Kóstoljon bele Jamaicába!
A jamaicai konyha felfedezése is tartogat izgalmakat. Tíz ételt mutatunk be, amelyeket Jamaicában járva feltétlenül meg kell kóstolni!
Jamaicai pörkölt hal
A barna pörkölt hal (brown stew fish) hamisítatlan jamaicai finomság. A pácolt és sült halfiléket hagymából, fokhagymából, gyömbérből, paradicsomból, vajból és vízből álló barna mártással kombinálják. A pörköltet gyakran fűszerezik kakukkfűvel és különféle csípős paprikákkal. Hagyományosan rizzsel és borsóval vagy jamgyökérrel és banánnal tálalják.
Ackee sós hallal
Az ackee és a sós hal Jamaica nemzeti étele, amely egy különleges nyugat-afrikai eredetű gyümölcsből és szárított, sózott halból, általában tőkehalból, mahi mahiból vagy makrélából áll. Az fogás nagyon népszerű, fogyasztják reggeliként, de ebédhez vagy vacsorához tálalt előételként is találkozhatunk vele. Az ackee alapvetően mérgező ezért kényes alapanyag, a helyi szakácsok azonban nagy biztonsággal használják. A gyümölcs a XVIII. században került a szigetre és úgy néz ki, mint vöröses barack.
Bammy
A bammy nem más, mint a hagyományos jamaicai maniókás lapos kenyér. A tésztát sütés előtt gyakran kókusztejben áztatják. Az étel még az arawakoktól származik, akik a sziget őslakói voltak. A kenyeret utcai árusoktól lehet megvásárolni, reggelire, vagy halételek mellé fogyasztják.
Kolibri torta
A hummingbird cake tradicionális jamaicai desszert, amely lisztből, növényi olajból, banánból, ananászból, pekándióból, tojásból, vaníliából, cukorból, sóból, fahéjból és kovászanyagból készül. Általában krémsajtmázzal tálalják. Állítólag a süteményt az 1960-as évek végén találták fel, és eredetileg doktormadár-tortának nevezték, utalva a Jamaicában élő kolibri fajta, a Piroscsőrű szalagoskolibri nevére. Sokan úgy vélik, hogy a tortát azért nevezték el a madárról, mert a banán sárga csíkjai a kolibri tollazatára emlékeztetnek, míg mások szerint azért lett ez a sütemény neve, mert elég édes ahhoz is, hogy a kolibriket magához vonzza.
Stamp and go
A stamp and go egy hamisítatlan jamaicai úti snack. Apró fánkok általában sós tőkehallal vagy kagylóval. Fogyasztható reggelire vagy előételként. Mellé hagyományosan édes mártogatós szószt adnak. Nevét az utcai árusok előtt toporgó vásárlókról kapta.
Jamaicai csirkepörkölt
A jamaicai csirkepörkölt (brown stew chicken) egy fűszeres fogás, melynek az alapját a barnára pirított csirkedarabok adják, amelyeket később hagymából, paprikából, ketchupból és vízből készült gazdag mártásban párolnak. Az ételt hagyományosan rizzsel, borsóval, sült érett plantains-szel és szeletelt paradicsommal tálalják.
Jamaicai párolt hal
A jamaicai párolt hal (steamed fish) egészséges és ízletes jamaicai fogás. Nem más, mint fehér húsú hal, vajból, zöldségekből, például paradicsomból és hagymából, valamint fűszernövényekből, kakukkfűből, fokhagymából és fekete borsból álló mártásban tálalva. A halat általában sóval és fokhagymával ízesítik, míg a mártást scotch bonnet chilivel "vadítják" meg. A jamaicai párolt hal önmagában is fogyasztható, de általában rizzsel és főtt banánnal körítve kínálják.
Jamaican fish tea
A jamaican fish tea egy könnyű leves vagy halászlé, amelyet sóval, borssal és kakukkfűvel ízesítenek: Ellentétben más jamaicai levesekkel, amelyek általában kiadósak és sűrűek, a jamaican fish tea kifejezetten híg. Apró, olcsó halakból, például heringből és olyan zöldségekből áll, mint a paprika, a sárgarépa, a hagyma és a zöld banán. Egyesek szerint a leves erős afrodiziákum, egész Jamaicában árulják.
