Lappföld csemegéi
A Finnország északi területein élő népek a konyhában is alkalmazkodtak a zordabb körülményekhez. A rendelkezésre álló alapanyagokból azonban fenséges fogások születtek. Ezúttal Lappföldi gasztrokalandra invitáljuk. Kóstoljon bele Lappföld legnépszerűbb fogásaiba!Lohikeitto
A lohikeitto a svéd laxsoppához hasonló krémes lazacleves. A finn verzió a lazacfilé darabokon kívül hagyományosan kockára vágott burgonyát és sárgarépát is tartalmaz, amelyet ízletes, tejszínes húslevesben főznek össze. A népszerű ételt kaporral szórják és vajas rozskenyérrel, illetve citromkarikákkal tálalják.Poronkäristys
A poronkäristys vagyis a rénszarvassült a finnországi, norvégiai és svédországi számik hagyományos étele. Az északi-sarkvidéki Lappföldről származik, ahol a félnomád, őslakos nép már nagyon régóta tenyészt rénszarvasokat. A rénszarvashús vékony szeleteit általában vajban, hagymaágyon megpirítják, majd sörben vagy húslevesben lassan párolják, egészen addig, amíg a hús puha és zamatos nem lesz. Az étel leggyakoribb kísérője a krémes burgonyapüré és az áfonyalekvár, de tésztával vagy rizzsel is fogyasztható. A legújabb tanulmányok szerint a rénszarvashús amellett, hogy rendkívül ízletes, az egyik legegészségesebb élelmiszer magas B-12, omega-3 és omega-6 tartalommal.Lapin poron kylmäsavuliha
A Lapin poron kylmäsavuliha hidegen füstölt rénszarvashús. A terméket a lappföldi Oulu tartomány falvaiban, valamint a Kiiminkijoki folyótól és a Puolanka-Hyrynsalmi úttól északra fekvő területeken, Puolanka, Utajärvi és Ylikiiminki településeken készítik és csomagolják. A húst először sózzák, majd hideg füstölőhelyiségekben körülbelül egy hétig érlelik. A színe jellemzően sötétebb, mint más hidegen füstölt termékeké, a sötétvöröstől egészen a feketéig terjed. Íze finom, füstös és enyhén sós, a füst és a rénszarvas hosszan tartó utóízével. A több évszázados termelési tapasztalat, a különleges éghajlat és az állatok természetes étrendje mind hozzájárulnak a lapin poron kylmäsavuliha gazdag aromájához és jellegzetes ízvilágához. Szobahőmérsékleten, felvágottként fogyasztva a legjobb.Lapin poron kuivaliha
A lapin poron kuivaliha a rénszarvas vállát, hátát, oldalát és hasát borító izmokból készül. A húst sózzák és részben érlelik, majd hagyományosan február és április között három-hat hétig a szabadban, levegőn szárítják. A módszer zsengébbé és ízletesebbé teszi a húst. A lapin poron kuivaliha textúrája finomszemcsés és sűrű. Nagyon magas a fehérjetartalma. Színe a sötétvöröstől a barnán át a majdnem feketéig változik. A hús belül puha és omlós. A lapin poron kuivaliha kiváló minőségű termék, amelyet Finnországon kívül is sokan kedvelnek.Lapin poron liha
A lapin poron liha az egy évnél fiatalabb rénszarvasborjakból származó húsféleség. A termék kifejezetten zsenge, sötét színű, vitaminokban és ásványi anyagokban igen gazdag. Zsírtartalma alacsony, de a magas zsírsavtartalma miatt ugyanolyan egészséges, mint a halak. A lapin poron lihat többnyire füstölve, sütőben elkészítve vagy grillezve tálalják.Blodpalt
