is tartogat különös csodákat. Ezeket szedtük most csokorba. Tartson velünk!
Sevilla gazdag történelmi múltja, a mór és a katolikus kulturális öröksége, a nagyszerű tapasbárok, a mozgalmas piacok olyan célponttá teszik, ahova az ember mindig szívesen visszatér. Ismerje meg Andalúzia gyöngyszemének kincseit!
Sevilla gazdag történelmi múltja, a mór és a katolikus kulturális öröksége, a nagyszerű tapasbárok, a mozgalmas piacok olyan célponttá teszik, ahova az ember mindig szívesen visszatér. Ismerje meg Andalúzia gyöngyszemének kincseit!
Sevilla a föld alatt is tartogat látnivalókat. Az andalúz főváros mélységeiben egy összefüggő alagútrendszer-hálózat emlékeztet a letűnt időkre.
Sevilla a föld alatt is tartogat látnivalókat. Az andalúz főváros mélységeiben egy összefüggő alagútrendszer-hálózat emlékeztet a letűnt időkre.
Sevilla páratlan kalandokat kínál. Andalúzia fővárosa gazdag történelmi múltjával, pezsgő mindennapjaival rabul ejti az utazót. Fedezze fel velünk Sevilla rejtett kincseit!
Sevilla páratlan kalandokat kínál. Andalúzia fővárosa gazdag történelmi múltjával, pezsgő mindennapjaival rabul ejti az utazót. Fedezze fel velünk Sevilla rejtett kincseit!
Ismerje meg Valencia hogyan egyesíti a hagyományt és az innovációt, hogy egy élhetőbb és fenntarthatóbb jövő felé haladjon.
Ismerje meg Valencia hogyan egyesíti a hagyományt és az innovációt, hogy egy élhetőbb és fenntarthatóbb jövő felé haladjon.
A valenciai művészetet, tudományt és szórakozást ötvöző futurisztikus épületegyüttes az emberi kreativitás és innováció bizonyítéka.
A valenciai művészetet, tudományt és szórakozást ötvöző futurisztikus épületegyüttes az emberi kreativitás és innováció bizonyítéka.
A valenciai gótikus épületek a régió művészi és mérnöki képességeit bizonyítják.
A valenciai gótikus épületek a régió művészi és mérnöki képességeit bizonyítják.
Az ősi történelem és a modern innováció lenyűgöző keverékével ez a magával ragadó város minden utazó számára felejthetetlen élményeket tartogat.
Az ősi történelem és a modern innováció lenyűgöző keverékével ez a magával ragadó város minden utazó számára felejthetetlen élményeket tartogat.
Amikor a spanyol konyha ikonikus ételeit emlegetjük, kevés fogás hasonlítható a híres valenciai paella ínycsiklandó élvezetéhez.
Amikor a spanyol konyha ikonikus ételeit emlegetjük, kevés fogás hasonlítható a híres valenciai paella ínycsiklandó élvezetéhez.
Andalúzia vagy ahogy sokan nevezik, Spanyolország nagyasszonya. Andalúziában utazni annyi, mint belelátni Spanyolország lelkébe.
Andalúzia vagy ahogy sokan nevezik, Spanyolország nagyasszonya. Andalúziában utazni annyi, mint belelátni Spanyolország lelkébe.
Madridot öröm felfedezni, mert a történelmi gyöngyszemektől és a világszínvonalú művészeti alkotásokig a különleges gasztronómiai élményekig ezernyi csodát kínál.
Madridot öröm felfedezni, mert a történelmi gyöngyszemektől és a világszínvonalú művészeti alkotásokig a különleges gasztronómiai élményekig ezernyi csodát kínál.
Barcelona tökéletes úti cél. Ha először látogat el ide, a következő látnivalók feltétlenül kerüljenek fel a megnézendők listájára.
Barcelona tökéletes úti cél. Ha először látogat el ide, a következő látnivalók feltétlenül kerüljenek fel a megnézendők listájára.
Összegyűjtöttünk néhány érdekes, olykor meglepő tényt Spanyolországról, amelyek talán kevesek előtt ismertek. Tartson velünk az Ibériai-félsziget felfedezésében!
Összegyűjtöttünk néhány érdekes, olykor meglepő tényt Spanyolországról, amelyek talán kevesek előtt ismertek. Tartson velünk az Ibériai-félsziget felfedezésében!
Barcelona Katalónia fővárosa eltérő gasztronómiai hagyományokkal büszkélkedhet, mint Spanyolország többi része.
Barcelona Katalónia fővárosa eltérő gasztronómiai hagyományokkal büszkélkedhet, mint Spanyolország többi része.
A Masca festői hegyvidéki falu északnyugat Tenerifén a Macizo de Teno hegységben. Egy hely, amit látni kell!
A Masca festői hegyvidéki falu északnyugat Tenerifén a Macizo de Teno hegységben. Egy hely, amit látni kell!