Mallorca gasztronómiája
Mallorcába könnyű beleszeretni az első perctől kezdve, mert minden érzékszervünket felébreszti a sziget. A gasztronómia szerelmeseinek is tud újat mutatni ez a különleges mediterrán konyha. Mallorcán hihetetlenül gazdag kulináris fogásokat találunk, amely természetes, őshonos alapanyagokon, friss húsokon és friss halakon alapul. Csokorba gyűjtöttük mit kóstoljunk meg, ha ide látogatunk.
Coca de Trampó
A Coca de Trampó lisztből, vízből, tojásból, olajból, vajból és sóból készült ropogós tésztaalapból áll. A tetejére zöld és piros paprika, hagyma, paradicsom és olívaolaj kerül. A legtöbb pékségben és néhány étteremben is megtalálható. A mallorcai kultúrában előételként vagy snackként készítik, emellett különleges összejövetelek sztárétele.
A recept átkerült a spanyol szárazföld más területeire is, például Barcelonába vagy Valenciába.
Arròs Brut
A közvetlen fordítás "piszkos rizst" jelent, de ez ne ijesszen el minket! Ez a másik nagy kedvenc minden ünnepségen vagy összejövetelen, és egy agyagedényben készített forró rizsből áll, amelyet hús, zöldségek, kolbász, fűszerek és gomba keverékével készítenek; az összetevők az évszaktól függően változhatnak.
A főzési folyamat során a húsleves színe és az elkészítéséhez felhasznált számos összetevő adja ennek a receptnek a különleges nevét.
A főzési folyamat során a húsleves színe és az elkészítéséhez felhasznált számos összetevő adja ennek a receptnek a különleges nevét.
Malacsült
Természetesen ez is az egyik legfinomabb mallorcai étel, amely karácsonykor igazi klasszikusnak számít. A ropogós kéreggel rendelkező, nagyon puha sertéshúst 24 órán át pácolják, majd kb. 2 órán átsütik a sütőben.
Válasszuk hozzá kedvenc helyi borunkat a tökéletes kulináris élvezetért.
Válasszuk hozzá kedvenc helyi borunkat a tökéletes kulináris élvezetért.
Frit Mallorquí
Ez a tradicionális mallorcai konyha egyik legrégebbi receptje. A XIV. századból származik, és az évszaktól függően különböző zöldségfélékkel készülhet. A hagyományos "frit" sovány sertés- vagy bárányhúsból, májból, burgonyából, paprikából, hagymából, édesköményből, borsóból, fokhagymából, sóból és olívaolajból készül.
Manapság már többféle fritet is lehet kapni, de a hagyományos recept mellett nem szabad kihagyni a tengeri herkentyűs változatot sem.
Manapság már többféle fritet is lehet kapni, de a hagyományos recept mellett nem szabad kihagyni a tengeri herkentyűs változatot sem.
Tumbet
A vegánok és vegtáriánusok kedvenc fogása, mely a legtöbb nyári menüben szerepel.
Sült padlizsánból, pirospaprikából, burgonyából, cukkiniból és érett paradicsomból, olajból, fokhagymából és sóból készült finom mártással készül.
Sült padlizsánból, pirospaprikából, burgonyából, cukkiniból és érett paradicsomból, olajból, fokhagymából és sóból készült finom mártással készül.
Caragols á la Mallorquina (mallorcai csiga)
A tengeri herkentyűk szerelmeseinek legínycsiklandóbb fogása.
A csigák petrezselyemmel, édesköménnyel, fokhagymával, mentával és chilipaprikával fűszerezett szószban fürdenek, burgonyával és fokhagymával kísérve.Tökéletes előétel.
Pa amb oli
Az egyik legjobb módja a nassolásnak ez az egyszerű, mégis finom recept. A Pa amb Oli (ami alapvetően olajos kenyeret jelent) parasztkenyér szeletekből készül, amelyeket megpirítunk, majd fokhagymával vagy a szigetre jellemző friss paradicsommal bedörzsölünk, és egy kis szűz olívaolajjal és egy csipetnyi sóval ízesítjük.
A Pa amb olihoz szinte bármit lehet enni, de általában a hagyományos felvágottakat, kolbászokat és sajtokat kínálnak hozzá.
A Pa amb olihoz szinte bármit lehet enni, de általában a hagyományos felvágottakat, kolbászokat és sajtokat kínálnak hozzá.
Kapcsolódó inspirációk:
Függetlenül attól, hogy milyen strandot szeretünk, Mallorcán minden megtalálható. Csokorba gyűjtöttük a legszebbeket.
Függetlenül attól, hogy milyen strandot szeretünk, Mallorcán minden megtalálható. Csokorba gyűjtöttük a legszebbeket.
Mallorca egy gyönyörű mediterrán sziget, fantasztikus időjárással, lenyűgöző tájakkal és finom ételekkel. Vadregényes hangulata azonnal elvarázsol minden ideérkezőt.
Mallorca egy gyönyörű mediterrán sziget, fantasztikus időjárással, lenyűgöző tájakkal és finom ételekkel. Vadregényes hangulata azonnal elvarázsol minden ideérkezőt.
Különleges módon, karanténsziget létrehozásával védekeztek Menorca lakói a középkori járványok ellen.
Különleges módon, karanténsziget létrehozásával védekeztek Menorca lakói a középkori járványok ellen.