Dél-Korea különleges finomságai
Dél-Koreában az étel a test táplálása mellett a léleknek is szól. Az étkezést az egészség és jólét megőrzésének fontos eszközének tekintik és közösségi élménynek tartják.
A fűszeres ízekről ismert koreai gasztronómia a szószok, fűszerek és az erjesztési kultúra, azaz a kimchi körül forog. Dél-Koreában gyakorlatilag mindenhol remek koreai ételeket lehet találni, a szűk sikátorok utcai árusaitól az ötcsillagos szállodákban található előkelő éttermekig. Sok ilyen finomság már több mint 2000 éve létezik, és már a koreai királyi családok fogyasztották. Tartson velünk egy kulináris utazáson az ízek hazájában.
Kimchi
Ez a jellegzetes koreai étel már több mint 2000 éve létezik, és a Shilla-dinasztia idejéből származik. A kimchi koreai káposztából, retekből, tökből, hagymából, gyömbérből és mogyoróhagymából áll, chiliporral, zúzott fokhagymával és sózott tenger gyümölcseivel erjedni hagyják. Szöulban több mint 200 variációban kapható, ezt a hagyományos ételt önmagában vagy fehér rizzsel fogyasztják, valamint kásákhoz, levesekhez és rizspogácsákhoz adják. A kimchi számos egyéb étel, például a kimchi pörkölt - kimchi jjigae -, a kimchi palacsinta – kimchijeon - és a kimchi sült rizs alapját is képezi.
Bibimbap
Dél-Korea látogatása során egy másik kihagyhatatlan fogás a bibimbap, egy laktató és tápláló étel, amely széles körben elérhető éttermekben és utcai piacokon egyaránt. A régiótól és a felhasznált összetevőktől függően a bibimbapot húsos vagy vegetáriánus ételként is felszolgálhatják. A leggyakoribb bibimbap tál főtt rizsből, vegyes zöldségekből, sült marhahúsból vagy csirkehúsból és sükörtojásból áll, amit szójaszósszal és egy kis chilipaprikapasztával fűszereznek. A tenger gyümölcseinek kedvelői számára ideális a koreai vegyes rizsétel egy változata, a hoedeopbap, amely a húst tenger gyümölcseivel, például lazaccal, tonhallal vagy polippal helyettesíti.
Tteokbokki
A tteokbokki egy hagyományos koreai utcai étel, amely garaetteok, hagyma, kockára vágott fokhagyma, só, cukor és különféle zöldségek vastag szeleteiből készül, amelyeket édes vörös chiliszószban kevergetve sütnek. Ezt a népszerű harapnivalót, amelyet élénkvörös-narancs színe tesz jellegzetessé, általában utcai árusoknál és büfékben árulják.
Bulgogi
A bulgogi pácolt marhaszegyből készült vékony szeleteket tartalmaz, amelyeket apróra vágott hagyma, zöldpaprika, fokhagyma, gyömbér és cukor keverékében pácolnak a grillezés előtt 2-4 órán át, hogy fokozzák az ízét és a zamatosságát. Ezt az ételt leveles zöldségekkel, például salátával és spenóttal tálalják, amelybe a főtt hús egy szeletét csomagolják, gyakran ssamjanggal és kimchivel együtt.
Jjigae
Szöulban a jjigae sokféle változata létezik, alapvetően ez a koreai étel általában löncshúst, tenger gyümölcseit vagy zöldségeket tartalmaz koreai chili pasztával – gochujang -, erjesztett misóval – gaenjan -, szójapasztával vagy sózott, erjesztett garnélarákkal – saeujeot - ízesített húslevesben. A jjigae-t általában a nehezebb ételek között szolgálják fel, állaga a nyugati pörköltekhez hasonló. Szöulban az egyik legnépszerűbb jjigae étel a budae jjigae – azaz katonai pörkölt-, amely szalonnát, kolbászt, húst, valamint ramyeon tésztát és rizspogácsát is tartalmaz.
Samgyeopsal
A samgyeopsal egy másik alapvető koreai étel, amely közösségi élményként szolgál, hiszen a hús szeleteket grillen lehet megsütni saját asztalunknál. Ezután salátába csomagolva, mártogatós szószokkal és kísérővel, például gombával, zöld chilipaprikával, zöldhagymával, nyers hagymával és fokhagymával, valamint kimchivel együtt fogyasztjuk. Ezek a sütögetések mindig közösségi élmények és nagyon népszerűek a koreai kultúrában.
Bibim nengmyunt
A Bibim nengmyunt egy hideg tésztaétel, melyet finomra szeletelt uborkával, koreai körte szeletekkel, főtt tojással és hideg, főtt marhahús szeletekkel, valamint hideg húslevessel tálalnak. A hosszú és vékony tésztát lisztből és hajdinából vagy édesburgonyából készítik. A hosszú életet és a jó egészséget szimbolizáló tésztát hagyományosan felvágás nélkül rakják bele az ételbe.
Koreai rántott csirke
A koreai rántott csirke a maga egyedi ízvilágával veszi át az amerikai gyorséttermi ételek kvintesszenciáját. Amerikai társaitól eltérően a koreai csirkét édes-fűszeres mártással vonják be, egyes éttermek paprikát is adnak a tésztához a még fűszeresebb hatás érdekében, mielőtt növényi olajban megsütnék.
Kapcsolódó inspirációk:
Szöul vibráló metropolisza számtalan felfedeznivalót tartogat. Összegyűjtöttük a 10 legérdekesebb helyszínt!
Szöul vibráló metropolisza számtalan felfedeznivalót tartogat. Összegyűjtöttük a 10 legérdekesebb helyszínt!
Dél-Korea második legnagyobb városa a filmfesztivál mellett számos nevezetességgel büszkélkedhet. Ismerje meg velünk!
Dél-Korea második legnagyobb városa a filmfesztivál mellett számos nevezetességgel büszkélkedhet. Ismerje meg velünk!
Dél-Koreában rengeteg különleges és aranyos dolgot találunk, melyekkel érdemes meglepni szeretteinket, hogy mosolyt csaljunk arcukra! Összegyűjtöttük a legizgalmasabbakat!
Dél-Koreában rengeteg különleges és aranyos dolgot találunk, melyekkel érdemes meglepni szeretteinket, hogy mosolyt csaljunk arcukra! Összegyűjtöttük a legizgalmasabbakat!
Korea egyik leglenyűgözőbb városa a falak nélküli múzeum elnevezést kapta. Ismerje meg az ősök városát!
Korea egyik leglenyűgözőbb városa a falak nélküli múzeum elnevezést kapta. Ismerje meg az ősök városát!
Dél-Koreai nemzeti parkjai a természet és a történelem szerelmeseinek egyaránt kedveznek. Ismerje meg legszebb nemzeti parkjait.
Dél-Koreai nemzeti parkjai a természet és a történelem szerelmeseinek egyaránt kedveznek. Ismerje meg legszebb nemzeti parkjait.
Szöul, a dél-koreai főváros látképe állandóan változik, épp ettől olyan izgalmas.
Szöul, a dél-koreai főváros látképe állandóan változik, épp ettől olyan izgalmas.