A blodpalt hagyományosan Svédország északi részeihez és a finn Lappföldhöz kötődik, rozs- vagy árpalisztből és állatvérből készült tápláló, sötétbarna gombóc. Bár hagyományosan rénszarvasvérrel készült, ma már a számos regionális változatban más állatok vérét, különböző fűszereket és esetenként burgonyapürét is felhasználnak. A blodpalt gombócokat leggyakrabban köretként fogyasztják sült szalonnával vagy sertéshússal, vajjal és vörösáfonya lekvárral kísérve. De találkozhatunk vele ízletes húslevesben kínálva is.Lapin puikula
A lapin puikula Lappföld hagyományos burgonyafajtája. A régiót hosszú, hideg tél és rövid nyár jellemzi. A burgonya alkalmazkodott ezekhez a körülményekhez, és a hideg időjárás miatt kevésbé hajlamos a betegségekre. A lapin puikula nagyon lisztes húsú és vajas ízű. Mivel hosszúkás alakú, „mandulakrumpli” néven is ismert. Késő ősszel takarítják be, és különböző méretű zsákokban hozzák forgalomba. Nagyon magas, 19% körüli keményítőtartalma miatt gyorsabban elkészíthető, mint más burgonyák. A lapin puikula a hagyományos lappföldi konyha gyakori alapanyaga, és általában rénszarvaspörkölt mellé köretként szolgálják fel.Lappi
A lappi egy félig lágy Lappföldi sajt. Részben fölözött tehéntejből készül. Sima, krémes és mégis szilárd állagú, számos apró lyukkal. A lappi enyhén édes ízű és könnyen olvad. Fondue-khoz kifejezetten ajánlott egy pohár desszertbor mellé párosítva.Kapcsolódó inspirációk:
Rovaniemi téli világa mindenkit elvarázsol. Nem csoda, hiszen Lappföld fővárosa ad otthont a Mikulásnak is. Rovaniemi egyszerre nyújt mesés kikapcsolódást és ígér számos izgalmas kalandot.
Rovaniemi téli világa mindenkit elvarázsol. Nem csoda, hiszen Lappföld fővárosa ad otthont a Mikulásnak is. Rovaniemi egyszerre nyújt mesés kikapcsolódást és ígér számos izgalmas kalandot.
Ha Lappföldre gondolunk rendszerint a Mikulás, a hófödte tájak és a sarki fények jutnak először az eszünkbe. Pedig a nyár is különleges élményeket tartogat ebben a festő környezetben.
Ha Lappföldre gondolunk rendszerint a Mikulás, a hófödte tájak és a sarki fények jutnak először az eszünkbe. Pedig a nyár is különleges élményeket tartogat ebben a festő környezetben.
A finnországi Tampere, minden kétséget kizáróan a szaunák világszerte ismert fővárosa. A település azonban jóval többet kínál, mint színvonalas szaunaszeánszokat.
A finnországi Tampere, minden kétséget kizáróan a szaunák világszerte ismert fővárosa. A település azonban jóval többet kínál, mint színvonalas szaunaszeánszokat.
Finnország a világ egyik legészakibb országa. Az „Éjféli Nap országa” névvel is szokták illetni. Gyönyörű tájakkal, különleges szabadtéri kalandokkal, ízletes konyhával csábítja az utazókat.
Finnország a világ egyik legészakibb országa. Az „Éjféli Nap országa” névvel is szokták illetni. Gyönyörű tájakkal, különleges szabadtéri kalandokkal, ízletes konyhával csábítja az utazókat.
Finnország legészakibb része a sarki fény, az egyedülálló szamii kultúra és természetesen a Mikulás otthona. Lappföld különleges élményeket kínál, amelyek mindegyike egyedülálló és felejthetetlen.
Finnország legészakibb része a sarki fény, az egyedülálló szamii kultúra és természetesen a Mikulás otthona. Lappföld különleges élményeket kínál, amelyek mindegyike egyedülálló és felejthetetlen.
Az északi féltekén több olyan különleges úti cél is van, ahol sarki fényre vadászhatunk. Összegyűjtöttük a legszebbeket!
Az északi féltekén több olyan különleges úti cél is van, ahol sarki fényre vadászhatunk. Összegyűjtöttük a legszebbeket!