Kanári-szigetek, a sajtnagyhatalom
A Kanári-szigetek nem csak a kiváló borairól, különleges banánjáról, de a sajtjairól is híres. Minden egyes szigetnek, sőt régiónak van egy-egy specialitása, amelyet feltétlenül érdemes kipróbálni.
Jellemzően hagyományos, kézi technológiával készülnek, többféle tej felhasználásával. Különlegességük, hogy a füstölt változatokat a helyi növények elégetésével aromásítják. A kanári sajtok egyedülállók, a félsziget szupermarketeiben is különleges és keresett ínyencségnek számítanak.
Queso de Flor de Guía
A Flor de Guía sajt eredeti receptje hosszú időn át féltve őrzött titok volt. A Gran Canaria-hegység Santa María de Guía tartományának hegyvidékén meghúzódó kicsiny falu, Montaña Alta kedvence ma az egyik legkedveltebb spanyol sajt.
A Flor de Guía puha vagy félkemény, amely helyi, szabadon tartott, legeltetett juhok, tehenek és kecskék tejéből készül. Fő jellemzője, hogy a tejet kanári-szigeteki szárított virágfejekből készített növényi oltóanyaggal indítják be.
A sajt általános íze sós és fűszeres, de a tej típusától és az érlelés hosszától függően tovább árnyalódik.
A Flor de Guía puha vagy félkemény, amely helyi, szabadon tartott, legeltetett juhok, tehenek és kecskék tejéből készül. Fő jellemzője, hogy a tejet kanári-szigeteki szárított virágfejekből készített növényi oltóanyaggal indítják be.
A sajt általános íze sós és fűszeres, de a tej típusától és az érlelés hosszától függően tovább árnyalódik.
Herreño
A Herreño El Hierro szigetéről származik. A sajt kecske, valamint kis mennyiségű tehén- és birka tejből készül. A sajtot enyhén füstölik.
A fiatal sajt jól kitűnő rozé és fehér borokkal, mint például Muscat. Érettebben pedig olyan vörös borokkal ajánlott fogyasztani mint például a Monsant vagy a Priorat.
A fiatal sajt jól kitűnő rozé és fehér borokkal, mint például Muscat. Érettebben pedig olyan vörös borokkal ajánlott fogyasztani mint például a Monsant vagy a Priorat.
La Gomera
A La Gomera a La Gomerán gyártott sajtok elnevezése. A sajtokat nyers kecsketejből készítik, amelyet időnként báránytejhez is keverhetnek. Háromféle változatban kaphatók: lágy, félig szárított vagy szárított. Az ízek a fajtáktól függően változnak. A teljes gyártási folyamat teljes egészében kézzel zajlik, és ha nem fogyasztják el nyersen gyakran kerül a La Gomera helyi ételibe alapanyagnak.
Queso Palmero
A Queso Palmero félkemény sajt, amely a Palmera kecske nyers tejéből készül. A La Palma-sziget specialitása. A sajtot a szigetről származó tengeri sóval sózzák, érlelés közben rendszeresen megforgatják, majd olívaolajjal, kukoricadarával vagy liszttel dörzsölik.
Kétféle Queso Palmero létezik a piacon; a sima és a füstölt változat. Az utóbbi színe fehértől sárgásig terjed, aromája hasonlít a fű, a gomba és a dió aromájára. A sajtot mandulahéj, fügekaktusz, fenyőtű vagy kanári fenyő fáján füstölik, amelyek jellegzetes aromát és enyhén édes utóízt adnak neki.
Kétféle Queso Palmero létezik a piacon; a sima és a füstölt változat. Az utóbbi színe fehértől sárgásig terjed, aromája hasonlít a fű, a gomba és a dió aromájára. A sajtot mandulahéj, fügekaktusz, fenyőtű vagy kanári fenyő fáján füstölik, amelyek jellegzetes aromát és enyhén édes utóízt adnak neki.
Queso Majorero
Hagyományosan Las Palmas tartományában gyártják, a Queso Majorero félig kemény sajt, amelyet a Majorero kecskefajta nyers tejéből állítanak elő. Három változatban kapható, az érleléstől függően: van a fiatal (8 és 20 nap közötti); a féléves (20–60 nap); és az idős (60 napnál idősebb). Oldalán jellegzetes lenyomat található. Krémes állagú és enyhén keserű ízű. A héjat gyakran bedörzsölik olajjal, paprikával vagy pörkölt kukoricadarával. A különleges sajtot régebben még fizetőeszközként is használták az itt megpihenő tengerészek.
Kapcsolódó inspirációk:
A Masca festői hegyvidéki falu északnyugat Tenerifén a Macizo de Teno hegységben. Egy hely, amit látni kell!
A Masca festői hegyvidéki falu északnyugat Tenerifén a Macizo de Teno hegységben. Egy hely, amit látni kell!
A Teide Nemzeti Park a Kanári-szigetek látogatóinak bakancslistáján az első helyen szerepel.
A Teide Nemzeti Park a Kanári-szigetek látogatóinak bakancslistáján az első helyen szerepel.
Ínycsiklandó ételkülönlegességek, amelyeket a Kanári-szigeteken feltétlenül meg kell kóstolni!
Ínycsiklandó ételkülönlegességek, amelyeket a Kanári-szigeteken feltétlenül meg kell kóstolni!
A Kanári-szigetek mai napig megfejtetlen rejtélyei, a Tenerife keleti partján fekvő Güímar falucskában találhatók.
A Kanári-szigetek mai napig megfejtetlen rejtélyei, a Tenerife keleti partján fekvő Güímar falucskában találhatók.