Jamaicai pite
A hússal töltött piték a világ számos országában megtalálhatóak, a jamaicai húspástétomokat azonban egyedi afrikai és indiai ízjegyek jellemzik. Az angol kedvencekből, a húspástétomokból és a spanyol pastelesből kialakult jamaicai fogást főételként fogyasztják. A jamaicai piték laposak, félhold alakban sütik őket és kívülről kurkumával vonják be. A belsejüket illatos, aromás töltelék gazdagítja, amely általában finomra darált marhahúsból, zsemlemorzsából és válogatott fűszerekből, kakukkfűből, hagymából, fokhagymából, chiliből és pikáns curryporból áll.
Jamaican jerk
Régen a jerk kifejezéssel a lassan grillezett sertéshúst jelölték. Manapság a fő alapanyag jellemzően a csirke. A "jerk" egyébként az egyedi jamaicai elkészítési módra utal, amely során a húst válogatott fák tüze által táplált grillen sütik meg. Függetlenül a hús fajtájától, az igazi jerk legfontosabb jellemzője a jellegzetes fűszerezés, a hagyma, zöldhagyma, kakukkfű, a jamaicai fűszerpaprika (más néven pimento), a chili, a só, a szerecsendió és fahéj egyvelege, amely tökéletesen összefoglalja Jamaicát: fűszeres, csípős és édes.
Kapcsolódó inspirációk:
Az ősi Inka Birodalom két központi országának felfedezése jóval több egy egzotikus körutazásnál.
Az ősi Inka Birodalom két központi országának felfedezése jóval több egy egzotikus körutazásnál.
Cartagena igazi álom. A várost tenger veszi körül; úgy érezhetjük magunkat mintha egy paradicsomi szigeten lennénk, a nagyvárosok kényelmével körbevéve.
Cartagena igazi álom. A várost tenger veszi körül; úgy érezhetjük magunkat mintha egy paradicsomi szigeten lennénk, a nagyvárosok kényelmével körbevéve.
Kolumbia fantasztikus ország, egyike azoknak az úti céloknak, amelyeket ha az ember egyszer a szívébe zár, bizonyosan többször is felkeresi. Ezúttal a legismertebbeket jártuk be.
Kolumbia fantasztikus ország, egyike azoknak az úti céloknak, amelyeket ha az ember egyszer a szívébe zár, bizonyosan többször is felkeresi. Ezúttal a legismertebbeket jártuk be.
A Salinas de Galerazamba egészen egyedülálló: gyönyörű és teljesen rózsaszínű. A Cartagena és Barranquilla között húzódó partszakasz Kolumbia egyik attrakciója.
A Salinas de Galerazamba egészen egyedülálló: gyönyörű és teljesen rózsaszínű. A Cartagena és Barranquilla között húzódó partszakasz Kolumbia egyik attrakciója.
A Totumo a kolumbiai Karib-tengeri régióhoz tartozó Santa Catalina település egyedülálló természeti csodája. Érdekes, és egyúttal szórakoztató is.
A Totumo a kolumbiai Karib-tengeri régióhoz tartozó Santa Catalina település egyedülálló természeti csodája. Érdekes, és egyúttal szórakoztató is.
A kolumbiai Cartagena egyik kedvelt turistacélpontja a Choco Museo. Ami nem csoda, hiszen egyedülálló élményekkel és különleges finomságokkal kecsegtet.
A kolumbiai Cartagena egyik kedvelt turistacélpontja a Choco Museo. Ami nem csoda, hiszen egyedülálló élményekkel és különleges finomságokkal kecsegtet.
A kolumbiai Cartagenában rengeteg minden vár felfedezésre, tegye meg velünk! Irány Kolumbia ékköve!
A kolumbiai Cartagenában rengeteg minden vár felfedezésre, tegye meg velünk! Irány Kolumbia ékköve!
Kolumbia egy igazi trópusi paradicsom, melynek gyönyörű tengerpartjait még viszonylag kevesen ismerik. Fedezze fel velünk az érintetlen partokat.
Kolumbia egy igazi trópusi paradicsom, melynek gyönyörű tengerpartjait még viszonylag kevesen ismerik. Fedezze fel velünk az érintetlen partokat.
Costa Rica a remény útjelzője, aki alternatív utat mutat egy békés és virágzó jövő felé.
Costa Rica a remény útjelzője, aki alternatív utat mutat egy békés és virágzó jövő felé.
Sokan nem is gondolnák, hogy a panamakalap nem is Panamából, hanem Ecuadorból származik. Ismerje meg ennek az ikonikus kézműves terméknek az eredetét.
Sokan nem is gondolnák, hogy a panamakalap nem is Panamából, hanem Ecuadorból származik. Ismerje meg ennek az ikonikus kézműves terméknek az eredetét.