Illatok és ízek nyomában Marokkóban
A marokkói ételek világszerte ismertek a fűszerekkel és fűszernövényekkel telített, gazdag ízvilágukról, valamint a lassan főzött húsételeikről és a finom kuszkuszról. Sok különleges fogás van, melyet érdemes bakancslistánkra tűzni.
A marokkói konyha fő hatásai a berber, a maghreb, a zsidó és az arab kultúrákra vezethetők vissza. Nagyon egyedi, olyan ízekkel gazdagított, amelyekkel a világon máshol nem találkozhatunk.
Tagine
A tagine tulajdonképpen egy kúp alakú főzőedény, amely általában kerámiából vagy agyagból készül. A marokkói konyha szerves részét képezi, és végtelen számú étel készíthető benne. Az egyik leggyakoribb a tagine-t csirkével és zöldségekkel készítik.
Marokkói szardínia
Marokkó a szardínia egyik legnagyobb exportőre, és Marokkóban is népszerű étel. Nagy kedvenc a chermoulával töltött szardínia. Leginkább a tengerparti városokban fogyasztják, de az ország más részein is esznek és árulnak szardíniát a piacokon. A töltött szardíniát általában előételként vagy köretként szolgálják fel.
Brochettes
A brochettes a kebab marokkói változata, és az egyik legjobb marokkói utcai étel, amely az egész országban kapható a piacokon. Nyárson tálalják, és lehet csirke-, bárány- vagy marhahús, amelyet kenyérrel és harissával kísérhetnek.
Kuszkusz
A kuszkusz egy másik tipikus marokkói étel, amelyet nem szabad kihagyni. Marokkó nemzeti ételeként ismerik el, és jellemzően zöldségekkel és valamilyen hússal tálalják.
Merguez kolbász
A berber konyha másik helyi kedvence a merguez kolbász, amely bárányhúsból készül. Az egész észak-afrikai régióban népszerű, és ez alól Marokkó sem kivétel. Kenyérrel vagy tagine-ben tálalva is fogyasztható.
Chermoula
A chermoula valójában egy sűrű pác, amelyet kifejezetten halak és tenger gyümölcsei elkészítéséhez használnak. Fűszerek és gyógynövények keveréke, mely különböző változatokban létezik.
Harira
A harira egy ízletes lencse- és csicseriborsóleves, amelyet általában a ramadán alatt fogyasztanak a böjt végén, de éttermekben előételként is kérhető. Ez egy könnyen elkészíthető leves, ahol a levest gyakran marha- vagy bárányhúsból készítik és chaariya tészta hozzáadásával teszik még ízletesebbé.
Khobz
A kenyér a marokkói konyha szerves részét képezi, és sokféle változata létezik. A khobz az egyik legnépszerűbb kenyér Marokkóban, amelyet fatüzelésű kemencében sütnek, és általában különböző ételek mellé szolgálnak fel.
Kefta
A kefta marokkói húsgombóc, amelyet kuszkusszal, zöldségekkel és különböző fűszerekkel tálalnak. A húsgombócok darált marha- vagy bárányhúsból készülnek, amelyet paprikával, hagymával, korianderrel, köménnyel és petrezselyemmel kevernek. Egyes receptek fahéjat, mentaleveleket és cayenne-i borsot is tartalmaznak.
Berber omlett
A berber omlett nagyon népszerű reggeli Marokkóban, leginkább a shaksukára hasonlít. Egy tagine-ban főzik buggyantott tojással, paradicsommal, hagymával, paprikával, fűszerekkel.
Kapcsolódó inspirációk:
A vadvilág és természet szerelmesei számára Marokkó rengeteg felfedezni valót tartogat. Ismerje meg Marokkó természeti kincseit.
A vadvilág és természet szerelmesei számára Marokkó rengeteg felfedezni valót tartogat. Ismerje meg Marokkó természeti kincseit.
Fez különleges atmoszférával rendelkezik. Ez a XIII. századi város egy multikulturális múltra visszatekintő császárváros, mely számtalan felfedeznivalót tartogat látogatói számára.
Fez különleges atmoszférával rendelkezik. Ez a XIII. századi város egy multikulturális múltra visszatekintő császárváros, mely számtalan felfedeznivalót tartogat látogatói számára.
„Louis, azt hiszem, ez egy gyönyörű barátság kezdete…” – nem is lehetne igazabb az idézet, mely az ikonikus Casablanca filmben hangzik el. Tartson velünk és barátkozzon Casablanca városával.
„Louis, azt hiszem, ez egy gyönyörű barátság kezdete…” – nem is lehetne igazabb az idézet, mely az ikonikus Casablanca filmben hangzik el. Tartson velünk és barátkozzon Casablanca városával.