Barcelonai gasztroörömök
A barcelonai városlátogatás egyik fénypontja a helyi ízek felfedezése. Katalónia nem csak gyönyörű régió, hanem Spanyolország legjobb fogásainak otthona is. Összegyűjtöttük azokat az ételeket, melyeket érdemes megkóstolni, ha Barcelonában járunk.
Tengeri herkentyűs paella
Bár Valencia a spanyol paella nagyhatalom, Barcelona sem marad le a kiváló rizses fogások kínálatában. Barcelonában egy speciális bomba nevű rizzsel készítik az ételt, mely nagyban befolyásolja az étel állagát és ízét is. A fogás a kagylók, tengeri gyümölcsök és paradicsomszósz különleges ízkombinációja, melyet együtt főznek, annak érdekében, hogy összeérjenek a zamatok. Azoknak sem kell elkeseredni, akik nem szeretik a tengeri ételeket, minden étterem menüjén szerepel zöldséges és húsos változat is.
Pamtomaquet
Ez a fogás a katalán emberek találékonyságának mintája, akik sajnálták kidobni a szikkadt kenyeret és egy új fogást varázsoltak belőle a helyi ízletes paradicsommal karöltve. A pirított kenyérre gondosan válogatott, zamatos és nap érlelte paradicsomok kerülnek, amit megkoronáznak egy kis extra szűz olívaolajjal, sóval, esetleg egy kis fokhagymával. A Pamtomaquet mennyei előétel, vagy más fogások kísérője is lehet.
Patatas Bravas
Ez a fogás egész Spanyolországban nagy népszerűségnek örvend, a tökéletes sült burgonyát egy speciális, fűszeres szósz kíséri. Rengeteg bárnak megvan a maga verziója, általánosságban két fő irányvonalat fedezhetünk fel, a majonézes fűszeres öntetet, illetve a paradicsomos alapút, mely enyhén ecetes, így jól passzol a sült burgonyához.
Bombas
Sok spanyol vitatja a fogás eredetét, egyesek szerint Barcelonából származik, míg mások szerint Spanyolország más részeiről. Az azonban tagadhatatlan, hogy a bombas készítésének nagy hagyománya van. Nem minden tapas bar étlapján szerepel, mert elkészítése bonyolultabb. A burgonyapürét olyan finomságokkal töltik meg, mint a fűszeres darált hús, vagy a főtt és fűszerezett polip, végül zsemlemorzsával panírozzák és aranybarnára sütik. Végül a bravashoz hasonlóan fűszeres szósszal tálalják.
Croquetas
Bár a franciák úgy tartják, hogy a krokettet ők találták fel, a spanyolok szerint ők emelték művészetté elkészítését. Az egyik legkedveltebb étel népszerűsége egyszerűségében rejlik. Különféle összetevőket paníroznak és sütnek meg melyeket egy krémes besamelszerű krém tart össze belül. A legnépszerűbb verzió a Croqeta de Jamón, melyet a pácolt ibériai sonkával bolondítanak meg.
Jamón Iberico
A spanyol pácolt ibériai sonka világszerte jól ismert, nem véletlenül. A pácolt és érlelt sonkának számos fajtája létezik, ami még a helyieket is zavarba ejti néha a választásnál. Általános szabály, hogy minél drágább, annál jobb minőségű. A híres Boqeria piacon érdemes megkóstolni a különleges érlelésű sonkát, egy kis katalán kenyér és paradicsom társaságában.
Tortilla De Patatas
Spanyolország legnépszerűbb ételét éjjel-nappal megtalálni a vendéglátóhelyek menüjén. Az egyszerű, mégis ízletes étel főtt burgonyát és hagymát ötvöz, tojással nyakon öntve egy különleges omlettként. Számos verziója létezik, a legnépszerűbbek a chorizos, cukkinis, spenótos és sajtos verziók.
Chipirones
A sült tintahalak általában karika formájúak, azonban a Chipirones Fritos egy teljesen különleges verzió. Ezek rendkívül apró, körülbelül popcorn méretű tintahalak, amelyeket enyhén megliszteznek és ropogósra sütnek. Aki pedig a nagy tintahalkarikákra vágyik, Calamares a La Romana néven azt is megtalálja a legtöbb étlapon.
Calçots
A Calçotsok olyan különleges hagymák, melyeket szezonálisan, késő ősztől kora tavaszig takarítanak be, ezért ez a fogás nem érhető el egész évben. Elkészítésekor közvetlenül a lángok felett grillezik a hagymát, amely teljesen feketére szenesedik. A ropogós, elszenesedett kéreg alatt füstös, puha és ízletes hagymát találunk, melyet különleges Romesco-szerű mártással tálalnak.
Fideua
A paellával azonos stílusban és serpenyőben főzött fideua nagyon hasonlít a paellára annyi különbséggel, hogy rizs helyett tésztával készül. Bár a fideua elkészítéséhez használt összetevők éttermenként változhatnak, a végeredmény mindig fenséges. Az ételhez használt rövidre vágott tésztát először a serpenyőben megpirítják, hogy az ízek elmélyüljenek. Ezután a tenger gyümölcseivel együtt főzik meg, hogy csípős és ropogós fogássá váljon. A legtöbb helyen a fideua a sütőben kap még pár percet, hogy igazán roppanós textúrája legyen.
Crema Catalana
Ez a krémes pundingos jellegű desszert katalán eredetű. A francia crème brulée-hez hasonlóan készül, a crema catalana tetején ropogós karamellizált cukorréteg található, mely kellemes textúrát ad a citrommal és fahéjjal ízesített pudingnak. Sokkal könnyebb, mint francia rokona.
Escalivada
Az escalivada egy tipikus katalán étel. A gondosan megsütött paprikát, padlizsánt és hagymát finomra vágják és egy nagy tányérra helyezik. Rengeteg friss olívaolajjal és egy csipetnyi friss fokhagymával koronázzák meg ezt a népszerű tapast.
Kapcsolódó inspirációk:
Legyen szó akár aktív kalandokról, történelmi felfedezésekről vagy egyszerűen csak a természet csodáinak élvezetéről, ez a régió mindenki számára tartogat valami különlegeset.
Baszkföld Észak-Spanyolországban és Dél-Franciaországban elterülő régió, amely a baszkok ősi otthona.
Andalúzia fővárosa számtalan történelmi, kulturális és gasztronómiai kincset mellett a legkisebbeknek is tartogat különös csodákat. Ezeket szedtük most csokorba. Tartson velünk!
Andalúzia fővárosa számtalan történelmi, kulturális és gasztronómiai kincset mellett a legkisebbeknek is tartogat különös csodákat. Ezeket szedtük most csokorba. Tartson velünk!
Sevilla gazdag történelmi múltja, a mór és a katolikus kulturális öröksége, a nagyszerű tapasbárok, a mozgalmas piacok olyan célponttá teszik, ahova az ember mindig szívesen visszatér. Ismerje meg Andalúzia gyöngyszemének kincseit!
Sevilla gazdag történelmi múltja, a mór és a katolikus kulturális öröksége, a nagyszerű tapasbárok, a mozgalmas piacok olyan célponttá teszik, ahova az ember mindig szívesen visszatér. Ismerje meg Andalúzia gyöngyszemének kincseit!
Sevilla a föld alatt is tartogat látnivalókat. Az andalúz főváros mélységeiben egy összefüggő alagútrendszer-hálózat emlékeztet a letűnt időkre.
Sevilla a föld alatt is tartogat látnivalókat. Az andalúz főváros mélységeiben egy összefüggő alagútrendszer-hálózat emlékeztet a letűnt időkre.