Lima, az északi partvidék és az Amazonas
Peru konyhája méltán világhírű. Köszönheti ezt nagy részben a különleges alapanyagoknak és a sokszínű regionális gasztronómiának.
Minden város karakteres helyi ételekkel és egyedi ízekkel büszkélkedhet. Lima Latin-Amerika gasztronómiai fővárosa, az autentikus piacoktól a Michelin-csillagos éttermekig fantasztikus étkezési lehetőségekkel. A partvidék tengeri herkentyűi és az Amazonas egzotikus, zamatos finomságai a perui gasztronómia újabb arcait tárják fel.
A főváros, Lima kulináris különlegességei
Az ízek és a kiváló ételek fővárosa, Lima a hagyományos ételek nagy választékát kínálja, amelyeket változatos helyszíneken szolgálnak fel a Michelin-csillagos éttermektől a piacokon át a ceviche-üzletekig. A regionális konyha központjának tekintett város ad otthont Latin-Amerika legjelentősebb élelmiszervásárának is, a Misturának.
Magával ragadó konyhája olyan ételek széles választékát kínálja, amelyek fő alapanyaga a hal, és a nemzeti büszkeség forrása a ceviche. A Tiradito, a ceviche hagyma nélküli változata, és a parihuela, a kagylós halászlé jellegzetes tengeri ételek. A tengeri ételek hosszú és sokszínű listáján szerepel még a kagylós rizs, a kagyló á la parmesana, a kagyló á la chalaca - citromban főzve és héjában tálalva -, a rákhússal töltött tequeno tészta, a tonhallal töltött burgonyapogácsa, és rengeteg más fogás is.
Magával ragadó konyhája olyan ételek széles választékát kínálja, amelyek fő alapanyaga a hal, és a nemzeti büszkeség forrása a ceviche. A Tiradito, a ceviche hagyma nélküli változata, és a parihuela, a kagylós halászlé jellegzetes tengeri ételek. A tengeri ételek hosszú és sokszínű listáján szerepel még a kagylós rizs, a kagyló á la parmesana, a kagyló á la chalaca - citromban főzve és héjában tálalva -, a rákhússal töltött tequeno tészta, a tonhallal töltött burgonyapogácsa, és rengeteg más fogás is.
Az afrikai hatás hozta konyhájukba a híres anticuchoshoz használt belsőségeket, amelyek a faszénparázson grillezett, nyársra tűzött tehénszívek, a cau cau, a pacalból és burgonyából készült pörkölt, valamint a tacu tacu, mely rizzsel kevert, sült bab, amelyet hússal vagy tenger gyümölcseivel tálalnak.
A perui-spanyol fúzióból olyan ételek születtek, mint a causa limeña, egy baromfival, tenger gyümölcseivel vagy avokádóval és paradicsommal felturbózott burgonyapüré; a tamales, csirkével vagy sertéshússal töltött kukoricaháncsok; és az ají de gallina, egy csípős paprikából, tejbe áztatott kenyérből és fűszerekből álló krémes pörkölt, apróra vágott csirkemellel.
A kínai hatás új kulináris élvezeteket is eredményezett, amelyek olyan ízletes ételekkel örvendeztetik meg az ízlelőbimbókat, mint az arroz chaufa, a szójaszószban főtt és sült rizs apró csirke- vagy sertéshúsdarabokkal, tojással és zöldhagymával, valamint a lomo saltado, amely szójaszósszal fűszerezett párolt burgonya, hús, hagyma, paradicsom és csípős paprika. A chicha morada néven ismert lila kukoricaital, a sör és az Inca Kola sárga szódája mind hagyományos italok Limában.
Az északi partvidék konyhája
Az északi régiókban meleg az időjárás, a tengerek pedig hemzsegnek a halaktól és a tenger gyümölcseinek gyümölcseitől. Legértékesebb ételeik közé tartoznak a ceviches és a sudado pörköltek, amelyek a tengerből gyűjtött alapanyagokat savanyú és fűszeres fűszerekkel, valamint aromás fűszernövényekkel kombinálják, amelyek friss és intenzív ízeket biztosítanak. A ceviches halakból, tenger gyümölcseiből vagy fekete kagylókból készül, mindezeket citromlében, csípős paprikában és sóban pácolják, és hagymával, édesburgonyával és kukoricával tálalják.
A chinguirito a ceviche egy különleges fajtája, amelyet a gitárhal sózott és szárított húsából készítenek. A főételek közé tartozik a sudado de pescado halpörkölt vagy párolt hal. A sült manióka, a parmezános kagyló és a chifles - kerek szeletekre vágott sült banán - remek előételek, amelyeket megoszthatunk egymással. Északon minden ételhez jéghideg chicha de jora azaz kukoricasör jár. Ezen a vidéken sokan kecskét tenyésztenek, így a seco de cabrito - párolt kecskehús - gyakori étel. A Sopa teóloga azaz papleces, egy pulykából készült húsleves, és a shámbar, babból, sertés- és marhahúsból készült leves, szintén az északi konyha emblematikus elemei.
Amazonasi konyha
Ha csak egyetlen kifejezéssel lehetne jellemezni a perui Amazonas változatos konyháját, az a "kulináris élvezet" lenne. A perui Amazonasból származó ételek nemcsak egzotikus jellegükkel csábítanak, hanem az utazókat is vonzzák az olyan finomságok nagy választékával, mint a marhahús, a baromfi, a hal, a birkahús és a sertéshús. A főzőbanán fontos szerepet tölt be, amelyet számos recept fő alapanyagaként használnak. Ami az italokat illeti, népszerűek a számtalan gyümölcsfajtából, például aguajinából és coconából készült friss gyümölcslevek, valamint olyan italok, mint az alkoholos masato vagy chuchuhuasi, vagy az uvachado, egy erjesztett szőlőital, és a banánnal és/vagy tejjel készített chapo.
Említésre méltó levesek közé tartozik az inchicapi, a földimogyoróval, korianderrel és maniókával készített csirkeleves, valamint a carachama leves, amely halból készül, és amelyet útifűvel és korianderrel fűszereznek.
Kapcsolódó inspirációk:
Peru csodálatos látványosságai egytől-egyig különleges élményeket tartogatnak.
Peru csodálatos látványosságai egytől-egyig különleges élményeket tartogatnak.
Dél-Amerika egyik legérdekesebb őslakos népcsoportját a bolíviai-perui határvidéken élő uruk alkotják.
Dél-Amerika egyik legérdekesebb őslakos népcsoportját a bolíviai-perui határvidéken élő uruk alkotják.