Egri Borvidék
Annak ellenére, hogy a természeti adottságok a fehér szőlő termesztésének kedveznek, Egert és környékét az "Egri Bikavér" tette híressé. Ez a bor több vörösborszőlő borának házasításával készül, amelynek régebben a kadarka különböző változatai adták az alapját, ma leginkább a kékfrankos. Hazánk eredetvédett borai közül ez az első. A hegyközség megalkotta a "Bikavér kódex"-et, mely alapjaiban meghatározza a fent megnevezett bor készítésének sajátosságait.
A város alatt hatalmas kiterjedésű üreg- és pincerendszer húzódik, az összenyitott pinceágakon keresztül a város a föld alatt is teljes szélességében átjárható. Az üregek egy része természetes eredetű, többségük mesterségesen kialakított, faragásokkal díszített.
A borvidéken híres bor még az Egri Leányka és a Debrői Hárslevelű, valamit a Verpeléti Olaszrizling is.
Juhász Testvérek Pincészete
Forrás: http://juhaszvin.hu/
„A pincészetünk Eger egyik tradicionális pincesorán, a Kőlyukon található, ahol a borvidékre jellemző riolit tufába vájt családi pincék sorakoznak már évszázadok óta. Mi is a családi pincét bővítettük az eltelt évtizedekben, amely mára az Egri borvidék legnagyobb ászokhordó kapacitásával rendelkezik. Ugyancsak itt találhatóak a palackos érlelő pincéink, amelyek szintén lenyűgöző látványt nyújtanak. A pincéket látogathatóvá alakítottuk, hogy vendégeink minél közelebbről ismerhessék meg az itt folyó munkát.”
A borkóstoló programja:
• Fogadó ital: Gyöngybor 2017 vagy Sauvignon Blanc
• 3D-s filmvetítés a pincészetről és a borvidékről
• pincelátogatás szakvezetéssel
• prezentált borkóstoló étkezéssel
St.Andrea Szőlőbirtok és Pincészet
Forrás: https://standrea.com/
„Számunkra Eger az egyik legizgalmasabb borvidéke Magyarországnak. Hálásak vagyunk, hogy itt művelhetjük szőlőinket. Különlegesen izgalmas feladat egy helyen fehér és vörösborral foglalkozni. A hagyományokból kiindulva és a kor minőségi elvárási mellett szeretnénk termőhelyeink egyediségét kifejező borokat megtermelni. Kiemelten figyelünk borvidékünk hagyományos fajtáira, mint az olaszrizling, a hárslevelű, a furmint, a kadarka és a kékfrankos. Törekszünk megismerni termőhelyeinket, és évről évre tökéletesíteni szőlőtermelésünket, valamint kifinomítani és a különböző fajtákhoz igazítani a borok megtermelésének lépéseit.”
A borkóstoló programja:
• pincelátogatás
• prezentált borkóstoló
Simon Pincészet és Szőlőbirtok
Forrás: http://www.simonbor.hu/
„Minden pince csak egy pince, sőt még az sem, csak egy nyirkos gödör. A pince csak akkor lesz pince, ha van benne bor, de nem csak úgy a gödörbe beleöntve, hanem szépen sorban, hordóban, tartályban. Legjobb, ha tufakőbe vájt, akárcsak a miénk, Egerben a Nagykőporos 79-83 sz. alatt, 1000m2-en 5000hl-es tároló kapacitás. A klíma egész évben 10-12 C, a páratartalom 80% fölötti, ezért a fahordós érlelésnél a párolgási veszteség minimális. „
A borkóstoló tartalma:
• Pince történetének bemutatása
• A borkészítés folyamatának bemutatása
• Borkóstoló
• Falatkák vagy igény szerint borvacsora
Bolyki Pincészet
Forrás: http://www.bolykipinceszet.hu/
„Jöjjön el a Bolyki pincészetbe, ahol egyedülálló helyen, egy régi kőfejtőbe kivájt hagyományos tufapincében a hordók között kóstolhatja meg a kézműves borokat, összehasonlítva a különböző évjáratok jellegzetességeit. A borász személyesen mutatja be a régi kőfejtőt, a borkészítés technológiáját és a borokat, amihez bükki biosajtokat kóstolhatnak a borokhoz párosítva.”
A borkóstoló tartalma:
• Pince történetének bemutatása
• A borkészítés folyamatának bemutatása
• A pince és környékének megtekintése
• Borkóstoló
• Igény esetén borvacsora is elérhető.
Az alábbi pincészeteket ajánljuk a régióból szíves figyelmükbe:
- Gál Tibor Pincészet
- Csutorás Pincészet
- Sike Tamás Pincészet
A fenti programra a létszám, a tervezett utazási időpont és az egyéni igények alapján készítünk személyre szabott árajánlatot.
Kapcsolódó ajánlatok:
Sajnos nincs megfelelő találat. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket.